25/02/2019

Voeding & Gezondheid


Let food be thy medicine and medicine be thy food.
(Hippocrates)

Wat is gezondheid? Er zijn vele definities, hier is er eentje: een lichaam in optimale conditie, een ziel in harmonie en een geest in vrede. Gezondheid is een onbetaalbare schat die door velen wordt gezocht en verlangd. Vooral nu steeds meer Mensen chronisch ziek en depressief rondlopen. Anastasia en andere bronnen tonen dat een goede gezondheid bereiken en behouden in feite niet zo heel erg moeilijk is. Het is vooral een kwestie van opnieuw leren luisteren naar de signalen van het lichaam, een terugkeer naar de natuur en naar eenvoud en het afbouwen van een pak 'slechte' gewoonten.

Die natuur waar we midden in leven, is een wijze leermeesteres en eentje die bovendien een schatkamer aan preventieve en helende planten en substanties bevat. Er is een kruid voor iedere aandoening, gratis en makkelijk beschikbaar voor Mens en dier. Men dient te beseffen dat het fysieke lichaam deel uitmaakt van de natuur en dus ook alles wat essentieel en noodzakelijk is uit die natuur kan halen. Moeder Aarde voorziet in alles (van bouwmateriaal en voedsel tot geneeskruiden en hernieuwbare energie), zo is het perfect geregeld. Een dier in de wildernis is zelden ziek en loopt ook niet bij de apotheek binnen op zoek naar hulp maar kiest planten als geneesmiddel.

Alles wat uit een labo komt (voedsel, pillen, bestrijdingsmiddelen,...) is geen natuur en leidt uiteindelijk weg van échte gezondheid. Alles wat uit een labo of fabriek komt, heeft maar 1 hoofdreden van bestaan: geld verdienen, verkopen en winst maken. Het is een marktproduct en geen gezondheidsproduct. Wat uit de natuur komt, heeft geen dubbele agenda maar helpt en steunt de zoekende Mens op weg naar heling.

Het kan een hele kunst zijn om opnieuw te leren vertrouwen op jouw lichaam en ook haar signalen en communicatie ernstig te nemen. In feite kan het leven vrij simpel en eenvoudig zijn wanneer we 3 fundamentele basisprincipes in acht nemen: bewust kiezen wat je toelaat, bewust kiezen wat je weigert en bewegen. En zoals ondertussen bekend (en bewezen) komt alles wat hieronder staat en alles wat in feite belangrijk is, samen op het familiedomein. Zo'n domein is een oase van gezondheid en groen, van vreugde en voldoening en men verdient er ook nog voldoende geld mee om uit het 'systeem' te kunnen stappen. Voor Mensen die reeds vertrouwd zijn met de Anastasiaboeken of met permacultuur, bevatten onderstaande tips niet veel nieuws. Dit is gewoon basisinformatie voor nieuwe 'beginners'.

 
Natural forces within us are the true healers of disease.
(Hippocrates)

1. De JA of positieve factor.
Datgene wat je opneemt en binnenlaat in jouw body/mind heiligdom. De input.


Alles wat het lichaam en de geest op één of andere manier beïnvloedt en verandert, kun je beschouwen als een voedingsstof. Dat zijn dingen als voedsel, water, lucht, zonlicht, straling, ideeën, beelden, omgevingsfactoren, relaties, woorden,...De kwaliteit van deze voedingsinput bepaalt ook de kwaliteit van het body/mind complex. Je bent wat je eet én denkt én gelooft. Laten we enkele input bronnen overlopen.

Zonlicht

Dit is basisvoeding en een erg belangrijk nutriënt wat we nodig hebben. Sommige Mensen beweren zelfs dat ze puur op zonlicht (prana) kunnen leven, men noemt het inedia of breatharianism. De constitutie en het bewustzijn van de huidige mensheid is evenwel (nog) niet aangepast om de prana om te zetten in bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen voor het lichaam. Uitsluitend leven op lichtvoeding is voorlopig dus af te raden en zelfs gevaarlijk. Niettemin is zonne-energie wel fundamenteel, essentieel en cruciaal voor een goede gezondheid. Het is wellicht niet toevallig dat het woordje zon in gezondheid zit. Zonlicht is een bundel fotonenvoedsel bestaande uit vele golflengten. Eén ervan is ultraviolet B wat door het lichaam wordt omgezet in het broodnodige vitamine D. Een halfuur per dag rechtstreeks zonlicht is echt het minimum (uiteraard zonder schadelijke zonnecrème op je huid te smeren). Hoe meer zon, hoe beter, ook middagzon, afhankelijk van seizoen, breedtegraad en huidtype. Maar uiteraard dien je goed te luisteren naar je huid. Vele Mensen zijn vergeten hoe dat moet. Als de zon te warm wordt, dan zal je lichaam vanzelf aangeven dat je eruit moet en beter wat schaduw kan opzoeken.

Iedereen vind het fijn als er zon is, iedereen zit graag op het strand of in de tuin genietend van de zon. Een gebrek aan zonlicht leidt zelfs tot depressie en tekorten. Wat betekent dit? Wat vertelt de natuur en het lichaam ons op die manier? Het vertelt ons dat de zon goed en nodig en heel belangrijk is. Maar we worden constant voorgelogen en bang gemaakt voor de zon en om de oren geslagen met verhalen over huidkanker en gehersenspoeld om chemische zonnecrème te smeren. Sommige dokters beweren zelfs dat melanoom ontstaat door een gebrek aan zonlicht en niet door een teveel. Zoals we weten wordt de zon tegenwoordig afgeblokt via sproeimiddelen en kunstmatige sluierbewolking (geo-engineering). Het geeft aan dat de zon erg belangrijk is, zo belangrijk en essentieel dat ze er een wapen van hebben gemaakt.

