Welkom dierbare lezers,

het bijhouden van een weblog (naast
de Rivendell website) heeft een drievoudige bedoeling.

  • Verslag uitbrengen van ervaringen en avonturen tijdens mijn reizen.
  • De praktische, theoretische en concrete stappen en plannen beschrijven die de creatie van mijn familiedomein en de realisatie van het ecodorp helpen verwezenlijken.
  • Bijhouden en delen wat boeiend, inspirerend, motiverend, helend en bevrijdend werkt.
Enjoy and be happy !

dinsdag 20 augustus 2013

Lost Theory Festival (Part 2)

Dit is deel 4 van 12 van het reisverslag naar Zuid Europa tijdens de zomer van 2013. 


Free souls, free spirits.
Je hebt enerzijds de gehoorzame sheeple en je hebt anderzijds de vrije zielen, mensen die wakker en bewust hun eigen pad gaan, enkel luisterend naar hun ware Zelf. Echte vrije zielen kiezen de volgende 7 lichtbakens als leidraad in hun leven: liefde, vrijheid, vrede, verbinding, kunst, humor en natuur. Het zijn hun zelfgekozen prioriteiten.
  • Liefde: omarm de wereld met een hoge en positieve vibratie en breng het beste in de ander naar boven. 
  • Vrijheid: volg uitsluitend je eigen innerlijke gids en neem altijd en 100% verantwoordelijkheid voor jouw gedachten, woorden en daden.
  • Vrede: breng niets of niemand schade toe, nooit, nergens.
  • Verbinding: alles is verbonden in eenheid, alles is heilig en bezield, alles is een deeltje van de Bron, alles is een reflectie van de eigen staat van bewustzijn.
  • Kunst: wij zijn creators. Scheppen en creëren is ons spel en dit kan via vele middelen zoals muziek, dans, toneel, schilderen, architectuur, beeldhouwen, schrijven, ontwerpen,...
  • Humor: vreugde is onze ware natuur, lachen is het ultieme medicijn.
  • Natuur: respect voor moeder Aarde en de medeschepselen is de basis voor liefde en vrijheid.
In de jaren zestig ontstond de hippiebeweging, een bonte verzameling vrije zielen (gedeeltelijk toch), die o.m. via kunst (muziek vooral) de gevestigde orde even kwam wakker schudden en een poging ondernam om een nieuwe wereld te creëren gebaseerd op liefde en vrijheid. In die tijd was ik zelf een hippie. En ook in de bezoekers van dit festival herken ik vaak dezelfde spirit der jaren zestig hippies. Het is opvallend dat hier meer mensen dan gemiddeld, ofwel concreet bezig zijn met, ofwel interesse en kennis hebben over dingen zoals permacultuur, vegetarisme, raw food, ecodorpen, earthships, en de andere thema's van de Rivendell website. Evenwel is niet iedereen die een goafestival bezoekt een vrije ziel, zoals ook niet iedere hippie een vrije ziel was, bijlange niet. Iemand die dagelijks alcohol of drugs gebruikt, is geen (volwassen) vrije ziel, maar zit nog vast in een illusiewereld en onwetendheid en verwart vrijheid met verslaafdheid. Iemand die geen verantwoordelijkheid neemt en alles (taken, obstakels, problemen,...) doorschuift naar of afwentelt op anderen is geen vrije ziel, maar een profiteur en verwart verbinding met ego. Iemand die de bestaande systemen met geweld omverwerpt of schade berokkent aan zichzelf of aan de gemeenschap, is geen vrije ziel maar een verkeerd geïnformeerde anarchist.

Op een goafestival spelen ze dus psytrance, minimal en andere elektronische 'muziek'. Ik vind er niks aan en kan het met de beste wil zelfs geen muziek noemen. Het is gewoon een computergemaakte beat met klankjes en ritmewisselingen. Bijna even erg als het 'lawaai' op Tomorrowland waar de schitterende decors en de feeërieke randanimatie blijkbaar dienen als compensatie voor de waardeloze muziek. Bovendien worden dj's nu gezien als ware popsterren die grote sommen geld krijgen om gewoon gedurende 2 uren wat plaatjes van anderen te draaien. Nog maar eens een bewijs dat de wereld volledig het noorden kwijt is. Geef mij maar echte muzikanten die op echte instrumenten creatief en inventief echte songs maken en spelen. Nu, ik snap wel wat de bedoeling is van een goafestival. Namelijk, in trance raken door een hoop drugs te nemen en op eentonige muziek met een hoge beat te dansen. Een soort goedkoop en kunstmatig alternatief om even van de wereld te zijn. Daar kan ik inkomen. (Alhoewel 110 euro voor een ticket wel duur is voor Kroatische jongeren). Voor velen is deze wereld een tranendal en een hel waar ze willen uitvluchten met alle beschikbare middelen. 'Whatever gets you through the night, is all right', zingen de Stones. De roes opzoeken om even de dagelijkse sores en zielenpijn te vergeten.

Nog even verder over de muziek. Ik dans liever op Afrikaanse djembe ritmes om een staat van trance en gedachteloosheid te bereiken. En dat gaat trouwens perfect zonder drugs en alcohol, misschien zelfs beter. Maar het grootste mankement aan goamuziek (en ook bij veel techno, house, enz.) is het ontbreken van soul, van gevoel in de muziek. Het is allemaal erg klinisch, machinaal, digitaal, kil, emotieloos en erg saai, een veredelde soort hoempapa muziek zonder melodie voor de kinderen opgevoed in een technologische wereld. Het raakt mij niet, het brengt mij geen herkenning noch 'shivers down my spine'. Mozart en Bach, Michael Jackson en Frank Zappa,... zullen nog gespeeld worden binnen 100 jaar, maar eender welke techno of goa 'compositie' zal gelukkig heel snel verdwijnen in vergetelheid der tijd alsof het een misplaatste grap was van een ontspoorde mensheid. Bovendien merk ik heel weinig creativiteit en inventiviteit bij al die 'goasongs'. Het lijkt alsof de hele avond hetzelfde eentonige gedreun te horen is. Kraftwerk deed dit al (veel beter) in de seventies en het Belgische Front 242 in de eighties.
Het Function One luidsprekersysteem klinkt wel erg goed, moet ik zeggen, een strak en zuiver geluid met diepe bassen die uitermate geschikt lijkt voor deze techno en house muziek. Zelfs op de dansvloer kun je zonder probleem praten met elkaar terwijl het geluidsvolume toch erg hoog is, want de muziek van de main stage is te horen tot in mijn camper die zeker 2 km verder staat op de familiecamping.

De randanimatie is typisch voor dit soort festivals. Lezingen en workshops (over yoga, tai chi, mantra singing, henna painting, natural birth, herbal medicine, active meditation,...); filmvertoningen (zoals indie films, bewustmakende docu's,...); winkeltjes (met kledij, juwelen en sieraden, zelfgemaakte kunst,...) en uiteraard vele eetstandjes (van vegetarisch en raw food tot pizza en frieten). Al deze bijkomende animatie brengt extra kleur en afwisseling op het festival. Net als de bezoekers die er soms belachelijk, soms intrigerend, soms bijzonder en speciaal uitzien. Veel dreadlocks, veel piercings en tattoos, veel kleur en fluo, veel sieraden en talismannen, gothic meisjes, hippie jongens, een mengelmoes van drop-outs en party-animals. Tattoos zijn blijkbaar een nieuwe rage, want velen lopen rond met allerlei tekeningen op hun lichaam. Helaas zijn 85% der tattoos gewoon lelijk, saai, mislukt of altijd dezelfde kopieën die iedereen draagt; 10 % kan er net mee door en 5% is echt origineel en mooi.

Al met al ben ik een mooie ervaring rijker, het was goed om gedurende een tijd wat contact met mijn zoon, schoondochter en kleinzoon te hebben en het was interessant om eens een goafestival mee te beleven. Niettemin is 6 dagen feesten te veel van het goeie voor mij. Na 1 dag hou ik het voor gezien, vooral ook omdat de muziek mij niet ligt, en kies ik om verder te reizen richting Italië. Mocht dit nu een Woodstock heruitgave zijn, ja dan was ik zeker wel gebleven, maar nieuwe en aanlokkelijke avonturen en ontmoetingen lonken aan de horizon en sporen mij aan het festival te verlaten.

Een wekenlange strakblauwe lucht boven Kroatië wijst er op dat het chemtrail verhaal wel degelijk waar is. Ook hier doorkruisen vliegtuigen het hemelgewelf maar laten geen sporen na. In België spuit op sommige dagen bijna ieder vliegtuig een witte rooksliert vol gif en chemicaliën uit boven onze hoofden. Het feit dat de vliegtuigen dit hier niet doen, bewijst dat die uitlaatgassen geen contrails zijn (= normale uitlaatgassen), want dan zouden ze gewoon overal zichtbaar zijn. Het is dus wel degelijk iets wat door mensen gemaakt is en bewust wordt gesproeid. Waarom in sommige landen de bevolking wel wordt besproeid en in andere niet, is mij niet duidelijk. Misschien kiezen ze eerst de dichtbevolkte gebieden uit om zoveel mogelijk bewoners te raken of misschien komt het omdat Kroatië niet tot de Europese unie behoort. In ieder geval, de totale ontkenning en flutverhaaltjes van weerman Deboosere en weervrouw Hagedoorn (en vele andere zogenaamde wetenschappers) over het chemtrail fenomeen laten blijken dat zij, ofwel opzettelijk de mensen voorliegen ofwel hopeloos incompetent zijn. Ik vermoed het eerste.
De volstrekt duistere nachten hier zijn dan weer bezaaid met miljoenen sterren en een mooi zichtbare melkweg, iets wat Vlaanderen al decennialang moet missen.

Meer foto's van het festival (voorbereiding en eerste festivaldag) op dit album: Lost Theory

Geen opmerkingen:

Een reactie posten