30/04/2019

Een Geheime Tuin


And the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles.
(Frances Burnett)


Het 1 hectare familiedomein is als een mozaïek van groene percelen, een lappendeken van unieke biotoopjes, een aaneenschakeling van bloeiende tuinen. Hoewel ieder familiedomein helemaal uniek is qua indeling, plantkeuze en uitstraling, toch vinden we vaak dezelfde soort percelen terug omdat ze nu eenmaal de basis vormen voor zelfvoorziening en autonomie.Enkele bekende biotopen en percelen zijn:

°°° Het voedselbos: een eetbaar bos in verschillende lagen of niveaus. Het klassieke model bevat 7 lagen: de kroonlaag (hoge fruit- en notenbomen), de middenlaag (kleine fruitbomen en halfstammen), de struiklaag (bessen en klein fruit), de kruidlaag (meerjarige groenten en planten), de bodembedekkers (horizontaal groeiende planten), de wortellaag (ondergrondse knollen en wortels) en de klimmers (verticaal groeiende ranken). Soms worden nog 2 extra niveaus toegevoegd: de waterplanten (vijver) en de schimmellaag (mycelium en zwammen).
°°° Wie geen voedselbos aanplant, zal toch vaak een plaatsje reserveren voor een kleine boomgaard (een mengeling van hoog-, midden- en laagstammen) en een klein fruit tuin met bessenstruiken.
°°° De kruidentuin: een perceel (dicht bij het huis) waar keukenkruiden en medicinale kruiden een plaatsje krijgen.
°°° De levende omheiningen die het familiedomein en eventueel de diverse biotoopjes afbakenen, begrenzen en beschermen tegen wind.
°°° De moestuinen met eenjarige groenten gezaaid en geplant in een mandalavorm of op klassieke bedden.
°°° Een graanveldje voor wie zelf brood en pasta wil maken.

Maar het leukste plekje is zonder twijfel de geheime/heilige tuin. Geheim betekent daarom niet verborgen zoals in de gelijknamige film uit 1993 gebaseerd op het boek van Frances Burnett. Het gaat eerder om een speciale plaats op je hectare of desnoods ergens in de wilde natuur rond je woonplaats.

Men kan het huis als het hart van het familiedomein zien, als de centrale kern waar alles samenkomt, en de geheime tuin als de plek van rust, vrede en verbinding, de verankering met moeder Aarde. Wie een familiedomein opstart en inricht (volgens de permacultuur principes), neemt eerst voldoende tijd (tot zelfs een volledig jaar) om het terrein en de energieën (zon, wind, water) te observeren. Zo ontdekt men de beste locaties voor het tiny house en de verschillende tuinen. En wellicht wordt dan ook duidelijk waar de ideale plaats kan zijn voor de sacrale tuin. Of misschien is er op het terrein al een mooie krachtplek met enkele oude bomen waar het goed voelt en het aangenaam vertoeven is. De plek toont zichzelf wel als je voldoende tijd doorbrengt op je grondstuk. Je wordt er door aangetrokken en geraakt.

Indien je start op een braakliggend veld dan kun je alle kanten uit en je inspiratie en creativiteit inzetten om een mooie plek te creëren. Plant bijvoorbeeld je lievelingsbomen in een ruime cirkel en vul verder aan met bloemen, vlinderstruiken en welriekende kruiden. Graaf een kleine poel waar waterlelies kunnen pronken en zet een bankje of een kleine lemen hut of zelfs een levend huisje uit wilgentakken, waar je kunt genieten van de vogel melodieën en aangename geuren. Een stenencirkel met lokale stenen en enkele van je favoriete kristallen kan een persoonlijke toets geven aan de plek. Of ergens tussen de boomwortels een elfenhuisje maken uit natuurlijke materialen...

Maar dat hoeft allemaal niet, een mooie natuurlijke plek waar je heel graag bent en niet gestoord wordt, is voldoende. Het kan een centrale plaats zijn van waar je een mooi zicht hebt over het hele familiedomein of het kan wat weggestopt zitten en afgeschermd van kijklustigen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onthoud alleen dat een geheime tuin geen perfect aangelegde zentuin moet zijn (dat kan natuurlijk ook, jij beslist), maar een plaats waar de natuur vrij en vrolijk kan groeien, met een boom waar je tegen kan zitten en wat mals gras of mos om op te liggen. De natuur schildert zelf de mooiste taferelen en creëert zalige intieme plekjes. Wie oog heeft voor de schoonheid kan zelfs genieten van een libelle die voorbij fladdert.
  
Onze verre voorouders (de Kelten, de Galliërs, de Franken) hadden hun eigen krachtplekken en heilige bosplaatsen waar de druïden en sjamanen hun rituelen uitvoerden. Het waren specifieke plekken in de natuur, vaak gekozen vanwege hun hoge energie en bedoeld als een ruimte van eerbied en verering voor Aarde en Hemel. Door op die plaats te zijn werd ook het innerlijke heiligdom, het Zelf, geëerd en kenbaar gemaakt. Er zijn dus vele manieren om een heilige natuurplek te voorzien op je domein. En net zoals ieder familiedomein uniek is, zo zal ook de geheime plek uniek en persoonlijk zijn. Toch kunnen we enkele richtlijnen meegeven ter inspiratie.

'What day is it?' asked Pooh.
'It's today.' squeaked Piglet.
'My favorite day.' said Pooh.


Schoonheid
De geheime tuin is een paradijs van kleuren, geuren en geluiden waar de natuur haar pracht en glorie toont. Jouw favoriete bloemen, kruiden en planten krijgen er een plaatsje. Wellicht komen er ook elfjes en natuurwezens wonen en ontstaat er een wonderlijk tafereel, een hemels schilderij wat zacht is voor ogen en oren.

Elfenhuisje
Meditatie
Het is een plaats om tot rust te komen, om naar binnen te keren, naar de Bron van al het leven. Je kunt de ogen sluiten en geholpen door de natuurgeluiden een innerlijke reis maken, een vision quest naar andere werelden en dimensies. Of je kunt gewoon de stilte toelaten en de gedachten laten uitdoven tot je het gebied van diepe vrede en vreugde bereikt. Je kunt er bidden, yoga of tai chi oefenen en op het zachte gras liggen kijken naar de grappige wolken.

Herbronning
Het is de plaats waar je de wereld en de zorgen van alledag even kan vergeten en terug verbinding maakt met jouw diepste wezen en essentie. Je kunt er oplossingen en antwoorden vinden voor de uitdagingen en vragen van het leven. Je neemt wat afstand, je kijkt met een ruimer bewustzijn, als een arend die de wereld overziet, als een zoeker die het juiste pad ontdekt. De tuin verkwikt en verfrist gewoon door er te zijn en nieuwe moed en bruikbare inzichten vullen je hart.

Heling
De geheime tuin is als een persoonlijk heiligdom waar we in harmonie zijn met de natuurlijke wereld waardoor ons lichaam, onze geest en onze ziel gevoed worden. De aroma's en pollen van je favoriete bloemen en kruiden zullen hun helende werk doen. Wellicht sluit je vriendschap met enkele bewoners uit jouw tuin, een vogel, een eekhoorn, een boom,...

Liefde
Het kan een heilige plaats zijn waar het leven gevierd wordt en waar dankbaarheid aanwezig is. Je kunt er dansen en zingen en praten met de bomen. Je kunt er jouw lievelingsboek lezen en genieten van de zon op je gezicht. Of muziek spelen in harmonie met het geritsel van de bladeren. Je mag er helemaal je Zelf zijn en je liefde laten groeien. Je maakt connectie met de levende natuur, met de deva's en plantenzielen, met de insecten, vogels en dieren. De natuur zelf zal jouw haar wijsheid onthullen, woordeloos hoorbaar in jouw bewustzijn.

Stevie Wonder & Sting
Pocahontas
Connie Talbot

'Say, Pooh, why aren't you busy?' I said.
'Because it's a nice day,' said Pooh.
'Yes, but ---'
'Why ruin it?' he said.
'But you could be doing something Important,' I said.
'I am,' said Pooh.
'Oh? Doing what?'
'Listening,' he said.
'Listening to what?'
'To the birds. And that squirrel over there.'
'What are they saying?' I asked.
'That it's a nice day,' said Pooh.
'But you know that already,' I said.
'Yes, but it's always good to hear that somebody else thinks so too,' he replied.


(The Tao of Pooh)Geen opmerkingen:

Een reactie posten