Lucht


Ademen is leven en zuivere lucht is daarbij van groot belang. Het ideaal is wonen in een bosrijke omgeving waar de levende lucht verzadigd is met phytonciden, stuifmeelpollen, aroma's, zuurstofmoleculen en andere fantastische stofjes. Het zijn allemaal beschermstoffen en genezende voedingsstoffen die het lichaam krachtiger en gezonder maken. Ook zeelucht bevat goeie stoffen (zoutkristallen, jodium, magnesium,..) die kalmeren en opgewekt maken. Wie niet kan of niet wil wonen op een familiedomein omringd door bos zou ook dagelijks een natuurwandeling kunnen maken.

Water

Wellicht is natuurlijk bronwater gefilterd door bergen, rotsen en bossen het beste drinkwater. Een ander alternatief is regenwater opvangen en filteren (en eventueel nog activeren en vitaliseren) tot het levend en zuiver wordt. Leidingwater kan best vermeden worden en lees hier waarom.

Eat to live, not live to eat.     
(Socrates)

Voedsel

Het allerbeste voedsel zijn levende, onbewerkte, biologisch geteelde planten rechtstreeks uit de tuinen op het familiedomein. Met planten bedoelen we groenten, fruit, vruchten, kruiden, wilde planten, granen, noten, zaden, zwammen,... Je kunt ze bij voorkeur zoveel mogelijk vers en rauw eten of licht gestoomd. De granen kun je laten kiemen waardoor ze een hogere voedingswaarde krijgen. Een uitstekende manier om het lichaam dagelijks een lekkere vitamine boost te geven, zijn versgeperste groene sappen. Tegenwoordig bestaan er goeie juicers die zelfs wilde planten en kruiden kunnen uitpersen. Toppers om te sappen zijn rode biet, selder, wortel, appel, citroen, ananas, gember, brandnetel, spinazie, koolbladeren, peterselie, sinaasappel, bessen, komkommer,...Tegenwoordig is de vegetarische en veganistische keuken erg lekker en gevarieerd en de keuze uit eetbare planten is eindeloos. Wie graag kookt en recepten uitprobeert, kan dus iedere dag een smakelijk menu samenstellen. Hoofdzaak blijven altijd de ingrediënten. En die zijn op het familiedomein van heel hoge kwaliteit.

Wie daar echt zin en nood aan heeft, kan enkele dagen per maand eventueel dierlijk voedsel eten. Hoe verder het dier van de mens afstaat, hoe beter, we komen dan uit op vis en schaaldieren. Evenwel is dierlijk voedsel niet echt nodig en vaak ook erg vervuild/giftig en beladen met angst- en stresshormonen. De constitutie van het menselijke fysieke lichaam heeft de kenmerken van een planteneter en niet van een alles-eter, en zeker niet van een vleeseter die elke dag vlees/vis eet (zie verder). Ook zuivel is niet echt (dagelijks) nodig. Kleine porties verse geiten- of schapenkaas zijn te verkiezen boven de producten van de koe (melk, boter, kaas). De vele plantaardige melksoorten (amandel, soja, rijst, hennep, haver,...) zijn waardige en betere alternatieven voor koemelk (die voor allerlei problemen zorgt zoals slijmvorming, botontkalking, lactose-intolerantie, overgewicht).

Gezond eten leidt soms niet tot de gewenste resultaten (een goede gezondheid en veel energie). De oorzaak is dat het lichaam ook in staat moet zijn om het voedsel te absorberen en te verwerken. Door jarenlange 'mishandeling' en een foutieve levenswijze is het lichaam uit balans en worden de voedingsstoffen niet of gebrekkig opgenomen. Dan dient men eerst darmen en spijsvertering terug op orde te krijgen.

Tijdelijk een dieet volgen, kan in bepaalde gevallen aangewezen zijn (bij extreem overgewicht of een stofwisselingsziekte). Maar besef dat alle diëten ontwikkeld zijn door Mensen en dus a priori beperkt en gebrekkig. Wie overstapt naar gezonde en plantaardige voeding krijgt vanzelf een normaal gewicht wat past bij zijn of haar constitutie. Verder is iedereen uniek en anders. Iedereen heeft een specifieke en unieke voedingswijze. Het is dus zinloos om zich een label op te plakken en bij een groep aan te sluiten en een strikt dieet te volgen (macrobiotiek, vegetariër, veganist, fruitariër, paleo dieet, raw food,...). Groepsdenken en hokjesmentaliteit leiden vaak tot afscheiding, kritiek, oordeel en verdeling en uiteindelijk tot discussie, ruzie en oorlog. Wees eerder flexibel en volg je smaakgevoel, zoals gezegd is het allerbelangrijkste de (hoogwaardige) kwaliteit van de producten. Vermijdt alle rommel, junk en knutselvoedsel, zo simpel is het.

Omgeving

De ideale woonomgeving is een permacultuur familiedomein op een ecologisch dorp omringd door gelijkgestemde vrienden. Een betonnen stad vol stralingsmasten en vervuilend verkeer is ongeschikt als woonplaats voor iemand die een natuurlijke levenswijze wil kiezen.

Mentale, emotionele en energetische input


Gedachten en gevoelens hebben een belangrijke impact op de gezondheid. Daar raken zelfs de dokters van overtuigd. De gedachten, ideeën, woorden en beelden die via de verschillende mediabronnen (boek, tijdschrift, tv, internet, vrienden) het lichaam en de mind binnenkomen, kunnen we welbewust screenen en selecteren. Brengen ze harmonie, gezondheid, vreugde, wijsheid, inzicht, positiviteit, vrede, liefde,..? Of brengen ze verdeeldheid, ziekte, ruzie, angst, leugens en geweld?
Via opvoeding en media krijgen we een welbepaald wereldbeeld aangepraat. Dit mentaal beeld is sterk afhankelijk van de cultuur en omgeving waarin men opgroeit. Denk bvb. aan 'The American Dream', het beeld wat veel Amerikanen vasthouden waarbij ze geloven dat het streven naar succes, geld en materie ook geluk zal brengen en de 'normale' manier van leven is. Iemand die opgroeit bij een natuurstam zal een compleet ander wereldbeeld vorm geven en andere prioriteiten stellen.

Men kan vaststellen dat de meeste mediabronnen en kanalen tegenwoordig een wereldbeeld opdringen waar angst, tekort, beperking en geweld de hoofdtoon voeren. Telkens opnieuw wordt een vijandbeeld gecreëerd en dat zorgt voor afscheiding en disconnectie met de medemens, met de dieren, de natuur, de planeet en uiteindelijk met zichzelf. Veel Mensen gaan deze verhalen ook geloven waardoor ze zichzelf in een toestand van stress en onrust brengen. De manier waarop je naar de wereld kijkt (perceptie), heeft een wezenlijke invloed op je eigen gezondheid en welbehagen. Probeer eens om alle verhalen, overtuigingen en aannames die je vaak al jarenlang aanvaardt en gelooft, gewoon los te laten. Wat als het allemaal 'fake news' is? Kun je met een onbevangen en frisse kijk de dingen zien? Eén of andere vorm van meditatie of mindfulness kan helpen om terug bij de altijd aanwezige vrede in je Zelf te komen. Omring je ook met positief ingestelde Mensen en relaties die voedend en inspirerend zijn. Lach vaak en uitbundig, het is het beste antidepressivum. Stilte opzoeken en toelaten is heel belangrijk, de mentale ruis even op pauze zetten. Stilte is de kern van alle dingen, het rustpunt in een woelige wereld.

Het is overduidelijk dat al deze JA keuzes (dagelijks zonlicht, zuurstofrijke lucht, lekker water, gezond voedsel, een groene omgeving, lieve vrienden en een positieve ingesteldheid) allemaal op het familiedomein dorp aanwezig zijn.

Before you heal someone, ask him if he's willing to give up the things that make him sick.
(Hippocrates)

2. De NEE of negatieve factor.
Datgene wat je weigert toe te laten in je body/mind heiligdom en datgene wat je eruit verwijdert.


Kiezen voor een gezonde input en levende voeding is niet voldoende, dat is het (belangrijke) eerste stuk. Want alles wat niet natuurlijk is en voor ontsteking en verstoring zorgt, dient ook zoveel als mogelijk uit lichaam en geest verwijderd te worden. Dit omvat alle vervuiling, pollutie en toxische stoffen die ongewenst zijn in het lichaam. Het gaat dus eerst en vooral om te stoppen met de dingen die jou ziek maken (voedsel, relaties, gedachten,..). Je kunt niet gezond worden als je slechte gewoonten en input blijft volhouden. Sommigen krijgen kanker en blijven toch roken, alcohol drinken, vlees eten, enzovoort. Tja, dat is dweilen met de kraan open.

Lucht

Wie in de stad woont, kan een luchtzuiverend toestel in huis halen die het fijnstof en andere verontreinigingen (alvast gedeeltelijk) uit de lucht haalt. Ga regelmatig wandelen in het bos of aan zee om de longen en het lichaam te zuiveren.

Voeding

Vrijwel alle voeding uit de supermarkt is in feite rommel en veroorzaakt vervuiling in het lichaam. Ook alles wat uit restaurants, fastfood ketens, snackbars, grootkeukens, enzovoort komt, veroorzaakt schade en vervuiling. Een vervuild lichaam is vatbaar voor ontstekingen en die zijn op hun beurt verantwoordelijk voor heel wat ernstige ziekten omdat ze het lichaam verzwakken en belasten. Ontstekingen ontstaan makkelijker in een verzuurd lichaam. Met groene sappen en veel groenten en fruit kun je het lichaam licht alkalisch maken waardoor ontstekingen minder kans krijgen.

Hier volgen zes categorieën stoffen betreffende voedsel die ongewenst zijn en best vermeden worden. Wat in wezen makkelijk en eenvoudig kan door enkel verse en natuurlijke producten rechtstreeks uit het familiedomein te consumeren en geen hoge verhitting te gebruiken (bij voorkeur rauwe voeding, of eventueel stomen of zacht sudderen in vocht).

°° De duizenden chemische en ook 'natuurlijke' additieven waar velen allergisch op reageren. Waaronder kunstmatige zoetmiddelen.
°° AGE voedsel wat staat voor Advanced Glycation End producten, en dat zijn complexe chemische verbindingen van suikers met eiwitten of vet. Ze komen in grote hoeveelheden voor in het voedsel wat de meeste Mensen tegenwoordig eten. De voedingsindustrie gebruikt ze om levensmiddelen smakelijker te maken. Maar ze ontstaan ook door hoge verhitting van voedsel (grillen, bakken, frituren,...).
°° Geoxideerd vet en transvetzuren.
°° Genetisch gemanipuleerde organismen.
°° Vlees, vis en zuivel afkomstig uit de industrie. 
°° Verslavende en verdovende middelen (tabak, alcohol, koffie, geraffineerde suiker, drugs).

Om allerlei rommel uit het lichaam te verwijderen (die vaak al jaren vastgekoekt zit in de darmen), worden soms vastenkuren en lavementen aanbevolen. Vasten wordt ook wel eens 'chirurgie zonder mes' genoemd. Het kan effectief werken maar toch ook een waarschuwing. Door te vasten verandert het metabolisme van het lichaam, gifstoffen en opgeslagen pathogenen worden vrijgemaakt en komen in de bloedbaan. Daarom wordt altijd aangeraden om veel water te drinken tijdens een vastenkuur zodat de giffen snel uit het lichaam verdwijnen. In sommige gevallen kan een langere vastenkuur (onder begeleiding) heilzaam werken maar wat iedereen makkelijk (en zonder gevaar) kan doen  is af en toe een maaltijd overslaan of 1 dag in de week vasten.

Wanneer je terug leert luisteren naar je lichaam zal je de signalen begrijpen en er ook naar handelen. Veel Mensen eten 3 maal per dag plus 2 tussendoortjes uit gewoonte of uit goesting. En dat is heel veel voedsel die het lichaam allemaal moet verwerken. De verwende westerse Mens heeft het luxeprobleem van teveel te eten, bij velen is het zelfs een verslaving geworden (wellicht omdat ze overal suiker aan toevoegen en smaakversterkers indraaien). Je kunt ook eten enkel wanneer het lichaam daar echt behoefte aan heeft en dat laat weten via een hongergevoel. Minder (rommel) eten dus, maar meer kwaliteit, meer planten. Wanneer je ziek bent, laat het lichaam vaak weten dat het wil vasten (je hebt geen honger) zodat alle energie naar genezing kan gaan in plaats van naar de spijsvertering. Let wel, wie veel rommel eet, krijgt een vals hongergevoel omdat het lichaam niet de juiste voedzame stoffen binnen krijgt. Men kan het lichaam ook (op een zachtere manier) reinigen zonder vastenkuur via versgeperste groene sappen en kruidenthees.

The natural healing force within each of us is the greatest force in getting well.
(Hippocrates)

Farmagif

Een andere grote bron van vervuiling zijn vaccinaties en chemische medicatie. De bijwerkingen zijn dramatisch te noemen, lees maar eens de ingrediëntenlijst van een vaccin of de bijsluiter van een pil. Het lichaam is een knap staaltje van hoogwaardige biotechnologie. Wanneer het de juiste input krijgt, is het body/mind complex een onovertroffen en prachtig instrument om op Aarde te leven. Het zelfgenezend vermogen is verbluffend. Heel wat ziekten kan het lichaam zelf genezen wanneer het de juiste ondersteuning krijgt en de gedachten / emoties ook mee veranderen. Het eigen immuniteitssysteem kan niet verbeterd worden door chemische en schadelijke stoffen uit vaccins in te spuiten. Er is ondertussen voldoende wetenschappelijke informatie voorhanden om de vele nadelen aan te tonen.
Vaccinaties veroorzaken ALTIJD schade (dat geven de producenten en wetenschappers ook toe) gaande van mild (ontsteking en hoofdpijn) tot heel erg (autisme, dementie en de dood). De derde hoogste doodsoorzaak in de westerse wereld (na kanker en hartaandoeningen) zijn correct toegediende farmapillen en medische ingrepen. Vaccinaties kun je weigeren en je immuunsysteem boosten via propolis, essentiële oliën, collodiaal zilver en kruiden. Medicatie kun je (eventueel) afbouwen en op zoek gaan naar natuurlijke alternatieven.
Bedenk dat medicatie niet ontwikkeld wordt om de oorzaak te genezen (want dan verliest big pharma klanten), maar om symptomen te verlichten. Het feit dat velen jarenlang (dagelijkse) klant blijven bij de pillenindustrie bewijst dat. Bedenk dat vaccinaties niet ontwikkeld worden om te beschermen, maar om nieuwe levenslange klanten te maken via de vaccinatieschade. 

Straling

Een nieuwe factor die er 30 jaar geleden nog niet was, is de alles doordringende elektromagnetische straling. Die is momenteel overal, in de huizen, in de slaapkamers, in de steden, zelfs op het lichaam en bij het hoofd. Er komen steeds meer antennes en draadloze toestellen bij in de digitale wereld en het zorgt voor steeds meer klachten. Ook de elektriciteitsleidingen en stopcontacten geven stralingsgolven af. Dit alles is een grote bron van vervuiling en zorgt voor diverse chronische ziekten en ongemakken, waarvoor vooral kinderen en ouderen heel vatbaar zijn. Er bestaan allerlei filters en beschermers die straling blokkeren of tegenhouden maar ook hier komt het er vooral op aan om zoveel mogelijk schadelijke dingen te weigeren (zoals draadloze toestellen en een smartphone).

Donkere gedachten & permanente stress

Ook Mensen en omstandigheden kunnen een negatieve invloed uitoefenen. Giftige relaties met personen die jou systematisch neerhalen, vernederen, beperken en kwetsen, dien je te beëindigen. Men kan zichzelf deze vragen stellen: in welke omgeving wil ik wonen en werken, welke relaties wil ik in mijn leven, welke omstandigheden wil ik voor mezelf creëren? Een omgeving met veel prikkels en indrukken triggert het immuunsysteem en kan voor innerlijke stress zorgen. Teveel zorgen en teveel piekeren genereert een negatieve spiraal waardoor je het leven als somber en deprimerend ervaart. Wist je dat 95% van de zorgelijke gedachten nooit uitkomen en dat heel veel 'problemen' waar je je druk om maakt, vanzelf verdwijnen? Enorm veel energie gaat verloren door onnodige angst en nutteloos gepieker. De moderne Mens ervaart een constante strijd om het bestaan en zit in een voortdurende vlucht of vecht modus. Dit zorgt (onbewust) voor een hoog stressniveau, vermoeidheid en uiteindelijk depressie en zelfmoord. De moderne maatschappij is als een ziekte, een gewelddadig virus en de oplossing is niet een pilletje nemen maar een terugkeer naar eenvoud en natuur, een drastische verandering van levensstijl. Meer tips en info in vorige blogberichten Feeling Good en Verhoog Je Vibratie.


Walking is man's best medicine.
(Hippocrates)

3. Beweging

Het derde en laatste onderdeel maar daarom niet minder belangrijk. Alles in het hele universum beweegt voortdurend en onafgebroken. Zelfs het eigen lichaam blijft geen nanoseconde gelijk, cellen sterven en worden geboren, bloed stroomt, adem beweegt, gedachten komen en gaan. Niet alleen het fysieke lichaam lijkt gemaakt om (veel) te bewegen maar het is goed om ook een bewegelijke mind te hebben. Dagelijks enkele uurtjes fysieke arbeid zoals tuinieren op het familiedomein of desnoods wandelen in het bos is echt wel het minimum. Kleuters en jonge kinderen horen niet stil te zitten op de schoolbanken maar kunnen best buiten spelen en ravotten in de natuur zoals in de Deense bosklassen. Andere leuke vormen van beweging zijn yoga, tai chi, qi gong, martial arts, dansen, zwemmen,...Rust roest, zegt de spreuk en dat is waar. Wat je niet dagelijkse gebruikt, verliest zijn kracht en functie. Stagnatie is dodelijk.

Mentale bewegelijkheid is evenzeer belangrijk. Pin je niet vast op overtuigingen, aannames, theorieën en verhalen. Blijf mentaal soepel, open en nieuwsgierig. Ontdek nieuwe inzichten, verruim je denkwereld, onderzoek alles wat je boeit, leer iedere dag bij. Het is sterk aanbevolen om een levensdoel te hebben, een droom waar je naar toe werkt, een plan voor je toekomst. Ook dat is beweging, een vooruitzicht, een creatie realiseren, iets wat je wilt doen of wilt manifesteren, een taak volbrengen. Dat kunnen ook telkens kleine dingen zijn afhankelijk van de levensfase waarin je zit.  Een taak als huismoeder bvb., waar vaak wordt op neergekeken, kan heel veel voldoening schenken.  Leven is (ook en vooral) spelen en creëren. Kunstzinnige activiteiten werken harmoniserend en voedend (muziek, schilderen, schrijven, knutselen, keramiek,...).

Lang voor een chronische ziekte zich daadwerkelijk manifesteert, geeft het lichaam reeds signalen bedoeld als een waarschuwing en een oproep om bij te sturen. Wie leert luisteren naar deze signalen en er ook naar handelt, zal heel veel klachten en ziekten kunnen voorkomen en vermijden. De signalen beginnen eerst subtiel maar worden steeds duidelijker: allerlei pijnen, overgewicht, ondervoeding, ontstekingen, verstoorde stoelgang, urinekleur, hartkloppingen, schimmels, zweren, slechte adem, oprispingen,...

Zoals gezegd is de menselijke constitutie niet echt aangepast aan het dagelijks eten van vlees. De Mens is wel degelijk een planteneter. Het lichaam is niet geschikt om (veel) vlees te verwerken. Nog afgezien van de ethische, ecologische en economische bezwaren van vlees- en visconsumptie. Vrijwel alle welvaartsziekten en vele kleine aandoeningen zijn een gevolg van een verkeerde voedingswijze. De dokters leren tijdens hun opleiding weinig tot niets over voeding wat in feite belachelijk is, gezien iedere genezing ook en vooral samenhangt met juiste en gezonde voeding. De langstlevende en gezondste Mensen op de wereld eten allemaal een voornamelijk plantaardige voeding. 

A good laugh and a long sleep are the best cures in the doctor's book.
(Irish Proverb)It is far more important to know what person the disease has than what disease the person has.
(Hippocrates)

Anastasia over voeding

In de boekenreeks vind je talrijke tips over gezondheid, voeding en een leven in harmonie met de natuur. Het draait vooral om de energetische uitwisseling en de informatie overdracht tussen Mens en natuur. Voedsel afkomstig uit een familiedomein (ruimte van liefde) bezit een hoge frequentie (boviswaarde), is drager van hoogwaardige informatie en werkt als een verzameld lichtveld rechtstreeks uit de natuurlijke, levende wereld. Bovendien is deze voeding frequentie-specifiek, dus doelgericht aangepast aan de behoeften en noden van de bewoners qua inhoudsstoffen en energieën. (Zie bij Plant Medicine hoe je de zaden en planten kunt informeren over jouw conditie en toestand).

Het is namelijk belangrijk om te beseffen dat er 2 werelden zijn op deze planeet: de technocratische en dode machinewereld en de organische en levende natuurlijke wereld. De 'donkere krachten' zijn driftig aan het werk om de natuurlijke wereld te vernietigen en de Mens in betonnen steden op te sluiten omringd door artificiële systemen en lage frequenties. Maar gezondheid, geluk en harmonie zijn vooral te vinden in de levende, natuurlijke wereld.

Anastasia zelf houdt er een unieke voedingswijze op na. Om te beginnen eet zij enkel wanneer haar lichaam een honger- of dorstgevoel communiceert. En dat is bij iedereen anders, elke Mens heeft een uniek ritme wat zelfs kan verschillen per dag en per seizoen en ook afhankelijk is van de inspanningen die je dagelijks doet en de calorieën die je verbrandt.

In de (technologische machine)wereld zijn er vaste maaltijden op vaste tijdstippen, wellicht omdat dit efficiënt en makkelijk is qua werk, school, enz. Het kan misschien wel handig zijn in de wereld van afspraken en kloktijd, maar het is niet natuurlijk. Wie het geluk heeft op een familiedomein te wonen en te werken, kan opnieuw leren luisteren naar het advies van het lichaam en pas eten wanneer het hongergevoel opkomt.  

Verder eet Anastasia datgene wat op dat moment rijp en voorhanden is op haar plekje in de taiga, al naargelang seizoen. Op het familiedomein is de keuze in principe overweldigend, er zijn honderden zo niet duizenden verschillende eetbare planten. Iedere dag van het jaar is er wel iets wat rijp en geoogst kan worden. Een perceeltje kan ook voorbehouden worden om granen te kweken waarmee dan brood gebakken wordt. Anastasia eet dicht bij de natuur, haar voedsel is rauw, onbewerkt en vers geplukt of geoogst. De typisch westerse gewoonten zoals teveel eten, geraffineerde suikers, additieven, mishandelde dierenlijken, enzovoort.. zijn haar totaal vreemd. Volgens haar kan iemand zichzelf genezen van elke aandoening of ziekte door de frequentie-specifieke planten op het familiedomein te eten. Ziekte ontstaat wanneer de Mens zich teveel verwijderd van de natuur en afziet van een natuurlijke levenswijze.  

Enkele uitspraken van Anastasia uit de boeken...

People of the Vedian period did not know a single physical illness. Even at the age of one hundred fifty or two hundred, they remained of good cheer, bubbling with life, and absolutely healthy. They had no doctors or healers like those who exist today in such numbers. Illnesses of the flesh were impossible because the way of life on people’s own homestead—the natural dimension of Love arranged by them—wholly regulated their nourishment process. Man’s organism was provided with everything essential in the right quantity and at the most propitious time of day for using the food, and at the most favorable disposition of the planets for taking consuming the food.

Pay attention, Vladimir. It is no accident in nature that everything is arranged so that in the course of just a spring-summer-fall cycle the different plants ripen and bear their fruits in a specific sequence.

Each berry, herb, and fruit has its own day in the year, its own hour and minute, when it can bring the most benefit to man’s organism. When, raising itself, it completes the process by linking to the universal planets. Then, it factors in the nature of the ground beneath it, and the plants around it, and man, bestowing its gaze upon them, assesses and determines what it needs most of all. On that very day, when it is ready to serve man, man honors it with his acceptance and allows this perfection to be his food.


You don't find light by avoiding the darkness.
(S. Kelley Harrell)

Ziekte & Sjamanisme

Het menselijk leven is een spiritueel bewustzijnsavontuur in en op een materieel ervaringsveld (3D/4D Aarde). De manier waarop sjamanen kijken naar ziekte vertrekt dan ook vanuit een spirituele visie. Heel simpel gezegd kan (volgens hun visie) ziekte een signaal zijn dat je bent afgeweken van je levenspad en levensdoel. De ziekte werkt dan als een soort motivatie en bekrachtiging om je zelf terug op het juiste (spirituele) spoor te brengen via genezing. Eenmaal je terug je oorspronkelijke zieletaak opneemt, verdwijnt de ziekte. Zie ook het wonderlijke verhaal van Anita Morjaani die terugkeerde uit de dood. Bij de Dagara tribe beschouwen ze mentale ziekten als depressies, psychoses, schizofrenie,...als een transformatie in bewustzijn bedoeld om het vermogen als healer in jezelf te activeren.

Een andere bekende term uit de wereld der sjamanen is 'Shaman Sickness' of 'Shaman Crisis'. Dit is een overgangsrite waarbij iemand de 'andere' wereld bezoekt en terugkeert met boodschappen en belangrijke informatie. Gedurende dit proces wordt die persoon vaak zwaar ziek, geneest zichzelf en is nadien een healer sjamaan.

Men kan dus op verschillende manieren naar ziekte kijken. Ziekte als een vijand die we moeten bestrijden. Of ziekte als een leraar die iets komt brengen.

Er is evenwel een verschil met nog een andere belangrijke term: Wetico. Dit is een Indiaanse term om een globale en collectieve mentale ziekte te benoemen. Het is een boeiend thema en botweg en cru gezegd komt het erop neer dat we in feite allemaal compleet gek zijn. Nu, zover zou ik zelf niet willen gaan, maar toch...we maken er soms een zootje van. Wetico is het gebrek aan 'beschaving', de vernietigingsdrang die in de mens zit, de oorlogszucht, het doden van dieren en mensen, het vervuilen en vernietigen van onze leefomgeving, het omhakken van bossen, het egoïsme, de strijd om macht, het narcisme, de disconnectie met onze ware aard, de aanbidding van afgod geld, de pedofilie en verkrachting, de minachting en het racisme, de collectieve onmacht en onwil om samen daadwerkelijk een paradijs van vrede en liefde te creëren op Aarde, de ontsporing, het geweld, de onmenselijke en destructieve kant van de mens, een eindeloze keten van oorlog, kolonisatie en onderdrukking, de projectie van de innerlijke schaduw, de (zelf)moord op de eigen ziel...

De natuurtribes beschrijven Wetico als een virus wat geïnfiltreerd is in de mensheid via parasitaire en negatieve entiteiten die bij de Gnostici bekend stonden als archonten. Een (deel van de) oplossing is Gnosis, kennis over zichzelf en het mysterie van leven, een weg van zelfstudie, zelfrealisatie, zelfontwikkeling. Het zich bewust worden van de eigen (verborgen) schaduwkanten (C.G. Jung) en de integratie en heling van de innerlijke trauma's. Dat is wat er nu (ook) speelt op Aarde, het wakker worden, de weg naar binnen, de zelfheling, de ontdekking van de hemel in je Zelf.


Ferme du Bec-Hellouin, een prachtig familiedomein in Frankrijk
Teal Swan over kanker

Teal Swan is een spirituele gids met een YouTube kanaal. In deze video verklaart ze kanker als een signaal aan de zieke persoon dat hij of zij de controle over zijn of haar leven heeft verloren of weggegeven. Alsof er een innerlijke staatsgreep is gebeurd en de cellen ongecontroleerd hun eigen weg gaan onder nieuw bestuur. Op welk specifiek levensgebied de controle verloren werd, kan men uitmaken aan de hand van welk orgaan precies kanker krijgt. Longkanker verwijst bvb. naar alles rond menselijke relaties. Kanker is dan een antagonistische bondgenoot die de zieke persoon flink en drastisch wakker schudt en oproept om terug soeverein te worden en terug het bestuur over zijn leven op te nemen. (Antagonisme betekent tegenstrijdig, tegengesteld, tegenwerking en de kanker werkt dus doelbewust tegen de persoon om zo directe en onverdeelde aandacht te krijgen zodat er wel degelijk iets verandert). Zonder die sterke tegenwerking zou de patiënt niet echt luisteren en veranderen en gewoon verder hetzelfde doen, zeggen en denken.

Op de vraag wat Teal Swan zou doen mocht ze zelf kanker krijgen, is dit haar antwoord:

1. Ze zou begrijpen en inzien dat kanker geen ziekte is, maar een overlevingsstrategie van het lichaam. Het is een helingmechanisme. De persoon die kanker krijgt, zit in een helingscrisis met een eigen innerlijke leraar. Zij zou kanker niet beschouwen als een ziekte die zo snel mogelijk uit het lichaam moet verdwijnen, maar ze zou zich de kanker volledig toe-eigenen. Ze zou de kanker verwelkomen en vragen om te blijven tot zij de nodige veranderingen heeft doorgevoerd en tot de levenslessen zijn geleerd. Kanker is een bondgenoot omdat hij de kracht heeft om de patiënt terug te brengen tot zijn authentieke Zelf, zijn authentieke gevoelens, zijn authentieke waarheid, verlangens, behoeften en levensdoel. Kanker lijkt op een ongelofelijk intieme relatie met jezelf en met de belangrijke boodschappen die de ziekte overdraagt aan het bewustzijn. Het is een catharsis die kan leiden tot ingrijpende veranderingen.

2. Zij zou die noodzakelijke veranderingen doen om zo de controle over haar leven terug te nemen. Zij zou het levensgebied waar ze de controle verloor grondig onderzoeken. Bij longkanker bvb. alles met betrekking tot relaties. Wellicht zit daar pijn, verdriet, woede, onmacht, teleurstelling...waardoor er geen volledige 'controle' en vrijheid is. Zij zou de confrontatie met die pijn, verdriet,...aangaan en de onderliggende (beperkende) overtuigingen, percepties en patronen onderzoeken en loslaten. Daardoor komen de echte behoeften en verlangens zichtbaar en wanneer de patiënt daar gehoor aan geeft en die nieuwe richting inslaat, verdwijnt ook de leraar (kanker).

3. De kanker vertelt jou op een agressieve manier wat er dient te veranderen. Zij zou die veranderingen doorvoeren, no matter what. Bvb. wanneer jouw diepste behoefte en verlangen vertelt dat je in de natuur wilt leven waardoor je jouw job en carrière moet opgeven, dan is dat exact wat je dient te doen. Wanneer je in een relatie zit waar je niet gelukkig bent en die je belemmert om je levensdoel te bereiken, dan dien je de relatie te beëindigen. Let wel, deze beslissingen neem je niet om te genezen van kanker, maar omdat je dichter bij je ware Zelf wilt zijn, bij je eigen waarheid. Kanker is een moeilijk te overwinnen ziekte precies omdat het voor veel mensen zo moeilijk is om drastische veranderingen te kiezen en ingrijpende maatregelen te nemen. Kanker zou de alarmbel kunnen zijn die zegt: je hebt nog 1 maand te leven, tijdens die maand doe je uitsluitend wat je altijd al had willen doen, want je hebt nu toch niets meer te verliezen. Je geeft je oude leven op en maakt plaats voor iets nieuws (wat niet eenvoudig is). Zij zou ook begrijpen dat kanker niet zomaar ontstaat in een lichaam dat in harmonie is. Enkel een lichaam in oorlog, kan een kanker herbergen.

4. Verder zou ze niet kiezen voor chemo of operatie omdat daarmee de oorzaak, de wortel van de ziekte niet wordt weggenomen. Het biedt (soms) enkel tijdelijk soelaas.

5. Zij zou haar mind, lichaam en emoties de hoogst mogelijke ondersteuning bieden. Haar focus ligt niet zozeer op de strijd tegen de ziekte maar wel op de versterking van lichaam en geest en dan vooral het immuunsysteem. Dat betekent (voor haar persoonlijk) dingen als gezonde voeding (alkalisch), zuiveringskuren, rauw cannabissap, green juices, helende zwammen (reishi), curcuma, lijnzaadolie, probiotica, geïoniseerd water, zuurstoftherapie, lavementen, gezonde omgeving, positieve mensen,  voldoende rust, liefde, beweging, natuur, fluoriet en seleniet kristallen, essentiële oliën, dagelijks zonlicht,..Leer hier meer over voeding en kanker dankzij de Gerson therapie.

Kanker ontstaat alleen als er echt nood aan is, het is het laatste reddingsmechanisme wat het lichaam zal inzetten om de persoon tot verandering te motiveren. Op fysiek vlak kan elke (terminale) kanker volledig verdwijnen op 24 uur tijd (zie Anita Morjaani). De dokters noemen dit 'spontane genezing'. Een grote belemmering tot genezing is de doodsangst en de paniek die samenkomt met de kanker en deze angst/stress verlamt de orgaanfuncties en de weg naar heling. Maar kanker hoeft geen doodvonnis te zijn. En de eerste stap kan zijn om de angst te transformeren in de wil tot verandering. Want kanker voert geen gevecht tegen jou, kanker is een bondgenoot die jou naar je diepste essentie en waarheid brengt.

As I see it, every day you do one of two things: build health or produce disease in yourself.
(Adelle Davis)

Bonus: de kruideninfusie

Een permacultuur familiedomein staat vol fris groen van wilde planten, kruiden en bloeiende bomen. Het hele jaar door kunnen we bloemen en blaadjes plukken om te drogen of vers te gebruiken. Eén manier om de kracht van de natuur in te zetten is het maken en drinken van een infusie. Dat is een plantenaftreksel op waterbasis. Het verschil met een kruidenthee is de duurtijd. Een thee laat je maar enkele minuten trekken, een infusie minimaal 4 uur en liefst wat langer. Je kunt zowel gedroogd als vers plantenmateriaal gebruiken.

De dosering is 20 tot 25 gram droog of 30 tot 40 gram vers plantenmateriaal per halve liter water. Of 1 deel planten op 20 delen water. Dit zijn algemene richtlijnen, je kunt zelf experimenteren hoe sterk of zacht je de infusie wenst. Sommige kruiden smaken sterk en bitter, andere zacht en zoeter.  Leer de smaken en werkingen kennen door uit te proberen.

De bereiding is heel eenvoudig. Neem een bokaal met deksel, vul met kruiden en planten naar keuze, giet er zuiver, kokend water over, sluit af en laat een halve dag of hele nacht trekken. Giet daarna alles door een theedoek, goed uitpersen en bewaren in de koelkast. Dikke gedeelten zoals wortels en de bast van bomen kun je 20 minuten laten koken, dit noemt men een afkooksel of decoct. Een infusie bewaart niet zo lang, dus opdrinken (ijskoud of opgewarmd is het lekkerst) binnen de 24 tot 48 uren. Zoeten met honing kan naargelang behoefte.

Zo kun je de geneeskrachtige eigenschappen van een plant opnemen. Infusies werken preventief, genezend, versterkend en harmoniserend. Gebruik ze dagelijks om je lichaam te ondersteunen met de kracht en de voedingstoffen rechtstreeks uit de natuur. Extra supplementen nemen, is niet nodig want de infusies bevatten (natuurlijke) vitaminen, mineralen, eiwitten en andere phyto-nutriënten. Je kunt mengelingen maken of ook 1 specifieke plant drinken bij bepaalde aandoeningen of regelmatig een plant enkele dagen gebruiken en dan een andere uitkiezen. De toppers in de lente zijn uiteraard brandnetel, paardenbloem en berkenblad om een zuiverende lentekuur te starten. Andere bekende en makkelijk te vinden planten op het familiedomein: Muntsoorten - Tijm - Kamille - Salie - Lavendel - Echinacea - Smeerwortel - Klaversoorten - Weegbree - St Janskruid - Rozemarijn - Goudsbloem - Duizendblad - Heermoes - Sleutelbloem - Viooltje - Kaasjeskruid - Korenbloem - Dovenetel - blaadjes van Bessenstruiken - Lindebloesem, enzovoort...Kies uit meer dan 700 planten op de Flora pagina. De kruiden die Maria uit het Anastasiadorp gebruikt: berkenblaadjes, heermoes, brandnetel, paardebloem, sleutelbloem, dennenaalden, klein hoefblad, framboosblad, braambessenblad, appelaarblad, perelaarblad, kersenboomblad, moerasspirea, aardbeiblad, klaverbloem, st janskruidbloem, oregano, duizendblad, munt, lavendel, tijm, salie,...

If you are not your own doctor, you are a fool.
(Hippocrates)Take care of your body. It's the only place you have to live.    
(Jim Rohn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten