Welkom dierbare lezers,

het bijhouden van een weblog (naast
de Rivendell website) heeft een drievoudige bedoeling.

  • Verslag uitbrengen van ervaringen en avonturen tijdens mijn reizen.
  • De praktische, theoretische en concrete stappen en plannen beschrijven die de creatie van mijn familiedomein en de realisatie van het ecodorp helpen verwezenlijken.
  • Bijhouden en delen wat boeiend, inspirerend, motiverend, helend en bevrijdend werkt.
Enjoy and be happy !

donderdag 25 september 2014

Let's Dance

 

Mijn favoriete lijfspreuk op dit moment (juli 2014) is: 'If everything else fails,...just dance!'. En dat gaan we dan ook uitgebreid doen want twee dagen na de PDC laat het Lost Theory festival zijn dreunende beats los in de heuvels rond Deringaj.

Vorig jaar bleef ik slechts 1 dag op het festival. De muziek kon mij toen niet echt bekoren en meenemen op een trip (wat uiteindelijk de bedoeling van psytrance is). Dit jaar is echter helemaal anders. Ik blijf tot na het festival en help ook mee als driver. Ik vervoer crew en vrijwilligers rond op het terrein, doe boodschappen in het nabijgelegen stadje Gracac en haal mensen op aan het busstation. Na mijn werkshift (om 23 uur) flaneer ik rond op het festivalterrein en bezoek de kleurige verkoopstandjes in de shoppingstreet of dans mijn longen open op de psychedelische ritmes. Niet alle trance kan mij bekoren, maar sommige dingen zijn wel goed en opwindend. Mijn bewondering voor de DJ's stijgt. Het is veel meer dan plaatjes draaien, elke DJ maakt zijn eigen beats, muziek en sets. Sommigen spelen ook live mee op fluit, didgeridoo of keyboard. Ook vele mede PDC cursisten zijn creatief aan de slag met muziek maken op de laptop. Tegenwoordig een fluitje van een cent. De nodige software downloaden (Fruity Loops, Ableton, Reason, Reaper, Pro Tools,...), wat tutorials op YouTube bekijken en experimenteren maar. Iedereen kan muziek maken.

De weergoden organiseren spektakel op het terrein en zorgen voor ongeziene taferelen. Hevige regenbuien herschapen de wegen in een modderbrij waar auto's in vast rijden. Gelukkig is er ook een 4x4 ter beschikking die overal doorheen ploegt. Op zaterdagnacht barst dan een wolkbreuk los boven het festival. Bliksem, donderslagen, gietende regen, windvlagen,...in combinatie met de opzwepende muziek, de spacy lichtshow en een uitgelaten menigte die zuipend nat in de modder danst. Anderen zoeken een schuilplaats en kijkend fascinerend naar het schouwspel. Maar veel gebouwtjes zijn niet waterdicht en na 5 minuten is iedereen doorweekt. De sfeer is geweldig hoewel de hele scène iets apocalyptisch heeft, als de soundtrack bij het einde van de wereld.

Er zijn opnieuw 4 podia verspreid over het terrein. Op de main stage spelen verschillende psytrance genres, de secret chamber stage is voorbehouden voor experimentele muziek, in de ambient garden klinkt chill out en lounge en in het dub forest uiteraard dub en reggae. Daarnaast ook cultuur, lezingen, workshops, cinema, excursies en lekkere houtoven pizza. Ik ben zonder twijfel één der oudste bezoekers maar dat weerhoudt mij niet om lekker mee te dansen en zelfs bijval te oogsten van de jongere garde. Dansen onder de volle maan, de zon zien opkomen boven de Velebit bergketen, grote kampvuren waar de ganja rondgaat, baden in de verkwikkende rivier, overal kleurige en mooie mensen. Het is een fijn festival! Een beetje als een rainbow gathering maar dan met elektronische muziek erbij. Helaas zijn er (ook dit jaar) te weinig betalende bezoekers om uit de kosten te komen. Wellicht omdat volgende week het bekendere Boom festival in Portugal van start gaat en vele psytrance fans een ticket voor Boom gekocht hebben in plaats van te kiezen voor Lost Theory. Want 2 festivals bezoeken is voor veel jongeren gewoon te duur (althans voor de jongeren uit de Balkan waar de lonen laag zijn). Boom is een tweejaarlijks festival, dus volgend jaar zal er minder concurrentie zijn voor Lost Theory wat zich dan hopelijk vertaalt in meer bezoekers. Toch stijgt elke zomer het (Europese) aanbod aan (psytrance) festivals nog, waardoor de koek onder steeds meer deelnemers verdeeld wordt en de kleinere en jongere festivals met verlies werken. Voor de liefhebbers hier een klein lijstje, er zijn nog tientallen andere (psytrance) festivals:

Lost Theory (Croatia) - Momento Demento (Croatia) - Boom (Portugal) - Ozora (Hungary) - Sun (Hungary) - Blackmoon (Italy) - Psy-Fi (Netherlands) - Shamballa (Turkey) - Transition (Spain) - Tree Of Life (Turkey) - Moon Gate (Portugal) - Hadra (France) - Indian Spirit (Germany)

Festivals zijn krachtige middelen om mensen in vrijheid samen te brengen rond bepaalde thema's, zoals muziek en dans uiteraard, maar ook ecologie, permacultuur, spiritualiteit, educatie, bewustwording,...worden steeds vaker tijdens (psytrance) festivals aangeboden. Zo ontstaan vele mogelijkheden tot uitwisseling en netwerken, kennis wordt verspreid, vriendschappen ontstaan, mogelijkheden tonen zich,...Het is hoogstnodig om bevrijdende informatie en kennis overal te verspreiden en steeds meer mensen wakker te maken voor permacultuur en dergelijke. Iedereen kan een activist zijn, hoe klein de bijdrage ook, iedereen kan beginnen in de eigen tuin of lokale gemeenschap. En volgend jaar is er extra reden tot feest want dan viert Lost Theory hun 5 jarig jubileum. Een bezoek aan het mooie Kroatië in combinatie met een jubileumfestival, dat lijkt me (opnieuw) aanlokkelijk. Ik hou alvast de eerste weken van augustus 2015 vrij.
Meer foto's op het Picasa album: Lost Theory en ook hier.

En volgende keer: de ups en downs van een nomadenbestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten