21/08/2017

Yoga in het bos


The word yoga comes from Sanskrit, the language of ancient India. It means union, integration, or wholeness.
It is an approach to health that promotes the harmonious collaboration of the human being's three components: body, mind, and spirit.

(Stella Weller)

De 3 peilers waarop de meeste leefgemeenschappen en familiedomeinen steunen, zijn permacultuur, creativiteit en educatie. Vaak is er als vierde peiler ook nog een spiritueel/holistische levensvisie. Bij permacultuur kunnen we denken aan dingen als zelfvoorziening, biovoeding, duurzame huisvesting, hernieuwbare energie, afvalbeheer, enz. Creativiteit betekent het delen en ontwikkelen van de eigen talenten, skills, passies, kennis, gaven,...en uiteraard ook het ontwerpen en uitvoeren van allerlei kunstzinnige creaties en de inrichting van het familiedomein. En educatie (men noemt het ‘formation’ in Frankrijk) houdt in dat men allerlei nuttige informatie en praktijk ervaring deelt met bezoekers en bewoners tijdens workshops, cursussen, op school, of gewoon zomaar...

De helling waar het yoga platform op komt.
Een belangrijke bekommernis die leeft bij mensen die zich aangetrokken voelen tot een eenvoudig en zelfvoorzienend leven, is de uitdaging om in het dagelijks levensonderhoud te voorzien. Hoe komt men aan geld, van wat gaat men leven? Niet iedereen heeft namelijk veel spaargeld of een maandelijkse vaste uitkering. En niet iedereen wil een vaste job binnen het systeem aanhouden terwijl er ondertussen vanalles te doen is op een familiedomein. Maar wie leeft op een autonoom familiedomein wordt in de loop der jaren steeds minder afhankelijk van geld door het streven naar zelfvoorziening op vlak van woning, voeding, energie en water, waardoor de vaste maandelijkse facturen steeds lager worden en uiteindelijk wegvallen. En ten tweede zijn de 3 boven genoemde peilers ideale bronnen van mogelijke inkomsten. Permacultuur levert bvb. hoogwaardige biovoeding en artisanale producten die verkocht of geruild kunnen worden. Ook kunst en ambachten kunnen een inkomstenbron zijn. Net als het organiseren van workshops en activiteiten. De mogelijkheden zijn eindeloos en bovendien verdient men dan geld door dingen te doen die men graag doet en goed kan. En daar krijg je energie van. En dat leidt dan weer tot inspiratie om nog meer mooie plannen en dromen te verwezenlijken.


De dragende structuur wordt vooraf op de grond klaar gemaakt
en daarna op de helling getrokken met een tractor en veel man/vrouwkracht.

Let the beauty of what you love, be what you do.
(Rumi)

Steffy van familiedomein Sevely en de VRT reportage ‘La vie en rose’ wil bvb. graag yogales geven, niet alleen omdat ze dat graag doet en goed kan, maar ook om wat centjes in het laatje te brengen. De lessen worden gegeven op basis van vrije bijdrage, sommige mensen geven geld, anderen betalen met zelfbereide kaas of andere ruilmiddelen. Evenwel is het huis waar ze woont niet echt geschikt en aangepast om yogalessen aan te bieden aan de lokale bewoners. Het plan is dus om ergens een geschikte locatie te vinden en daar een constructie neer te zetten die dan dienst kan doen als 'yogalokaal'. Verschillende locaties worden onderzocht en uiteindelijk wordt gekozen om een yoga platform in een naburig dorpje op het terrein (familiedomein) van een goede vriend te bouwen. Zijn terrein is eerder ruw en ongerept en enkel bereikbaar via een piste forestière (een onverharde bosweg) van zo'n 2 km, maar ligt wel midden wilde natuur en is omringd door bossen. De rivier die het terrein doorkruist, zwelt soms flink aan bij hevige regenval en overspoelt dan het omliggende gebied. Het yoga platform bouwen op het vlakke terrein naast de rivier is dus geen optie wegens het gevaar voor overstroming. Maar wat verder op het terrein is een rotsige heuvel die geschikt lijkt als bouwplaats en die hoog genoeg ligt om droog te blijven bij overstromingen. We besluiten om het platform te bouwen op de helling van die heuvel...en dat zal helemaal niet zo eenvoudig blijken te zijn. 

 Yoga is not a work-out, it is a work-in. And this is the point of spiritual practice; to make us teachable;
to open up our hearts and focus our awareness so that we can know what we already know and be who we already are.

(Rolf Gates)

Het skelet in dikke spar stammen staat er.

Een vriend van Steffy is architect en ontwerpt de constructie. Grote, zware boomstammen (spar) vormen de dragende basisstructuur. Kleinere balken zorgen voor de kaders en versteviging. De vloer komt in parket en voor de dakbedekking worden golfplaten gekozen. Voor de muren zijn verschillende mogelijkheden zoals bamboe vlechtwerk, glasramen, canvasdoek, strobalen met leem,...Naarmate de bouwwerken vorderen zal dit oorspronkelijk ontwerp danig aangepast worden. Een eerste bekommernis betreft de zwaarte van de volledige constructie, die nu gewoon op een helling staat en dus niet verankerd is in de grond. Het idee daarachter is dat door het gewicht van de constructie het hele gebouw op zijn plaats zal blijven. En op vlakke grond zal dat inderdaad zo zijn. Maar op een helling is het toch een heel ander verhaal. Bij hevige regen en wind kan de constructie beginnen schuiven en van de helling afglijden. We hebben de grote steunpilaren wel verstevigd met rotsblokken en er is ook het plan om er nog cement tegenaan te gieten. Maar volgens een andere architect zal dit niet voldoende zijn en is het noodzakelijk om funderingen in beton te maken om de constructie op haar plaats te houden tijdens mogelijke stormen. Dus graven we nog 2 diepe kuilen onder het platform waar beton in gegoten wordt en waar dan dikke ijzers in vastgezet worden. Stalen kabels zullen de constructie dan via de ijzers stevig aan de grond vastklinken.


Change is not only inevitable, but always happening.
When you truly embrace this concept of change being constant, the only thing left to do is grow, detach, venture inwards,
touch the spirit and find your source — the one responsible for keeping you grounded through the ever-changing seasons of life.

(Julie Weiland)

Begin van de vloer.
Een tweede 'probleem' zijn de golfplaten die als dak zullen dienen. Ze zijn zwaar (en ook niet zo mooi) en het vermoeden groeit dat de grote boomstammen het zware dak niet zullen kunnen dragen. We overwegen andere mogelijkheden als dakbedekking zoals waterdichte canvas of een lichter materiaal zoals metaal.
Ook de aangekochte parketvloer lijkt niet de beste keuze omdat het platform niet volledig dicht wordt gemaakt. Rondom rond blijft een strook van ongeveer 1,5 meter open (als een groot raam) wat zorgt voor een prachtig panorama op de omliggende groene heuvels. Maar het betekent ook dat de regen en de wind binnenin vrij spel hebben. Gelukkig regent het slechts zelden in deze streek. En bovendien zal er enkel tijdens de warme zomer yogales worden aangeboden. Dan is een halfopen ruimte best interessant want die zorgt voor een aangename verkoeling, een groen panorama en sporadische natuurgeluiden (vogels, dieren, ritselende bladeren,...) die de stilte nog accentueren. Evenwel wordt toch besloten om beide aankopen (golfplaten en parketvloer) terug te brengen naar het Bricocenter. In de plaats wordt als vloerbedekking cederhouten planken gekozen. Die zijn niet alleen oersterk maar ook mooi en waterbestendig, vooral na behandeling met enkele lagen lijnzaadolie. Voor het dak kiezen we uiteindelijk een kleurig patchwork doek wat op maat wordt gemaakt door een vriendin van Steffy.

 Don't compare your life to others.
There's no comparison between the sun and the moon. They shine when it's their time.

De vloer is cederhout en krijgt later een laag lijnzaadolie.
Een Belgische vriend komt overgevlogen om ons een weekje te helpen. Dank zij zijn hulp schieten we goed op en wordt niet alleen de vloer gelegd maar ook de voor- en achterwand gebouwd. Na zijn terugkeer naar België bouwen we verder aan de 2 zijwanden. Er wordt een kader gemaakt waartussen takken gevlochten worden. De vele bossen verspreid over de Montagne Noire bieden een eindeloze voorraad aan bouwmateriaal. Naast het overvloedige water overal en het voedsel (wild, paddenstoelen, noten,...) is dit trouwens zonder twijfel een derde onschatbaar pluspunt van het wonen in bosgebied, namelijk gratis bouwmateriaal en brandhout. Jonge, rechte zijtakken en scheuten van kastanje, berk, eik, beuk, hulst,....worden afgeknipt, verzameld en gebonden, getransporteerd naar het terrein en tenslotte in het kader gevlochten. De 2 wanden ogen mooi en natuurlijk en zijn beresterk, licht in gewicht en helemaal gratis. Daarna wordt het dak uit patchwork doek met stevige touwen vastgemaakt. Het dak is aanpasbaar en uitschuifbaar naargelang er veel of weinig zon en wind is.
Om het yoga platform te financieren werd een crowdfunding campagne gelanceerd om 1750 € samen te krijgen. Vooral bedoeld om degelijk hout, de vloer en het dakdoek te kopen. De respons was groot en er werd in totaal 1080 € warm schenkgeld verzameld.

Om het geheel in te wijden en ook de verjaardag van Steffy te vieren, organiseren we een feest op het terrein. Het platform wordt versierd, het terrein vrijgemaakt, tenten opgezet en tafels en stoelen aangevoerd. Vrienden en sympathisanten brengen voedsel en drank mee om te delen, er wordt een gratis introductie yogales gegeven, gevolgd door livemuziek en tot slot een gezellig kampvuur. Een fijn feest zoals ze hier vrij regelmatig gegeven worden, want feesten zijn de ideale manier om te netwerken, nieuwe vrienden te ontdekken, nieuwtjes uit te wisselen, plezier te maken en gezellig samen te zijn.

 My mission in life is not merely to survive,
but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style.

(Maya Angelou)

De voor- en achterwand zijn planken en de twee zijwanden zijn takken vlechtwerk.
Een aspect van het leven 'à la campagne' in rurale Franse dorpjes is de zekerheid dat alle nieuws als een lopend vuurtje verspreid raakt. Het voornemen van Steffy om yogales aan te bieden, bereikt al snel iedereen in de wijde omgeving en de omliggende dorpjes. En dat inspireert mensen. Zo komt het dat Steffy's buren, die onder meer gites verhuren, bio geitenkaas maken en een extra lokaal ter beschikking hebben, haar voorstellen om ook bij hen yogales aan te bieden in hun eigen lokaaltje. Een ideale plek, op wandelafstand van haar huis en het is er ook warm genoeg om in de winter yoga te doen. En een andere vriendin woont in een groot huis en stelt ook al een gratis zaaltje ter beschikking. En zo komt het dat Steffy al op korte tijd 3 maal per week yogales kan aanbieden op 3 verschillende locaties en op die manier wat extra inkomsten verwerft. Wat mooi en inspirerend om te zien dat mensen die hun hart volgen alle nodige hulp ontvangen om hun dromen uit te voeren. Het universum is ter goeder trouw en steunt ons onvoorwaardelijk in wat wij willen creëren. Zoals doen wat je graag doet en goed kan (yoga) en daarmee geld verdienen en ondertussen mensen gezonde beweging en ontspanning aanbieden. Opnieuw een bevestiging dat het volgen van je hart en intuïtie altijd juist is en ook steeds allerlei nieuwe kansen en mogelijkheden opent.

Naast yogales als inkomstenbron zijn er nog andere mogelijkheden die Steffy onderzoekt. Onlangs kreeg ze 2 ezeltjes en daarmee wil ze tijdens de zomer een trektocht doen en ezelritjes aanbieden aan de kinderen van de vele toeristen. Gedurende juli en augustus staat haar huis trouwens ook te huur als vakantiewoning. Tijdens deze periode verblijft ze op het terrein van een vriend. Al met al dus verschillende mogelijke inkomstenbronnen die opgestart worden.

However difficult life may seem, there is always something you can do and succeed at.
(Stephen Hawking)

Het dak is een aanpasbaar patchwork doek.
Wellicht is het ook interessant om eens te overlopen hoe enkele van mijn andere vrienden en kennissen die in Frankrijk een nieuw leven opbouwen, in hun levensonderhoud voorzien. Zoals gezegd is er alvast (veel) minder geld nodig omdat de vaste kosten lager zijn. Er wordt gestreefd naar zelfvoorziening (vooral op vlak van voeding), er is geen waterfactuur want iedereen heeft toegang tot zuivere waterbronnen, de meesten hebben zonnepanelen, er wordt veel geruild, geschonken en in het wild geplukt, er zijn (meestal) geen leningen af te betalen, er wordt veel zelf gedaan, geknutseld, hersteld, gebouwd,...met gratis hulp van vrienden, enz.

Maximaal 15 personen kunnen yogales volgen.
Een aantal onder hen ontvangt een uitkering of pensioen, wellicht een voorbode van het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Sommigen verhuren gites of een gedeelte van hun huis. Eddy biedt overnachtingen, herbronning en ontspanning aan in zijn Pelgrimsnest. Tibor maakt en verkoopt schilderijen. Sander van Murat verkoopt eigen geteelde groenten en bouwt RAM pompen. Carol en Ingo runnen een geitenkaasboerderij en 2 gites: Rocquecave. Greg trekt tijdens de zomer rond om ludieke spektakels te geven in de zuiderse dorpjes (een combinatie van circus, muziek, humor en verhaaltjes). Polo bouwt roulottes in zijn mooie atelier (per roulotte verdient hij ongeveer 10.000 euro). Tim teelt biogroenten en staat op de markt. Caroline heeft een grote boomgaard en houdt koeien en kalveren. Curt speelt muziek op openbare plaatsen, maakt cd's en geeft concerten.

Marie bakt brood voor de lokale gemeenschap. Marc kweekt spirulina in zijn serre. Anouk maakt ongelofelijk lekkere schapenkaas. Myriam draait en bakt de prachtigste keramiek kunst. Peter biedt shiatsu massage aan. De lokale burgemeester kweekt bessen en staat op de wekelijkse zomermarkt in zijn dorp. En zo vindt iedereen wel een leuke bezigheid om wat centjes bij te verdienen, meestal zonder stress, enkele uurtjes per dag volstaan (behalve de boerderij van Carol en Ingo wat toch een volle dagtaak is).

Acro yoga: combinatie van acrobatiek en asana's.
Deze streek (Languedoc-Roussillon) is het grootste wijngebied ter wereld en er is het hele jaar door werk te vinden bij de vele wijnboeren. Ook in de toeristische sector zijn er tijdens het hoogseizoen talrijke jobs in te vullen. Een aantal vrienden houden dieren als bron van inkomsten. Koeien, paarden, ezels, schapen, geiten,...ze brengen allemaal geld op. Niet alleen bij de verkoop van het vlees, de melk en de kaas, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Viviane biedt zomerse trektochtjes aan in haar roulotte getrokken door 2 paarden. Benjamin haalt boomstammen uit het dichtbegroeide en hellende bos (voor brandhout) met een speciaal getraind paard. Een aantal moestuiniers gebruiken ook paarden om het land te bewerken. Bovendien krijgen landbouwers financiële ondersteuning van departementale, landelijke en Europese autoriteiten. Wie een koe houdt op zijn terrein of agrarische grond beheert, krijgt namelijk subsidies.

Andere interessante mogelijkheden om een geldstroom op te starten: teelt van nicheproducten zoals saffraan of hennep (als constructiemateriaal), bereiding van medicinale cannabisolie (voorlopig strikt gereglementeerd), productie van essentiële oliën zoals lavendel, tijm, rozemarijn, of een alternatieve camping beginnen met roulotte, yurt, tipi en boomhut als vakantiewoningen. Elke stad en ieder dorpje heeft ook authentieke en gezellige marktjes waar tal van kunstenaars en producenten hun artistieke en culinaire waren aanbieden. Van vilten poppen en lederen sandalen tot veganistische gerechten en pikante pesto's en curry's. Super rijk worden ze er niet van, maar de wekelijkse marktdag is vaak voldoende om een vaste inkomstenbron te garanderen.   
Ook via het internet kunnen diverse financiële mogelijkheden aangeboord worden voor wie overweg kan met een computer en graag on line is. Het voordeel is dat internet marketing niet gebonden is aan lokatie of tijd maar overal en altijd werkt, ook als je midden in het bos woont. Enkele vrienden verkopen hun spulletjes via een webshop (zelfgemaakte kledij, juwelen, kunst, biowijn,...) of via Etsy. Anderen kopen een website die geld opbrengt (rechtstreekse verkoop of affiliate verkoop). Ook via YouTube is veel geld te verdienen gewoon door originele video's te maken over thema's en onderwerpen die je boeien.     
En dan is er uiteraard nog de ultieme mogelijkheid: aansluiten bij een ecodorp, een intentionele gemeenschap of een coöperatieve groep. Dit pad is wellicht niet geschikt voor iedereen maar samenwerken met gelijkgestemden biedt tal van kansen en openingen naar een leven vol overvloed, ondersteuning en nieuwe projecten. Ecodorp Le Maquis (hier in de buurt), zoekt bvb. nog steeds deelnemers en organiseert tal van activiteiten waaronder een biobakkerij, melk en kaasproductie, houtwinning,...Kleinschalige, autonome, zelfredzame gemeenschappen zijn waarlijk de toekomst, zoveel is mij ondertussen wel duidelijk.  
Wie het wonen op een ecodorp te confronterend vindt, kan ook altijd ergens een eigen familiedomein opstarten. In een volgend bericht (Anastasia landbouw) gaan we ontdekken dat zo'n permacultuur domein jaarlijks meer dan 30.000 euro opbrengt. Ruim voldoende om een gezin te onderhouden.

 Everyone has been made for some particular work, and the desire for that work has been put in every heart.
(Rumi)

Hoeveel mensen zitten vast aan een job die hen geen voldoening noch energie schenkt? Hoeveel mensen zijn bang om hun toekomst in eigen handen te nemen? Hoeveel mensen durven hun dromen niet realiseren vanwege allerlei ongefundeerde angsten en oude mindcontrol programma's? Misschien wel nog veel te veel. Wakker worden voor de manipulaties der elite, de deep state en de vele ontsporingen op deze planeet is 1 ding. En gelukkig worden steeds meer mensen ook echt wakker. Maar wakker blijven én actie nemen, het slavencircus loslaten en je droom beginnen leven, ongeacht de tegenstand en het misprijzen, ongeacht de risico's en de obstakels, dat is wat werkelijk nodig is. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven in plaats van je kracht weg te geven aan de psychopaten die de plak zwaaien, de supermarkten die rommel verkopen en de farmareuzen die gif aanbieden.

Remember. Jij bent volstrekt uniek, er is niemand zoals jij, nu niet, vroeger niet en ook in de toekomst niet. Uniek. En jouw unieke en exclusieve bijdrage aan het leven op deze Aarde, wat dat ook moge zijn, jouw eigen talent, passie, kennis en wijsheid delen met de wereld, dat is waar iedereen op zit te wachten (jijzelf incluis). Niemand anders kan dit doen. Het is de reden waarom je naar hier bent gekomen. En wat meer is, jij beschikt over onmetelijke kracht en alles wat nodig is om jouw dromen te realiseren. Je hebt toegang tot alle wijsheid, creativiteit, liefde, waarheid en moed om alles te bereiken wat je maar kiest en verlangt. En ten derde: waar wacht je nog op? 


 What is a fear of living? It's being preeminently afraid of dying.
It is not doing what you came here to do, out of timidity and spinelessness.
The antidote is to take full responsibility for yourself - for the time you take up and the space you occupy.
If you don't know what you're here to do, then just do some good.

(Maya Angelou)


Omdat een beeld soms meer zegt dan een pagina vol woorden werden de foto's en filmpjes in een video samen gebracht met een leuk muziekje erbij.
Enjoy en tot volgende keer!


Everybody born comes from the Creator trailing wisps of glory.
We come from the Creator with creativity.
(Maya Angelou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten