To take a step into the future we need to shift our weight to the opposite foot.
To think about the future we also need to shift the emphasis to the opposite hemisphere of the brain.
The way for a technological society to take a step into the future
is to shift the weight of its emphasis from machines to myth.
Reizen is leren en evolueren, heb ik altijd gemerkt op mijn trektochten. Na iedere reis keer ik terug naar geboortegrond Vlaanderen verrijkt met nieuwe inzichten, inspiraties en enthousiasme. En onderweg leer je vooral over jezelf. Je leert onderscheid maken tussen wat je wel en niet wenst en deze kennis is behulpzaam om je eigen leven bewust de juiste richting uit te sturen. De ontmoetingen met mensen en levenssituaties, het contact met de natuur en de cultuur van een plaats of land, de nieuwe ervaringen, de vele boeiende gesprekken, kennismaken met andere gewoontes,...Het helpt allemaal om beter te bepalen (herinneren) wat je eigen levenstaak, je eigen zieledroom is en hoe die te manifesteren.
Your life is supposed to feel good to you.
Ook dit jaar staan een aantal reizen op het programma. De eerste tocht brengt mij over het kanaal naar Pembrokeshire helemaal in het zuidwesten van Wales, waar Keltische mythen en magische plaatsen herinneren aan voorouderlijke tijden toen mensen nog echt contact met hemel en aarde voelden. Daar ligt ecodorpje Tir Y Gafel waar sinds twee jaar 9 families druk in de weer zijn om hun familiedomeinen om te vormen tot eetbare permacultuur tuinen en zelfredzame paradijsjes.
Ik rij mee met de camper van Jan en Line, twee lieve en goeie vrienden die een stuk grond hebben naast Tir Y Gafel waar ze langzaam maar zeker een eigen levensdomein (kins domain) creëren. We vertrekken om middernacht met de boot uit Duinkerke (de goedkoopste overzetten zijn altijd 's nachts), en rijden vanuit Dover nog een aantal uren verder. Dan een korte slaappauze en terug de weg op (liefst aan de linkerkant) om de 700 km te overbruggen. Onderweg krijgen we nog een klapband maar alerte Line aan het stuur brengt de camper veilig op de pechstrook. Met de reserveband erop rijden we even later Wales binnen. We verlaten de snelweg en tuffen via de kleine binnenwegen verder naar Glandwr, het piepkleine dorpje waar Tir Y Gafel ligt. Pas nu komt de pracht en rijkdom van het lieflijke Wales volledig in zicht. Groen, groen, overal vele tinten groen, glooiende hellingen en zachte heuvels met hier en daar een huisje, kronkelende wegen met hoge, natuurlijke bermen vol kruiden en bloemen, heldere beekjes, bossen met oude bomen en een hemel waar het wolkenspel onafgebroken de mooiste taferelen tovert in duizenden schakeringen van helderwit tot diepgrijs.
The standard of success in life isn't the things. It isn't the money or the stuff.
It is absolutely the amount of joy that you feel.
Wales is werkelijk prachtig en doet enerzijds een beetje denken aan de Gouw, het land van de Hobbits en anderzijds aan het Franse Katharenland maar dan zonder de Pyreneeën. Dunbevolkt, weinig tot geen industrie, veel natuur en groen en een hoop mensen die bezig zijn met zelfvoorziening, duurzaamheid en permacultuur én daarin volop gesteund worden door de regering. Er zijn 2 grote verschillen met de Katharenstreek. Het klimaat in Wales is minder warm en zonnig en kent meer regen, wind en koude. Op Tir Y Gafel (wat op een 150 meter hoge heuvel ligt) is een af en toe sterke wind zelfs bijna dagelijks te voelen en dat is toch even wennen. De lange en warme zomers die zuid Frankrijk zo geliefd maken bij toeristen, ontbreken in Wales. Het tweede verschil is dan weer positief. De mogelijkheden om in Wales off-grid te wonen, alternatieve low impact huisjes te bouwen en zelfvoorzienend te leven zijn hier veel groter dan in het strenge Frankrijk (of België) waar ontelbare reglementen en wetten de creatie van levensdorpen en off-grid huizen momenteel nog in de weg zitten. Hopelijk komt daar snel verandering in. Ooit schreef ik een open brief naar Belgische regering en bestuursmensen om een aanpassing te vragen van urbanisatie- en bouwwetten om ecologische off-grid bewoning op bvb. landbouwgrond mogelijk te maken. Daar is tot op heden weinig positieve reactie op gekomen. Misschien nog eens een tweede poging ondernemen. Ik stuur alvast de intentie uit dat eindelijk (en wellicht voor het eerst) competente en integere politici aan het roer van het land komen te staan.
Maar ook in Wales gelden een aantal bouwvoorschriften die gevolgd dienen te worden. Evenwel past niet iedereen ze toe. Een aantal mensen (in Wales en Groot Brittanië) bouwen zonder volledige goedkeuring hun roundhouse, hobbithuis, lemen huis of strobalenwoning. Het risico is dat het huis niet veilig wordt bevonden door de controlerende instantie en er bouwkundige aanpassingen opgelegd worden.
Find thoughts that feel good, because it is inevitable that you are going to always be moving toward something.
So why not be moving toward something that is pleasing?
You can't cease to vibrate, and Law of Attraction will not stop responding to the vibration that you are offering.
So, expansion is inevitable. You provide it, whether you know you do, or not.
The only question is, what is the standard of joy that you are demanding for yourself?
From your Nonphysical perspective, it's a high, high standard.
Lammas is een organisatie die vooral tot doel heeft het wonen op zelfredzame off-grid dorpen mogelijk te maken, te versoepelen en te stimuleren. Hun lange en moeizame weg van 5 jaar doorheen de papiermolen van wetten en vergunningen en het geruststellen en overtuigen van de lokale bevolking om dit soort projecten te aanvaarden, is een pioniersdaad geweest waardoor nu makkelijker volgende dorpen en projecten goedgekeurd worden. Die jarenlange strijd bracht uiteindelijk het low impact dorp voort waar ik nu ben: Tir Y Gafel. Maar met de individuele huizenbouw en allerhande bouwvoorschriften hield Lammas zich niet bezig. Een aantal zelfgebouwde woningen op Tir Y Gafel zijn dan ook niet conform de wettelijke bouwvoorschriften en kregen van de inspecteurs de opdracht verbeteringen aan te brengen, vooral qua veiligheid en gezondheidsaspecten. Sommige bewoners voeren die uit, anderen weigeren en staven hun beslissing met de nodige argumenten. Al met al valt met de inspectie commissie blijkbaar goed te praten. Het gebeurt heel zelden dat bewoners die de aanbevelingen niet toepassen uit hun huizen worden gezet of tot afbraak verplicht worden.
Overal in Groot Brittanië zijn gemeenschappen te vinden die voor een stuk illegaal zijn en allerlei reglementen en voorschriften aan hun laars lappen. Lammas heeft daar verandering in gebracht door gebruik te maken van een nieuw wettelijk kader gebaseerd op een weinig gekende wet (Policy 52) die off-grid dorpen (op landbouw- en bosgrond) officieel mogelijk maken in Wales (en nu ook in heel Brittanië) en dat is een grote verdienste die heel zeker tot een heropleving van vele kleine zelfredzame gemeenschappen zal leiden. De dag dat deze wet werd goedgekeurd, stonden de mensen van Lammas klaar om hun projectdossier in te dienen. Er volgde nog jarenlang overleg, bezwaarschriften, dossier aanpassingen maar uiteindelijk werd groen licht gegeven en kon het eerste wettelijk goedgekeurde ecodorp van start gaan. Momenteel zijn reeds twee volgende Lammasdorpen zich aan te ontwikkelen en naarmate er meer bijkomen, zullen wellicht ook de aanbevelingen van Lammas verruimd worden met aangepaste bouwvoorschriften voor low-impact huizen.
Er zijn wel een aantal richtlijnen om binnen het wettelijk kader van Policy 52 te mogen bouwen en wonen op agrarische grond. Zo dient een bewoner of een familie, binnen een samen afgesproken tijd, voor een deel zelfvoorzienend te zijn. Dit kan op verschillende manieren, zoals zelf het dagelijkse voedsel telen in de groentetuin of land gebonden activiteiten die inkomsten genereren. Dat houdt dus in dat je effectief op het land dient te leven en te wonen. In volgende berichtjes volgt nog meer informatie over de gunstige politieke wind in Wales. De Policy 52 wet is ondertussen vervangen door de 'One Planet Footprint Policy' wet, die de mogelijkheden zelfs nog versoepelt.
May the Lord keep you in His hand
And never close His fist too tight.
Ondertussen is het heftig beginnen regenen en waaien en flappert mijn tentje heen en weer als een razende en natte vaatdoek. Ja, het vochtige en koude zeeklimaat in Wales blijft toch een minpunt voor mensen die van zon en warmte houden, zoals ikzelf. Maar inspirerend en verrijkend is mijn verblijf op het terrein van Jan en Line naast het ecodorp wel.
Volgende keer gaan we op bezoek bij de bewoners.
Ik sprokkelde wat Keltische wijsheden en inzichten van Abraham (Esther & Jerry Hicks) bij elkaar om tussen de teksten te plaatsen, want tenslotte zijn we in Wales, waar de plaatselijke oud-Keltische taal (Welsh) totaal onbegrijpelijk maar wel wondermooi klinkt en quasi onuitspreekbaar bij het lezen (woorden met 7 medeklinkers na elkaar zijn heel normaal). Wat dacht je van de naam van dit dorp in Wales:
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Wat zoveel betekent als: Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot. Het Welsh klinkt een beetje als de elfentaal uit Lord of the Rings en dat verhoogt nog meer de magie van dit mooie land.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten