20/12/2010

Equi



De wereld van macht en ego verdwijnt
en de wereld van kracht en hart verschijnt.


Wellicht één der grote vragen en uitdagingen bij mensen die ‘ontwaken’ en bewust worden, is hoe vrij te worden van de oude systemen en actief mee te werken aan de nieuwe wereld. En gelukkig zijn er steeds meer wegen en mogelijkheden om los te komen uit de beperkende en onrechtvaardige structuren die de oude wereld in stand houden. Er zijn ondertussen massa’s filmpjes te zien die helder maken hoe de vork precies aan de steel zit, dus niemand hoeft nog onwetend te blijven. Hier volgen er een aantal. Welbekend is The Story Of Stuff over de groei- en verspil economie die in snel tempo alle grondstoffen uit moeder Aarde leegrooft. Ook een topper is Money as Debt die duidelijk maakt hoe de bankwereld is ontstaan en de nefaste en onrechtvaardige rol die rente en interest spelen. The Madness of a Lost Society vertelt kort en bondig hoe een statisch maatschappijmodel via duizenden, vaak verouderde wetten en plichten onze vrijheden afneemt. En Mondialisation, le travail pourqoui? gaat over het nut van werken in en voor een systeem dat uiteindelijk enkel gericht is om de oude wereld van consumptie, ego en hebzucht in stand te houden via afstompende slavenarbeid. Allemaal heel ontluisterend en bewustmakend.

De vraag is hoelang de grote structuren en machtsblokken, die allemaal onderling verbonden zijn, deze wereld van concurrentie, competitie, angst en materialisme nog in stand zullen kunnen houden. We merken allemaal dat er serieuze barsten in de constructie komen en de grondvesten onder onze beschaving instorten. Dat is trouwens eigen aan de evolutie en geen reden om bang te zijn. Beschavingen ontstaan, kennen een hoogtepunt en vergaan, waarna een nieuwe beschaving vorm krijgt. Dat is al honderden eeuwen zo. En nu zitten we volop in de ondergang van de industriële en patriarchale egobeschaving. De grote steunpilaren van kapitaal en macht zijn verroest en rot en het is enkel een kwestie van tijd voor deze waanzinwereld in duigen valt. De grote machtsblokken, zoals religie, regeringen, monetair systeem, farmacie, olie,…die ons (geholpen door media en militairen), al decennialang afhankelijk en onwetend houden, vallen nu steeds meer door de mand. Vooral met hulp van het vrije internet.

En het mooie is dat er al lang vele alternatieven bestaan om een nieuwe en meer harmonische wereld te creëren op het puin van de oude. Dit zijn er enkele. Opgelegde ‘schuld en boete’ religie wordt vrije spiritualiteit. Landen met schijndemocratieën en dictaturen worden regio’s met sociocratische dorpen die zelfbestuur hanteren. Consumptie economie wordt sociale economie. Chemische farmacie wordt natuurlijke fytotherapie. Symptoom geneeskunde wordt energetische geneeskunst. Giflandbouw wordt permacultuur. Olie- en kernenergie wordt hernieuwbare en/of vrije energie. Vervuilend transport en auto’s worden antizwaartekracht voertuigen. Patriarchaat wordt matriarchaat. Allerlei uitkeringen worden vervangen door een basisinkomen voor iedereen. De euro wordt equi. Enzovoort.

Be Love
Choose Right
Connect


Het vreemde is evenwel dat de overgrote meerderheid der mensen nog altijd bij het oude systeem blijft en de nieuwe wereld niet bewust kiest. De echte crisis op Aarde is eigenlijk niet het huidige systeem dat aan het instorten is, maar het feit dat de meeste mensen niet aansluiten bij de nieuwe ontwikkelingen. Ze houden vast aan de bestaande systemen en aan hun vertrouwde leven, hopend op verandering. Denk bvb. aan de bankrun van 7 december die een flop was, omdat bijna niemand bereid was zijn geld uit het misdadige monetaire systeem te halen. Maar het systeem, de regering, de macht,…die gaat de verandering nooit brengen. Die willen de huidige machtsverhoudingen behouden en zelfs versterken. Alleen mensen die bereid zijn tot nieuwe keuzes en daar ook naar handelen (!), kunnen een nieuwe Aarde creëren voor zichzelf en hun kinderen. En dat vraagt moed, want er is veel tegenkanting en obstructie vanuit vele hoeken. Mensen ervaren veel weerstand om de oude systemen te verlaten omdat er angst is voor materiële onzekerheid (onderdak, energie, voeding,…), en omdat de verzorgingsstaat zo aanlokkelijk blijft en de beïnvloeding door de media zo overweldigend is. Maar de crash is onvermijdelijk en het kan raadzaam zijn het zinkend schip te verlaten en je energie zoveel mogelijk te richten op de oplossingen. In deze turbulente tijden zijn drie dingen belangrijk: blijf in je hartekracht , verbind je met zielsgenoten en maak de juiste keuzes. Laat ik enkele nieuwe keuzes en alternatieve oplossingen belichten.

Gelijke toegang tot het leven omdat we dat zelf kiezen.

Ik had onlangs het genoegen een voordracht bij te wonen van de sympathieke Astrid Van Triet over het nieuwe ruilmiddel de equi (wat staat voor equivalent of gelijkwaardig). Er is veel over te vertellen en ik verwijs verderop naar enkele websites waar nog veel meer informatie te vinden is.
Equi schenkt aan iedereen de mogelijkheid tot gelijke, onvoorwaardelijke en voldoende toegang tot het leven. Dit is een zin met diepgaande boodschap. En het enige wat je hoeft te doen om die toegang te verwerven, is ervoor kiezen. Iedereen zomaar vrije toegang tot het leven geven zonder voorwaarden, ongeacht wie je bent of wat je doet, is een totaal nieuw paradigma. In het huidige systeem krijg je namelijk enkel voldoende toegang tot het leven als je werkt, in een uitkeringsstelsel zit, de juiste connecties hebt, voldoende euro’s verzamelt, in het sociale opvangsysteem belandt, enz. Nu de crisis hard toeslaat, vallen steeds meer mensen uit de boot, terwijl de kloof tussen arm en rijk groeit. Maar de oplossing is vrij eenvoudig, namelijk een gelijk basisinkomen voor iedereen. Dit is een onderdeel van het equi model. Iedere maand krijgt iedere deelnemer 750 equi op zijn/haar rekening. Dit bedrag stemt overeen met de huidige levensduurte in Nederland en is voldoende om in de basisbehoeften te voorzien. Het bedrag kan evenwel hoger of lager worden naargelang de consumptie- en andere prijzen stijgen of dalen.

Kun je zomaar uit het niets iedere maand 750 equi schenken aan iedereen die meedoet? Blijft de balans dan wel in evenwicht? Wat staat daar tegenover? Want,... voor wat, hoort wat. Toch? Wel, de mens zelf is de tegenwaarde. Iedere mens representeert economische waarde. Gewoon het feit dat wij leven op Aarde, hier aanwezig zijn en deelnemen aan de maatschappij waar we dagelijks onze tijd, energie, diensten en arbeid spenderen en delen, is de investering die het basisinkomen rechtvaardigt. Wij creëren economie gewoon door in leven te zijn, want we kopen voedsel, energie, zorgen voor huisvesting, enz. Op die manier zorgt iedere mens voor 750 equi aan economie. Vreemd om er zo over te denken, niet? Wat een totaal nieuw gezichtspunt. Niet status, werk, bezit of geld rechtvaardigt en ondersteunt het bestaan op Aarde. Nee, ieder mens komt iets unieks brengen op Aarde en dat alleen al betekent overvloed, waar een basisinkomen tegenover kan staan. En gezien het leven in wezen gratis is, zijn ook de 750 equi gratis. Dit basisinkomen geeft iedereen even veel en genoeg toegang tot het leven. Alle andere constructies, zoals belastingen, uitkeringen, subsidies, sociale zekerheid,…vallen dan weg. Niet alleen wordt op die manier alles plots veel eenvoudiger, maar ook zijn alle controlesystemen niet langer nodig. En dat betekent vrijheid. Niemand hoeft nog afstompend, zinloos en vervelend werk te doen, maar kan zich nu richten op het ontwikkelen en delen van de talenten, passies en creativiteit. Niemand is nog afhankelijk van de verzorgingsstaat. Wie hulpbehoevend is, wordt opgevangen door familie, vrienden of de lokale gemeenschap. Wie meer euro’s of equi’s wenst, kan blijven werken of een tijdelijke job zoeken, die wellicht zelfs een beter loon zal opleveren omdat er minder kandidaten zullen zijn. Het aspect ‘overleven’ valt weg en maakt plaats voor creatief leven en in vrijheid jezelf kunnen zijn.

Transitie in de praktijk.

Net zoals bij Lets systemen, kunnen mensen die aangesloten zijn bij het equi netwerk transacties van goederen en diensten doen die dan betaald worden met het nieuwe ruilmiddel. Dus in plaats van met euro’s te betalen, gebruik je equi. In eerste instantie en vanuit praktisch oogpunt gebeurt dit best eerst lokaal. Een groepje vrienden, familie of werkcollega’s kunnen aansluiten en onderling met equi beginnen werken. Naarmate meer mensen aansluiten, uit alle landen, groeit de groep en vergroten ook de mogelijkheden. Zo ontstaat er een complementair ruilmiddel-systeem naast de euromarkt. Mocht het monetaire bankstelsel crashen, dan is er dadelijk een (rechtvaardig en transparant) alternatief beschikbaar. Het equi systeem staat los van het huidige geldsysteem, het is bewust kiezen voor iets nieuws. Door je energie te onttrekken aan het oude systeem, verlaat je de oude wereld en creëer je mee de nieuwe tijd. Er is dus helemaal geen strijd nodig of de opdracht om tegen iets te zijn. Het is heel gewoon een nieuwe keuze. Het brengt de kracht weer helemaal terug bij de mens zelf. Jij bepaalt of je met equi wilt werken of niet.

Het mooie is dus dat het systeem (en de wetten) niet langer opgelegd worden vanuit de top der hiërarchie door leiders met een eigen ego-agenda (zoals nu). Nee, de mensen kiezen en creëren zelf een nieuwe manier van omgaan en uitwisselen met elkaar. En dat doen ze samen. Wat ons bij een ander begrip brengt: Crowd Power. Het betekent dat we de kracht niet langer halen bij instanties, wetten, externe bronnen,…maar uit de mensen zelf en hun vrije samenwerking, uit een groep mensen die hun talenten en mogelijkheden samenbrengen en delen onder elkaar.
Het creëren van het maandelijks basisinkomen en het faciliteren van de equi transacties tussen de deelnemers gebeurt allemaal via computer en internet, namelijk via de site Equi Place. Maar internet is niet de enige manier, ook andere systemen kunnen ontstaan om de transacties op te volgen, als mensen daar voor willen kiezen.
Een volgend punt van belang is dan ook de identificatie der deelnemers. Hoe weet je dat je met een echte mens te maken hebt? Dit kan door het Timay-id netwerk (afkorting van: this is me and you). Je zou het kunnen vergelijken met het rijksregister hier in België, maar zonder de noodzaak tot controle en volledig transparant. We gaan elkaar bevestigen als werkelijk bestaande persoon en dat is voldoende, zo kun je geregistreerd worden en met equi beginnen werken. Iemand persoonlijk kennen is voldoende om te registreren.
Nog even de nieuwe termen opsommen.

Equi = een ruilmiddel voor de nieuwe tijd
Timay-id = identificatie van de deelnemers
Crowd Power = kracht door in vrijheid samen te werken
Equi Place = de plaats der transacties (werkt zoals bvb. internet bankieren)

Een heel pak informatie voorwaar, die wellicht heel wat vragen oproept. Het duurt echt tijd om in te tunen en dit nieuwe paradigma volledig bewust op te nemen. Het opzoeken van de antwoorden zal nieuwe inzichten brengen. En je zult merken dat er op die manier een verschuiving in het bewustzijn plaatsvindt, je krijgt een totaal nieuwe kijk op en een nieuwe relatie tot geld, werk, waarde, overvloed, delen,… Equi brengt een nieuw bewustzijn, een sterk vertrouwen in onze eigen inherente kracht. Zodanig dat onze angst voor tekort verdwijnt en er geen onzekerheid meer is mochten oude systemen crashen. Ook de wedloop naar geld en de spilzieke consumptiedrang worden met nieuwe ogen gezien.

Ik zou zeggen: probeer het gewoon, het kost niks en ondersteunt de nieuwe wereld. Een goede aanzet is de Equi Place website eens bekijken. Je hoeft de internetlinks die je daar ziet staan in eerste instantie nog niet per se te volgen, dat kan je in een latere fase doen, wanneer je aan wat meer verdieping toe bent.

Laten we oprijzen uit ons ego en in onze kracht staan,
als de Goden en Godinnen die we zijn.


2 opmerkingen:

  1. ik vind dit een heel mooie gedachte, doet me denken aan het idee van 'vivant' (Roland Duchatelet) met hun basisinkomen ... dat waren economen die berekend hebben dat dit echt mogelijk is, als alle landen tegelijk beslissen om dit toe te passen ... maar dat was nog in het corrupt geld-met-interest-systeem fesitueerd natuurlijk ...
    kvraag me wel af hoe en met wie ik die equis ga kunnen gebruiken, en tis ook redelijk omslachtig dat het enkel via computer kan : stel op de fuif mag iedereen inkom met equi betalen ... maar 1) onze kosten zijn wel nog in euro ondertussen en 2)moet iedereen dan zijn laptop bijhebben om te kunnen betalen? en bonnekes?
    tlijkt me aanvankelijk praktisch zeer moeilijk haalbaar, zeker voor mensen als ik die geen overschot hebben ... als er één fuif niet genoeg volk komt, zit ik al in de problemen, laat staan dat iedereen met equis gaat betalen, waar ik (nog) niet echt iets aan heb op dit moment ... als ik mijn huur en eten met equi kan betalen, dan spreken we over een andere realiteit natuurlijk, en ik begrijp ook wel dat dat is waar zij (en wij!) naartoe wil(len) ... maar om te kunnen starten heb je m.i. overschot aan euros nodig, wil je de tijd dat je wel al equi ontvangt maar nog niet in dezelfde mate kan betalen, overbruggen ... maar kga me zowiezo lid maken zenne, niks te verliezen, dus waarom niet ... en als het lukt hebben we inderdaad een alternatief voor als de dollar en euro straks echt crashen, maar zelfs zonder die onafwendbare crash is de equi een veel eerlijker manier van leven ...
    in la'kech, munay ki, namaste
    bArt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, ik begrijp je bezwaren, Bart...
    maar het belangrijkste is dat dit alternatief hier en nu bestaat, dat er een bedding wordt gemaakt waardoor het mogelijk is op een andere manier onze waarde en talenten te delen met elkaar...
    voorlopig alles via internet, ja, maar het kan ook op andere manieren (zoals bij de Lets systemen of alternatieve betaalbiljetten), als deelnemers dat wensen kan dat gekozen en uitgewerkt worden, internet is slechts 1 optie...
    een pioniers- en overgangsfase is altijd moeilijk en daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aansluiten, zo groeien de mogelijkheden om met equi's te werken zienderogen...
    ik zie in eerste instantie een mooie kans binnen onze vriendenkring en ecodorp-bewoners waar we elkaar betalen met equi, zoals groenten die we telen, cursussen die we geven,...misschien in een eerste fase de helft euro en de helft equi, bvb. ik kom naar jouw mayalezing en kan de helft in equi betalen, jij koopt brocoli die ik kweek en betaalt voor de helft in equi, en zo kunnen we ermee vertrouwd raken...
    op een ecodorp kunnen alle transacties tussen de bewoners makkelijk met equi geregeld worden, vooral als het ecodorp vele families telt en in alles voorziet...
    enfin, je snapt de bedoeling wel
    liefs,
    Glenn

    BeantwoordenVerwijderen