24/07/2013

Op zoek naar het paradijs - Deel 2: zoektocht


If you do not go after what you want, you'll never have it.
If you do not ask, the answer will always be no.
If you do not step forward, you will always be in the same place.

Ik onderneem deze zoektocht samen met een vriendin. Tijdens de zomer 2012 speuren we de vele immo websites af op zoek naar geschikte plekjes. Onze keuze en zoektocht spitst zich toe op 2 gebieden: de Limousin en de 2 Katharen departementen Aude en Ariège.
De Limousin bevindt zich ten westen van het Centraal Massief, ongeveer halverwege Frankrijk, en omvat 3 departementen: Haute Vienne, Creuze en Corrèze. De Limousin behoort tot de mooiste en goedkoopste regio’s van Frankrijk met een groot aanbod aan koopwoningen én er wonen reeds enkele vrienden (wat toch een groot voordeel is). Er is ook een actief netwerk van gelijkgezinde mensen die gezamenlijke aankopen doen, feestjes en activiteiten organiseren en elkaar helpen waar mogelijk. Een mogelijk nadeel is het her en der aanwezige radioactieve restafval wat overgebleven is van de uranium mijnen (vooral in de Haute Vienne).
De Aude/Ariège liggen naast elkaar in het diepste zuiden van Frankrijk aan de voet van Pyreneeën. De Aude is wat droger, warmer en toegankelijker; de Ariège wat natter, wilder en groener. Ook daar wonen reeds vrienden, maar er is veel minder te koop en de prijzen zijn er merkelijk hoger. Wellicht omdat de Pyreneeën een erg toeristische bestemming is (wandelen, wintersport, bergen, Andorra,…). We raadplegen verschillende websites om geschikte huizen te vinden, dit zijn de belangrijkste:
  • Le Bon Coin (veel particulieren)
  • Green Acres (grote keuze)
  • Leggett (Engelsen verkopen hun vakantiehuis wegens de crisis, soms uitzonderlijke koopjes te doen)
  • Safer (grote terreinen)
  • met google kun je ook zoeken naar de lokale immokantoren: tik immo + de naam van de gemeente uit de regio waar je iets wilt vinden
Nadat we een selectie huizen uitgekozen hebben, begint het mailen en telefoneren met de Franse en Engelse immo’s om vooraf afspraken te maken om de domeinen te bezoeken tijdens onze reis. Dit gaat wel vlot, maar je hebt wel een strikt reisschema nodig om overal op tijd te komen. Geen probleem voor ons, want we reizen met een kampeerwagen zodat we uiterst flexibel en mobiel zijn. Meestal plannen we slechts de eerste week van de reis via mail en telefoon, de tweede en derde reisweek gaat het wat losser en laten we ons leiden door contacten, ontmoetingen en bezoekjes aan de lokale immo kantoren. De etalages afspeuren naar leuke huizen en dan gewoon binnenstappen en vragen om te kunnen bezoeken. Meestal lukt het zonder voorafgaande afspraak en ben je een uurtje later ter plaatse het huis al aan het bekijken.

Onze eerste zoekreis van 3 weken plannen we in de herfst 2012. We bezoeken een 15tal domeinen in de Limousin en de Dordogne. Het is goed om veel verschillende plekken en huizen en gronden te zien en te voelen. Zo kun je steeds beter inschatten wat belangrijk is en wat je nu precies zoekt en verlangt. Reken toch op een zoektocht van 1 jaar om de droomplek te vinden. Het kan uiteraard sneller, maar bij de meesten duurt het hele proces van zoeken en vinden en kopen toch al snel een jaar. Onze ervaring is ook dat de ideale droomplek niet bestaat. Er is altijd wel iets wat niet helemaal klopt of goed zit (de prijs, de locatie, het huis of het terrein,…). En het is belangrijk om eerder een hartkeuze te maken dan een mentale beslissing.

Toch vinden we tijdens deze eerste zoekreis al onze droomplek! Het laatste huis op onze lijst is namelijk een schattige cottage in Villac (Dordogne) van een Engelse dame die terugkeert naar haar land en daarom verkoopt. Het huis is wel wat klein (80m2) maar ligt midden een mooie, vruchtbare tuin van 1 hectare in een klein, lieflijk dorpje midden de natuur. De energie op de plek voelt heel goed en we knikken beiden… ja, dit is het. Vlak naast haar huisje verkoopt de dame ook een ander groot terrein met ruime gite (60m2). Dit zou voor ons dadelijk een fijne inkomstenbron zijn en een plek om vrienden en familie te ontvangen. Maar de prijs voor beide huisjes samen is boven ons budget. We kunnen wel zonder probleem 1 huis kopen, maar we twijfelen en brengen een bod uit op het huis én de gite samen. Het bod is merkelijk lager dan de vraagprijs voor beide panden. De dame weigert ons bod maar doet wel een tegenvoorstel. Ze stelt voor dat we het ene huis nu kopen en we krijgen 3 jaar de tijd om de gite zelf aan te kopen of om iemand anders te vinden die het wil kopen. En in die 3 jaar mogen we de extra grond en de gite gebruiken als inkomstenbron. Een prachtig voorstel, zelfs als we na 3 jaar niet in staat zouden zijn om zelf de gite te kopen. Het is namelijk vrij zeker dat we een vriend of kennis kunnen vinden om naast ons te komen wonen. We weigeren haar voorstel, ergens in de hoop dat ze toch nog ons bod op huis en gite wil aanvaarden. Maar enkele weken later zijn het huis en de gite toch verkocht aan iemand anders. Achteraf gezien hadden we haar voorstel moeten aannemen en dan woonden we nu al in Frankrijk. Maar goed, fouten worden gemaakt en zo leer je telkens bij.

It's better to look back on life and say: 'I can't believe I did that',
than to look back and say: 'I wish I did that'.

De tweede zoekreis vindt plaats tijdens de lente 2013. Opnieuw trekken we 3 weken uit waarin we naast de Limousin ook de Katharenstreek gaan uitkammen. Ook nemen we telkens tijd om vrienden te bezoeken. Deze keer bezoeken we een 20tal domeinen, soms 4 op 1 dag, wat heel intens is. Het vriest nog altijd wanneer we België verlaten. In midden Frankrijk is het wat warmer, maar toch is het bitter koud in mijn oude en niet geïsoleerde oldtime camper. Overdag warmen we ons door te rijden met de verwarming op volle kracht of door in de warme immo kantoren of toeristenbureaus te zitten, ‘s nachts leggen we 4 dikke dekbedden op ons. In de Corrèze bezoeken we een leuk huis gelegen in een kleine hameau waarvan de volledige bovenverdieping reeds prachtig afgewerkt is in hout. Beneden zijn nog wat renovaties nodig en er is ook nog een groot atelier. Mijn vriendin vindt het huis een mooie kanshebber maar ik vind het bijhorend terrein veel te hellend. Er is wel een klein vlak stuk geschikt als groentetuin, maar het overgrote deel loopt erg schuin naar beneden tot aan de rivier. Mits het aanleggen van terrassen kun je dan wel tuinieren maar toch heb ik hier serieuze bedenkingen bij. De prijs is in ieder geval interessant, gezien de verkoop dringend is wegens een echtscheiding. Dit zijn natuurlijk de interessantste koopjes, namelijk Engelsen die dringend geld nodig hebben en snel hun tweede verblijf van de hand willen doen of echtscheidingen waarvan de partners schulden hebben. In sommige gevallen gaat er zelfs 50% van de vraagprijs af. Bij dit huis zakt de prijs van 170.000 naar 125.000. We doen zelfs een bod van 100.000 maar dit wordt niet aanvaard. In Frankrijk zijn huizen meestal via verschillende kanalen te koop, het huis zit bij diverse immo kantoren, bij de notaris en je kunt ook rechtstreeks aan de eigenaars kopen (wat altijd goedkoper is). Alleen wanneer een immo exclusiviteit verworven heeft over een pand ben je verplicht om via het immo te kopen. In dat geval zul je een document moeten tekenen voor je op bezoek gaat naar het koophuis. Hoe dan ook, de prijzen in de immo kantoren zijn meestal 20 tot 30% boven het gewenste/verwachte bedrag. Dat betekent dat een redelijk bod (wat 20% lager ligt) bijna altijd aanvaard wordt. Wij bieden soms nog veel lager, gewoon omdat het huis in kwestie niet volledig aan onze voorkeuren voldoet en een gokje wagen altijd kan.

Na een hartelijk bezoek aan de vrienden in de Lot rijden we verder richting zuiden en de bergen. Eerste halte is de Ariège en een bezoek aan mijn favoriete vallei (Ribèrot). Wat een prachtige plek is dit toch. Mocht je punten geven aan de schoonheid van Frankrijk, dan geef ik de Creuse een 7, de Corrèze een 8, maar de vele valleien der Ariège zijn gewoon buiten categorie. Wilde, ongerepte natuur zoals je ze in Vlaanderen nergens meer vind. Schitterende wandelingen in feeërieke bossen en langs dartelende bergbeekjes. Zuivere lucht die je longen openmaken en volop levenskracht aanvoeren. Helende natuur en verblindende schoonheid. Ik had vroeger al mijn hart verloren aan de Pyreneeën, maar ook mijn vriendin is nu volledig van de kaart door de pracht van de bergen. Hier wonen is wel een uitdaging: de omgeving is paradijselijk en zuiver, dat wel, maar de moeilijke bereikbaarheid en afzondering zijn toch wel te overdenken. Met mijn oud campertje raak ik zelfs niet over de cols rond Massat als het sneeuwt. Zo proberen we de Col des Caougnous over te rijden, maar het begint te sneeuwen en volgeladen als we zijn, raken we de steile wegen niet meer op. Even is er angst. Stel dat we achteruit glijden op het gladde wegdek recht de ravijn in. Langzaam probeer ik dan de camper te draaien en gaan we terug richting het laaggebergte en de leuke stad St Girons, waar de zaterdagmorgen markt een must is voor iedereen die in de buurt woont plus de vele toeristen.

Zoals gezegd is het aanbod koophuizen in de Ariège kleiner en de prijzen hoger (veel Fransen kopen hier een vakantieverblijf dicht bij skistation Guzet of shoppingcenter Andorra, wat de prijzen opdrijft). Maar toch gaan we kijken aan de immo kantoren op zoek naar een droomplekje. Helaas, ons favoriete kantoor, waar tal van pareltjes te koop staan, neemt net nu vakantie voor een week. Zo lang kunnen we niet wachten, dus we zetten de reis verder richting Aude, meer specifiek naar de Corbières. In het mooie en rustige dorpje waar onze vriendin woont, staan zowaar vele huizen te koop. We maken een afspraak met de man van het immo en die neemt ons mee op een rondleiding langs het dorp en toont ons 5 koopwoningen. Sommigen zijn fantastisch (schitterend huis, voldoende terrein, rivier langs het huis,…) maar wel te duur. Toch is er ook eentje bij die mij wel bevalt en ook onder ons budget blijft, maar mijn vriendin vindt het huis te oud. En zo is er altijd wat. Onze ervaringen met de mensen van de immo’s zijn wel heel positief. De meeste zijn erg vriendelijk, nemen hun tijd om alles uit te leggen en te tonen, bemiddelen tussen koper en verkoper en zorgen voor de hele procedure van aankoop/verkoop. En als je een bod uitbrengt, doen ze hun best om de verkoper te overtuigen. 

The goal of life is to make your heartbeat match the beat of the universe, to match your nature with Nature.

Deze reis bracht de conclusie dat de Ariège (en dan voornamelijk de bergstreken) tot de mooiste plekken van Frankrijk (en zelfs Europa) behoren en eigenlijk onze voorkeur geniet. Als extra bedenking (wel met 2 zijden) bevinden we ons in de erg geteisterde maar ook spiritueel krachtige Katharenstreek waar een heel bijzondere en sterke energie hangt. Iedereen die hier komt, wordt geconfronteerd met zichzelf en de innerlijke patronen die ontwaking/groei blokkeren. Kan nuttig zijn als je bereid bent te werken aan jezelf, maar het kan ook voor de nodige spanning en meningsverschillen zorgen, zoals we zelf ook hebben mogen ervaren. In ieder geval keren we terug naar België met de overtuiging dat er veel mooie huizen te koop staan, er is keuze voor elk budget, en dat er ergens een droomplekje wacht op ons. Een plek vinden ergens op de grens tussen Ariège/Aude zou ideaal zijn vanwege de korte afstand om vrienden te bezoeken zoals Eddy en Katrien in het pelgrimsnest en de nabijheid van de bergen. In ieder geval genoeg stof om ons voor te bereiden op een volgende zoektocht tijdens de zomer 2013.

De grootste entertainer en muzikale boodschapper ooit.

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race

1 opmerking: