01/06/2019

Zelfvoorziening

If you don't have a plan, you become part of somebody else's plan.
(Terence McKenna)

Eco gemeenschap Sainte Camelle (Ariège, Frankrijk)

In een vorig blogbericht kwam al eens ter sprake hoe de heersers en machthebbers ooit verschillende methodes bedachten om de vrijheden van 'hun onderdanen' af te nemen en hen afhankelijk te maken én te houden. Tot de belangrijkste controlemiddelen behoren: de introductie van geld en banken, het eigendomsrecht en de confiscatie van gronden, belastingen en taksen, een hele reeks religies en beperkende geloofssystemen en de groei-economie gebaseerd op schaarste.Een Mens zonder land kan niet voor zichzelf en zijn gezin zorgen en is daardoor afhankelijk geworden (van een extern systeem met een vaak dubieuze agenda). Een mooi voorbeeld is de verovering van noord en zuid Amerika door kolonisten en conquistadores. De Native People werden verjaagd van hun land (waar ze vrij en onafhankelijk waren) en de indianen werden opgesloten in reservaten waar ze gebonden en onderworpen waren (en zijn) aan de grillen van de Amerikaanse regering. Naar schatting 114 miljoen indianen werden gedood in de VS en Canada tijdens de verovering van het 'wilde westen', het is nog steeds de grootste genocide en holocaust uit de geschiedenis van de mensheid.

In vroegere tijden waren de onderdanen afhankelijk van en schatplichtig aan de farao, koning, keizer of kardinaal, kortom de toenmalige overheid. De hoogste klasse beschikte over soldaten die hun bevelen uitvoerden en zelfs over echte slaven die van geboorte tot dood onvrij waren. Nog steeds bestaat in bepaalde landen (India en moslim landen) een klassen- en kastensysteem met enerzijds koninklijke families en hun vele privileges en daarnaast minderwaardige burgers en paria's die amper overleven.

Tegenwoordig zijn de burgers in de 'eerste wereld' afhankelijk van een aanlokkelijk sociaal systeem waar iedereen in kleine of grote mate aan vastzit. Zonder twijfel is dit voor velen een verbetering (in vergelijking met vroeger of in vergelijking met derde wereld landen) en op het eerste zicht lijkt dit een prachtig systeem met uitkeringen, pensioenen, kinderbijslag, ziekteverzekering en allerlei steun- en opvangmaatregelen. Maar wie verder kijkt, merkt dat het zorgsysteem in feite een gouden kooi is. Er worden ontelbare regels, wetten en beperkingen opgelegd aan wie wil meedraaien in de ratrace en profiteren van de welvaartsstaat. In ruil voor het invullen van de basisbehoeften (onderdak, voeding, energie, water, een job, genezing,...) wordt een hoge prijs betaald door de bevolking. De prijs is levenslange slavernij aan een valse matrix die overvloed heeft vervangen door schaarste en heimelijk de macht en de kracht van de mensen wegneemt. De overheid beslist steeds meer over jouw leven, jouw gedrag en jouw mogelijkheden en controleert ook steeds vaker en accurater elke burger van geboorte tot dood via camera's, een database vol privé-info en social media.

Met de uitrol van 5G zal de slavernij en controle (en straling) alleen maar erger worden. De eerste berichten sijpelen nu door in de media (zie wifitracking in Nederland en de honderden ANPR camera's in Vlaanderen), maar dit is slechts het prille begin van de totale politiestaat. Niet enkel door het toezicht van big brother maar ook door de ontelbare stralingsbronnen die huid, hersenen en hart zullen beschadigen. En niet vergeten, 5G is een militair aanvalswapen en kan gebruikt worden als een DEW (Directed Energy Weapon) en als een ADS (Active Denial System). Laten we hopen dat de protesten zo luid worden dat 5G alsnog wordt gestopt. De verzekeringsmaatschappijen haken alvast massaal af (zij weten al dat er duizenden schadeclaims gaan komen) en dat is een goed signaal. Verder kunnen steeds meer Mensen de levensduurte en de huizenprijzen niet meer aan, zelfs al werken beide partners zich te pletter van burn out naar depressie. Een belastingsdruk van 50% op arbeid en loon is heel gewoon geworden.

Om terug écht vrij en blij te worden, kiezen steeds meer Mensen het logische pad naar autonomie en zelfvoorziening. Ze willen niet langer afhankelijk zijn van een corrupte overheid, voorwaardelijke uitkeringen, misdadige corporaties, sjoemelende banken, zinloze geldjobs, dure winkelketens en valse kerken. Ze willen meer kwaliteit, meer levensvreugde, meer essentie en ze willen minder geldzorgen, minder gif op hun bord en minder stress aan hun hoofd.

Laten we de belangrijkste werkgebieden en strategieën overlopen die nodig zijn om stap voor stap (zoveel mogelijk) zelfvoorzienend te worden. Het ideale concept om autonoom te worden is zonder twijfel het familiedomein. Engelse namen zijn homesteading, smallholding of kin's domain, allemaal termen die een kleinschalige, autonome 'boerderij' aanduiden in combinatie met een rurale, eenvoudige levensstijl. Bedenk dat een familiedomein creëren een levenswerk is wat verschillende generaties kan overspannen. Het kan goed zijn om vooraf enkele plannen te maken (business plan, permacultuur plan, ontwerpplan voor het huis,...).


The greatest fine art of the future will be the making of a comfortable living
from a small piece of land.

(Abraham Lincoln)
01. Land

Zoals gezegd is een Mens zonder land niet in staat om zichzelf te voorzien in de basisbehoeften. De eerste stap is dus het verwerven van een stuk grond, een terrein om een familiedomein te starten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wie wat geld heeft, kan een terrein kopen of huren, eventueel in een land waar de prijzen nog betaalbaar zijn en de wetten minder streng. Goedkope landen: Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Portugal, Polen, Kroatië, Tsjechië. Gemiddelde landen: Spanje, Denemarken, Ierland, Griekenland. Dure landen: Nederland, Duitsland, België, Italië, Luxemburg.
Wie geen geld heeft, zou eventueel kunnen lenen (bij familie of vrienden) maar dat zet dadelijk druk op de ketel want er is een maandelijkse afbetaling te voldoen, vaak gedurende vele jaren. Er zijn overal gratis terreinen te vinden (zie dit bericht) maar het nadeel is uiteraard dat je dan wellicht op een dag jouw plekje moet verlaten. Er zijn 2 opties: illegaal gekraakte terreinen (van de overheid) of legale overeenkomsten met een eigenaar die jou toestaat om (langere) tijd op zijn terrein te verblijven (in ruil voor onderhoud bvb.). Een aantal (moedige) Mensen kiezen voor een 'groene ongehoorzaamheid', wat betekent dat ze (vaak afgelegen) terreinen en bosgebieden in behoederschap (stewardship) nemen om er te wonen in kleine ecologische gemeenschappen die in harmonie met de natuur wensen te leven. Ze wachten niet langer op goedkeuring van de overheid (die er toch nooit komt) en tonen de concrete en broodnodige oplossingen (permacultuur, zelfvoorziening, eenvoud, voedselbossen,...).
Een andere optie is samen met anderen een terrein aankopen en daarna verdelen in percelen wat de persoonlijke investering lager maakt. Zo woon je ook dadelijk op een ecodorpje wat de mogelijkheden om zelfvoorzienend te worden enorm vergroot dankzij de hulp en diversiteit. Men kan ook aansluiten bij een reeds bestaande gemeenschap, veel opstartende projecten zoeken nog kandidaten. 
Als je eenmaal een stuk land hebt gevonden waar je je thuis en goed voelt, dan is het bedoeling dat je daar ook blijft en er iets moois opbouwt voor jezelf en je nakomelingen. Je kunt niet om de zoveel jaar verhuizen en opnieuw beginnen, dat schiet niet op. Omdat het vinden van een geschikt terrein zo cruciaal is en er zoveel factoren meespelen (land, regio, locatie, ligging, prijs, buren,...), duurt de zoektocht vaak vele jaren. Mijn eigen zoektocht kun je nalezen onder de rubriek hiernaast 'Op zoek naar het paradijs'.
Prijsindicatie: 5.000 € per hectare (Frankrijk), 4.000 € per hectare (Hongarije), 63.000 € per hectare (Nederland), 12.000 per hectare (Spanje).

02. Woning

Eenmaal je een terrein hebt gevonden, kun je beginnen aan het autonome permacultuur familiedomein. En wellicht de eerste stap is het voorzien van een woning. Met de opmars van de tiny house beweging zijn nu tal van betaalbare mogelijkheden binnen ieders bereik gekomen. Afhankelijk van jouw budget en voorkeuren kun je kiezen uit vele woonunits. En wie veel geld heeft, kan zelfs een terrein met een reeds bestaand huis kopen.
Enkele tiny house modellen zijn een yurt (6.000 €), een roulotte (8.000 €), een roundhouse (5.000 €), een trailer tiny house (10.000 €), een chalet (8.000), een wooncaravan (7.000 €),...Wie handig is, kan zelf een woning bouwen (met hulp van vrienden), op deze pagina vind je tal van voorbeelden (earthship, earthbag, strobalen, boomhut, cordwood, lemen huis,...).
Deze woningen zijn in principe allemaal 'off-the-grid', dus niet aangesloten op het netwerk van de gemeente. Het voordeel is uiteraard dat je geen maandelijkse facturen meer ontvangt voor water, gas, energie en afvalbeheer. De uitdaging is dat je daar nu zelf dient voor in te staan (wat natuurlijk net de bedoeling is).
Lees een uitgebreid bericht over tiny houses. In Wallonië werd onlangs een wet goedgekeurd die tiny house bewoning officieel toelaat. Ook in Frankrijk bestaat een wet (de ALUR wet) die 'habitation légère' op agrarische grond toestaat (mits bepaalde voorwaarden).

03. Voeding

De volgende belangrijke stap is het opstarten van de tuinen die jouw gezin van kei-gezond en gratis voedsel zullen voorzien. Ook hier wordt een investering (geld, tijd en arbeid) verwacht maar die kun je spreiden over de jaren en haal je in korte tijd terug op. Een volwaardig familiedomein bevat een voedselbos, een groentetuin, een kruidentuin, een aardappelveld, een graanveld, een levende omheining,...Ruimschoots voldoende om iedereen het hele jaar door te voeden en nog overschot te hebben. Wie nog steeds vlees wil eten, kan ook dieren houden en zelf slachten (hoewel het typische Anastasia domein in principe vegetarisch is).
Het aanleggen en onderhouden van de tuinen kan men zien als een levenswerk, zelfs als een meer-generatie project. Ook al omdat de hoogstam fruit- en notenbomen vele jaren nodig hebben om te groeien en grote opbrengsten te leveren. Lees ter lering en inspiratie deze artikelen: permacultuur, voedselbos, spirituele permacultuur, apicultuur. De groeiende belangstelling voor voedselbossen zorgde ervoor dat er een makkelijke methode werd ontwikkeld om mini-bossen aan te leggen. De methode heet de 'Miyawaki Techniek' en er werden ondertussen reeds 3.000 mini-bossen gecreëerd op alle continenten. De methode is opensource en wordt vrij gedeeld met de wereld.  Plantgoed en zaden kan men soms gratis vinden op bepaalde permacultuur- en ruilsites zoals VELT of Permies. Het is belangrijk om het gemanipuleerd 'voedsel' wat corporaties en bedrijven op de markt brengen vlakaf te weigeren. De productie en consumptie van deze producten brengen ziekte en dood voor planeet, dier en Mens.

04. Energie

De belangrijkste hernieuwbare energiebronnen op het familiedomein zijn zon, wind en water. Ze vragen alle drie een investering maar daarna kun je in principe lange tijd genieten van gratis energie. Wie dicht bij een rivier of beek woont, kan een hydro-generator zetten. Waar veel wind is, kan een windmolen komen. En de energie van de zon kan gebruikt worden via een zonneboiler (warm water) en via zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (elektriciteit). Reken toch op minimum 10.000 € om een degelijk systeem te installeren op het domein afhankelijk van de benodigde energie. Lees meer op de energie pagina.

05. Verwarming

In principe is er op het familiedomein voldoende hout om de zuinige kachel(s) van brandstof te voorzien. Men kan ook altijd een apart veldje voorzien om een rotatie van snelgroeiende bomen (wilg, populier,...) te plaatsen specifiek als jaarlijks brandhout. 

06. Water

Bij voorkeur is er een bron of een beek op het domein of op het dorp. Indien niet dan kan een waterput geslagen worden of het hemelwater opgevangen worden in citerns. Dit water kan dan gefilterd en gezuiverd worden tot drinkbare kwaliteit. Op het domein zijn ook verschillende vijvers en poelen die water opslaan om de tuinen te bevloeien bij droog weer. Water opvang, grijswater zuivering (rietveld) en water behoud (swales) zijn allemaal cruciaal bij de inrichting van het domein. Ook een druppel irrigatiesysteem kan een goede investering zijn.There are those when they see a tree, see a tree
There are those when they see a tree, see life
There are those when they see a tree, see a being
There are those when they see a tree, listen
There are those when they see a tree, understand
Yesterday i saw a tree,
I wanted to listen and understand,
But the tree hugged me and
Took me to her roots
And from her roots to the roots
Of all the trees
And from there
To the vibration of the minerals
And to the song of the deep waters
And then took me to dance
In the heartbeat of the Earth

There are those when they see a tree,  
Are a tree


(Angela Boto)

Ter inspiratie enkele mooie filmpjes van Miss Li Zikai die op wonderlijke wijze haar zelfredzaamheid op het Chinese platteland toont. In het eerste filmpje maakt zij een zitbank en een tafeltje uit bamboe. In het tweede filmpje maakt ze een eenvoudige wintermantel (cape) uit wol en dat vraagt tijd. Schapen scheren, de wol wassen, kammen, spinnen en kleuren, bessen plukken voor een natuurlijke kleurstof, vlechten, naaien en crocheren. Een unieke mantel, volledig handwerk, creatieve kunst,...en de liefde in de mantel houdt je warm.
 
Bamboo Furniture
Weaving a Cloack

07. Compost toilet

Ongetwijfeld een must op ieder familiedomein. Men spaart enorm veel water uit en men kan de uitwerpselen laten composteren en na een jaar gebruiken in de tuinen. Bovendien is het toilet makkelijk zelf te bouwen en er zijn vele modellen en mogelijkheden. Er is ook een volledig boek over (de verwerking van) menselijke mest: Humanure Handbook. Ook alle andere 'afval' op het domein wordt zoveel als mogelijk gecomposteerd (alle organisch materiaal), gerecycleerd, hergebruikt of simpelweg vermeden (plastiek).

08. Geneesmiddelen

Op het domein is ook een kruidentuin want zoals de spreuk vertelt: voor iedere ziekte bestaat een gepast kruid. De sleutel tot een goede en langdurige gezondheid is vooral preventie door middel van levende biologische voeding, voldoende vrienden en samenzijn, iets doen wat je graag doet en stress management. Kruiden en wilde planten zijn ideaal bij acute en chronische aandoeningen en horen dagelijks op het menu (in gerechten of als thee). Het wordt aanbevolen om zich te verdiepen in de wereld der plant medicijnen en ook eigen bereidingen te maken (van veilige kruiden). Denk hierbij aan het prepareren van tincturen, infusies, essentiële oliën, hydrolaten, zalven,...Zie de florapagina voor een uitgebreide lijst van medicinale planten en werkwijze.    

09. Doe het zelf & Maak het zelf

Heel veel spullen en zaken die de inrichting van het domein helpen vervolledigen, kunnen we zelf maken. Zo spaar je niet alleen veel geld uit maar het is ook nog heel leuk, bevredigend en creatief. Tot de toppers behoren schoonmaakmiddelen, zeep, lichaamsverzorging, kaarsen,...wellicht omdat die zo eenvoudig te maken zijn. Maar ook de meer uitdagende projecten hoef je niet uit de weg te gaan, vraag desnoods hulp aan vrienden of buren. Enkele mooie zelfbouw projecten: meubels maken, houten borden en bestek maken, een serre, een vijver, een lemen brood oven, een rocket stove kachel, een zonnedroger voor groenten, een boomstam bijenkorf, een compost toilet, een schuur, een tiny house,... Wie goed is in handwerk kan ook eigen kledij en schoenen ontwerpen en maken. En men kan zelfs eigen brandstof voor de auto en gas voor het kookfornuis produceren bijvoorbeeld via de Jean Pain methode.

10. Eigen bedrijfje beginnen

Volledig zelfvoorzienend worden is onmogelijk tenzij je net als de natuurstammen wilt leven (zonder technologie en modern comfort). Er zal dus altijd wel wat geld nodig zijn maar wel heel veel minder dan bij het courante gezin die volledig op het 'systeem' vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan geld voor abonnementen, verzekeringen, taksen, verplaatsingskosten, benzine,...In het bericht 'verdienmodellen' staan 105 manieren waarop men een inkomstenbron kan opstarten op het domein. Uiteraard brengen de tuinen veel mogelijkheden aan, maar ook een ambacht leren of je eigen passie/creativiteit ontplooien, kan een geldbron opleveren.

11. Eenvoudig leven

Wie bewust en eenvoudig leeft en geen schulden heeft, zal minder geld nodig hebben, minder afhankelijk zijn van het systeem en sneller autonoom worden. Wie wel nog schulden heeft, doet er goed aan om die eerst af te lossen voor men een nieuw avontuur begint. Probeer alles wat je wenst te kopen cash te betalen. Lenen is de banken rijker maken en jezelf onder druk zetten. Dat willen we vermijden.
Investeer je geld in dingen die je (sneller) helpen autonoom te worden zoals hernieuwbare energie, planten en bomen, degelijk werkmateriaal,...Een belangrijke factor die opnieuw geld uitspaart, is het ruilen en foerageren zoals het 100 jaar geleden nog overal op het platteland de gewoonte was. De dorpsbewoners hielpen elkaar, er was solidariteit en ze gingen allerlei dingen onderling ruilen of zomaar wegschenken zonder dat er geld aan te pas kwam. Het foerageren (of wildplukken) was goed ingeburgerd, de bossen zaten vol met eetbare en bruikbare planten en dieren (en dat is nog steeds zo in bepaalde streken).
Een goed financieel evenwicht is belangrijk. Wie zuinig leeft, kan veel besparen. Wat is essentieel om gelukkig te zijn en wat is overbodige en nutteloze luxe? Kun je leven zonder auto, flatscreen of smartphone? Hang je vast aan materie en bezittingen? Het kan goed zijn vragen te stellen over wat echt belangrijk is en wat bijkomstig is.

12. Gemeenschapsvorming

Streven naar zelfvoorziening betekent niet alles alleen willen doen. Integendeel, hoe meer hulp en samenwerking, hoe beter. Dit kan gaan van elkaars huizen helpen bouwen en op de kinderen passen tot apparaten en voertuigen delen en samen feesten en het leven vieren. In een ecodorp is deze onderlinge hulp bijna vanzelfsprekend. Maar ook wanneer je ergens een familiedomein start, kun je contact maken met gelijkgestemde buren en vrienden en een netwerk uitbouwen. Overal zijn Mensen bezig met mooie projecten, een terugkeer naar eenvoud en natuur, het bouwen aan een nieuwe wereld, het opzetten van coöperatieven,...Sluit je aan bij deze groene beweging en nodig Mensen uit op je domein; wissel kennis, diensten en goederen uit; organiseer evenementen en help elkaar.

13. Educatie

Dit is een cruciaal aspect en er zijn 3 belangrijke redenen. De eerste reden zijn de kinderen op het domein of in het ecodorp. Zij worden de toekomstige generaties die de Aarde zullen behoeden (stewardship) en een nieuwe samenleving creëren. Vandaar het belang om het klassieke onderwijs model, wat nog vaak gericht is op competitie, productiviteit, oude paradigma's, dumbing down, linker hersenhelft, enz., indien mogelijk te vervangen door alternatieve en ervaringsgerichte educatievormen of thuisonderwijs. Opgroeien op een familiedomein of ecodorp waar altijd wel iets te beleven of te leren valt en waar de wijze natuur alomtegenwoordig is, brengt de kinderen automatisch een brede waaier aan creatieve en inspirerende leermomenten. Leren is spelen en omgekeerd. Nog beter wordt het als de ouders zelf een schooltje starten binnen de gemeenschap.
De tweede reden is de mogelijkheid om andere Mensen te helpen, te begeleiden en te inspireren bij hun zoektocht naar zelfvoorziening en zingeving. De pioniers en familiedomein bewoners tonen concreet en praktisch aan de nieuwe starters hun beste antwoorden op hoe, wat, waar en waarom. Dit kan via YouTube, podcast, blogging of  workshops en cursussen op het domein.
De derde reden is zelfopvoeding en zelfrealisatie. Men kan geen nieuwe wereld co-creëren gebaseerd op het oude bewustzijn die de problemen mee veroorzaakte. Het vraagt een zekere maturiteit om de vaak diepe trauma's, inserties, blokkades, overtuigingen en foute aannames die men in de loop der jaren onbewust meedraagt en vasthoudt, te transformeren en te transcenderen. De psycholoog C.G. Jung noemt dit 'schaduwwerk' en er zijn vele technieken om zichzelf te helen van de 3D mind constructies (angsten, schuldbesef, schaarstedenken, egoverhalen, narcisme, drama-relaties,...). Op het ecodorp of binnen een gemeenschap kunnen we elkaar helpen en steunen bij dit proces. Op het familiedomein kunnen we tijd vrijmaken voor mindfulness en meditatie.

Besluit
 
Met de uitrol van 5G in de steden worden Vlaanderen en Nederland quasi onleefbaar. Zie het Mens & Machine bericht. Velen hebben totaal geen idee wat er staat aan te komen en worden meegezogen in een fake, virtuele, digitale gevangenis die nu gecreëerd wordt door de technologie van de deep state. Daar bovenop komt de smartphone als een fantastisch spionagetoestel dat alles weet en bijhoudt over jou (zelfs je mails, wachtwoorden en rekeningnummers). Ik heb toch niets te verbergen blaten de schaapjes dan. We geven met plezier onze vrijheid op in ruil voor valse veiligheid. Edward Snowden zegt daarop: 'Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say.'

Het goede nieuws is dat de bal in ons kamp ligt. Wat gaan we doen? Wat gaan we kiezen nu we wakker worden?  Het fake/technologische pad of het menselijk/spirituele pad? Slachtoffer of Creator? Wat ga je aanvangen met je enige, unieke en korte leven hier op Aarde? Een ziek en corrupt systeem helpen voortbestaan of je tijd en energie in iets anders en beters steken? De sleutel is een terugkeer naar een eenvoudig en zelfvoorzienend leven in de natuur (nu het nog kan). Sluit aan bij de beweging voor 'groene ongehoorzaamheid' en bouw mee aan een nieuwe samenleving. Het is de simpele keuze tussen een leven in angst en slavernij in een onleefbare stad vol camera's, chemtrails en straling of een leven in voorspoed en vrijheid omringd door vrienden en natuur.

Stop watching television, throw away your smartphone and Take back your Motherland!

No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_130982
No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.
(Albert Einstein)


Favoriete Tribute Bands: Brit Floyd (Pink Floyd) - Zappa Plays Zappa (Frank Zappa)  - en deze twee...

Rumours of Fleetwood Mac
Zepparella


Make the world work for 100% of humanity, in the shortest possible time,
through spontaneous cooperation without ecological offense or disadvantage of anyone.

(Buckminster Fuller)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten