14/07/2011

Wales deel 4: Zelfvoorziening


We live in two worlds...
the world into which we were born, and the otherworld that was born within us.
Both may be a blessing or a curse. We choose.

Het streven naar zelfvoorziening wordt door iedere familie op Tir Y Gafel enigszins anders aangepakt, maar er zijn ook een pak overeenkomsten en gezamenlijke afspraken. Als we de 5 belangrijkste basisvoorzieningen even overlopen waar de families zelfredzaamheid willen bereiken, namelijk onderdak, energie, water, voeding en afvalbeheer, dan kunnen we de uitdagingen beter inschatten. Hoe ver staat het nu op Tir Y Gafel.
  • Water. Dat is alvast geen probleem. Net buiten het dorp ligt een grote bron met voldoende en heel lekker water. Dit water wordt zelfs gebotteld door de eigenares en verkocht in Groot Brittanië als bronwater. Het ecodorp heeft een overeenkomst met de eigenares en mag dagelijks 500 liter drinkwater per familie gebruiken, ruim genoeg dus. Op bepaalde plaatsen in het dorp staan kraantjes waar het drinkwater kan afgetapt worden. Het water om te baden, te wassen en de tuinen te besproeien, wordt verzameld via de opvang van regenwater (in Wales zeker geen probleem) of de naastliggende rivier. Om het regenwater te stockeren op het domein wordt een (zwem)vijver aangelegd en watertonnen onder de dakgoten geplaatst.
  • Energie. Zoals in een vorig berichtje staat vermeld, wordt de duurzame energie voor heel het dorp binnenkort opgewekt door een watertrap op de rivier. In de tussentijd hebben de meeste families wat zonnepanelen staan of verbruiken heel weinig energie. Verwarming kan met de houtkachel en de houtvoorraad uit de omringende bossen. De meeste bewoners hebben ook een biomassa aanplanting opgestart, zodat ze binnen enkele jaren een continue aanvoer van brandhout ter beschikking hebben. Koken gebeurt meestal op gas of in de leemoven op hout.
  • Onderdak. De bouw van de low impact huizen is volop aan de gang, sommige zijn bijna klaar, anderen zijn half afgewerkt, en enkele staan nog maar pas in de steigers. De meeste families bouwen eerst een tijdelijk onderkomen als oefenproject in afwachting van het definitieve huis. Ondertussen wonen ze in caravans, yurts en tenten. Het huis staat niet los van het geheel, maar is onderdeel van het hele permacultuur ontwerpplan, waarbij de verschillende segmenten (huis, tuinen, vijver, energie, water, voeding, werk,...) en de verschillende zones elkaar ondersteunen en bevruchten.
  • Afvalbeheer. Het afval wordt zo laag mogelijk gehouden. Veel van het dan nog resterende afval is recycleerbaar als compost. Er zijn families die een plantenwaterzuivering in de tuin voorzien voor het huishoudelijk water. De instelling is: wat je niet vervuilt, dien je ook niet te zuiveren.
  • Voeding. Iedereen heeft een grote tuin met aangelegde groentebedden, boomgaarden en de eerste aanzet tot de latere voedselbossen. De variatie in de teelt der voeding is uiteraard afhankelijk van het gevolgde dieet der bewoners. Vegetariërs hoeven geen plaats te voorzien om consumptiedieren te houden en te voederen. Wie geen brood, pasta of granen eet, behoeft ook geen graangewassen te telen. Enzovoort. Eenmaal de tuinen volgroeid zijn, zullen ze ook een overproductie leveren wat dan geruild of verkocht kan worden.
Al met al is op Tir Y Gafel dus al een mooie stap gemaakt richting zelfvoorziening. Er is nog een weg te gaan, maar die kan op eigen ritme en volgens eigen budget afgewerkt worden.

I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church:
and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as I can and as wholly as I can,
using for my defense the only arms I allow myself to use, silence, exile, and cunning.

Sommige families, zoals Andy en Jane, produceren extra groenten en fruit om te verkopen en zo wat inkomen te verwerven. Er kan gekozen worden voor bepaalde teelten die het goed doen op de grond hier en ook vlot verkocht worden. Andy en Jane zullen onder meer asperges proberen.
Bijna iedereen heeft hier ook een polytunnel staan. Wat mij betreft een totale aanrader. Het is een multifunctionele, goedkope en makkelijk zelf op te zetten tunnelconstructie die dienst doet als serre. Maar sommige bewoners maken er ook een speelhoek in voor de kinderen, een douchecabine of gebruiken de polytunnel zelfs als een tijdelijk onderkomen tijdens de bouw van het huis. Een ander voordeel is uiteraard de werking als serre. Groenten die in Wales onmogelijk buiten kunnen groeien (wegens te weinig warmte), zoals aubergines en meloenen,...doen het wel goed in de serre. Ook de seizoenen (en oogsten) worden verlengd door de warme serre, zodat er zeker 6 maanden voedselproductie is.

All you gotta do is chill out...
Let go of control and chill out...Let it be, trust.

Het land Wales maakt deel uit van Groot Brittanië, wat bestaat uit nog 3 andere landen: Schotland, Engeland en Noord Ierland. Elk land heeft een eigen bestuur en een grote mate van onafhankelijkheid. Zo komt het dat Wales een eigen koers vaart en opteert om tegen het jaar 2050 een 'one foot print' land te zijn. Het hele land zal dan een ecologische voetafdruk van 1 planeet per inwoner hebben. Zo kan de Aarde iedereen blijven voeden en onderdak bieden, ook aan komende generaties. Een manier om dit te verwezenlijken is de nieuwe wet die hier sinds januari van kracht is en die het mogelijk maakt om een low impact huishouden op goedkope landbouw- en bosgrond te beginnen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden, zoals streven (op eigen tempo en volgens eigen budget) naar zelfredzaamheid op vlak der basisvoorzieningen (onderdak, energie, water, voeding, afvalbeheer). Hetgeen niet verworven kan worden via zelfvoorziening (zoals kledij, schoenen, internet, benzine, gsm, enz.) of wanneer een familie kiest om deze en andere dingen gewoon aan te kopen, dan dient dit geld verdiend te worden met aan land gebonden activiteiten (zoals verkoop van groenten, artisanale voedingsproducten en dergelijke). Er wordt ook op toegezien dat enkel integere mensen met de juiste intentie gebruik maken van deze wet.

Ik herhaal deze belangrijke regeringsbeslissing in Wales hier nogmaals omdat dit werkelijk een fantastische opening en een kans biedt tot transitie naar een rechtvaardige en duurzame wereld. Wales importeert nu 95 % van hun groenten en fruit uit andere landen (de weiden en velden hier zijn vooral voor schapen en veevoeder). Wanneer overal zelfredzame familiedomeinen en ecologische gemeenschappen ontstaan die in hun eigen voeding voorzien, zal de invoer van groenten en fruit drastisch verminderen en een gunstige invloed op de economie en de begroting van een land hebben. Dit geldt ook op vlak van energie. Kerncentrales zijn helemaal niet nodig als ieder huishouden of gemeenschap de eigen energie op duurzame wijze voorziet. Onbegrijpelijk dat niet elke regering dit inziet en een eenvoudige wetsaanpassing doorvoert zoals in Wales. Een land en haar bewoners worden er alleen maar beter en weerbaarder van en klaar voor de 21ste eeuw. Dit heeft Wales goed begrepen en aan wie de droom koestert om ooit op een kins domain te wonen, kan ik alleen maar zeggen: wie nu naar hier komt is op de juiste plaats op het juiste moment.



Laten we die zelfvoorziening nog wat nader bekijken. Een goede oefening is een doordeweekse dag bekijken waar je nu leeft en zien wat je allemaal nodig hebt en gebruikt. Daaronder vallen bvb. energie, verwarming, elektrische apparaten, kookfornuis, koelkast, diepvries, kledij, zeep, scheermesjes, toiletpapier, cosmetica, voeding, drank, auto, benzine, computer, internet, gsm, fiets, geneesmiddelen, tijdschriften,...Daarna kun je overlopen waar zelfvoorziening kan bereikt worden op een voor jou haalbare manier en wat eventueel kan vermeden of losgelaten worden. Enkele voorbeelden: zeep wordt vervangen door zelf geteeld zeepkruid, een ijskelder bouwen als alternatief voor een koelkast, een medicinale kruidentuin om geneesmiddelen en cosmetica te vervangen,...Sommige dingen zijn niet zelf te voorzien, zoals gsm en computer abonnementen. Het geld daarvoor komt dan van inkomstenbronnen via landgebonden activiteiten en/of het verzilveren van passies en talenten (yogalessen geven, workshops organiseren, vegetarisch koken, klankschalen concerten en nog veel meer).



May God grant you many years to live,
For sure He must be knowing
The earth has angels all too few
And heaven is overflowing.

The Shire, waar de Hobbits wonen, lijkt erg veel op Wales en ook het rustige levensritme is hier heel herkenbaar, net als het motto van de Hobbits: Celebrate a Simple Life.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten