09/08/2009

Familiedomein


Dag 24 tot 31 - 1 tot 8 augustus - Familiedomein

Er is iets in mij
ik weet niet wat het is
maar ik weet dat het in mij is.
Ziet gij het, broeders en zusters van mij ?
Het is geen chaos of dood
het is vorm, eenheid, plan
het is eeuwig leven
het is Geluk.


Drie Nederlandse vrienden en Rivendell fans zijn ondertussen aangekomen in Puivert en blijven enkele dagen om deze streek te voelen en de mogelijkheden in te schatten. Naast het aanvaarden en begrijpen van de gemeenschappelijke visie en vriendschap sluiten met de medebewoners is de derde cruciale factor om bij een ecodorp aan te sluiten namelijk het vinden van de juiste locatie waar je ziel zich thuis voelt om haar Ruimte van Liefde te creëren. Dit kan voor iedereen anders zijn en is afhankelijk van vele factoren (klimaat, hoogte, natuur, cultuur, inwoners, werk, familiebanden,...). Het is belangrijk zelf te ervaren welke streek en welk land je voorkeur geniet. Mijn hart voelt zich thuis hier in deze prachtige streek aan de voet van de Pyreneeën en hoe meer mensen, dorpjes en plaatsen ik bezoek hoe sterker mijn motivatie wordt om hier ooit te komen wonen.

Samen genieten we van lange wandelingen en diepe gesprekken ’s avonds waar we de razendsnelle ontwikkelingen op Aarde bespreken en oplossingen bedenken om uit de impasse te raken. Wat een boeiend tijdperk toch om geboren te worden. Midden in de ‘grote ommekeer’ (The Great Turning), een historisch moment in de lange evolutie der mensheid waar we de technologisch/industriële maatschappij transformeren naar een duurzame, ecologische samenleving. Steeds meer mensen beseffen dat de heersende systemen enkel naar zelfvernietiging leiden (groei-economie, wegwerpmaatschappij, korte termijn politiek, verspilling, vervuiling, leegroof enkel voor winstbejag). We consumeren de planeet kapot. De groene revolutie die nu aan de gang is, toont ons andere mogelijkheden en verkent volop een ander pad. We bezitten namelijk de kennis, de nodige technieken en een wereldwijd communicatie netwerk om voor iedereen voldoende voedsel te telen, zuiver water en gezonde lucht te verzekeren en in alle energiebehoeften te voorzien. Een “eeuwig duurzame” samenleving is in de maak en ontelbare pioniers zijn overal werkzaam om Hier en Nu een nieuwe Aarde te creëren. Op tal van plaatsen ontstaan initiatieven rond ecodorpen, permacultuur, bio landbouw, ecovoudige woningen, transitie steden, vrije en groene energie, nieuwe educatie vormen, holistische gezondheidszorg en nog veel meer. Het is echt niet bij te houden. Werkelijk, dit is ongezien in de geschiedenis der mensheid. De oplossingen zijn voorhanden en worden nu toegepast. We bezitten alle mogelijkheden om een paradijs van overvloed voor iedereen op Aarde te brengen en terwijl we razendsnel steeds bewuster worden door een niet aflatende stroom van bevrijdende informatie via boeken, voordrachten, internet en kosmische energieën, dwingt de wereldwijde crisissituatie ons om het pad naar ondergang te verlaten en de weg naar een Planeet van Liefde te kiezen. En zoals de industriële revolutie ooit meer welvaart, comfort en vrije tijd (voor persoonlijke ontwikkeling) heeft gebracht, zo zal de groene (r)evolutie meer welzijn, samenwerking en spirituele ontwikkeling brengen. Wat een tijd om te leven! Hoe dankbaar en blij ben ik om dit allemaal te ervaren en mee te helpen om vorm te geven aan een gouden toekomst, samen met miljoenen andere ontwakende zielen.

To Everything that has been - Thanks
For Everything that will be - Yes.

Heel wat bewoners hier (ook en vooral de ingeweken buitenlanders) streven naar zelfvoorziening en onderhouden een biologische moestuin. Niet alleen omdat sommigen nogal afgelegen wonen en slechts éénmaal per week de berg afdalen om inkopen te doen, maar ook om onafhankelijk te worden van het geld- en gifsysteem. En een aantal leven al voor een stuk zoals Anastasia in de boeken beschrijft, op een familiedomein in harmonie met alle wezens.

Zo ga ik op een dag samen met Antoine op bezoek bij een Nederlander die hier al tientallen jaren woont op de top van een bergflank. Zijn paradijs is meer als 10 hectare groot en omvat een bijzondere groentetuin, rondom rond bossen (waaronder een stuk cederwoud) en een schitterend en eigenhandig uit recyclagemateriaal gebouwd huis (eerder een ruime villa eigenlijk). De groentetuin vind ik super interessant omdat de man een uitgekiende (en oude) techniek toepast om overvloed te creëren. Er staan namelijk 16 piramides in de tuin (zie meer foto’s op het Picasa album) waar een grote diversiteit aan groenten, kruiden en wilde, eetbare planten op groeien. De piramides zijn opgebouwd uit allerlei organisch materiaal en afval. De kern ervan bestaat uit vermolmde en opeengestapelde boomstronken die bedekt en opgevuld worden met bladeren, dennennaalden, keukenafval, hooi, aarde en alles wat organisch en afbreekbaar is. Daarin worden de kiemplantjes en zaden uitgezet. De voordelen van deze voedselpiramides zijn niet min. Ze zijn alvast overal op te bouwen, ook op rotsbodem of arme grond. De grondstoffen om ze te maken zijn hier gratis en volop aanwezig, het aanwezige vocht wordt vastgehouden (dus bijwateren is niet nodig), de binnenkant bevat alle nodige voedingsstoffen die door een langzame vertering omgezet worden in humus, de planten wortelen in de halfverteerde boomstammen (= vocht, voeding, stevigheid), de piramide produceert naast warmte (interessant bij nachtvorst) ook bepaalde gunstige energieën en (last but not least) de beplantbare oppervlakte van de piramide (vier zijden) stemt overeen met een groentebed van 32 meter. En inderdaad, de planten zien er stralend gezond uit en smaken bijzonder krachtig en lekker.

Overal in de moestuin ontspruiten helemaal vanzelf allerlei zaden (zo gaat dat namelijk in de natuur: alles gaat vanzelf). De zaden komen bvb. uit het keukenafval, of via vogelpoep en wind aangewaaid, waardoor er een rijkdom aan voeding te oogsten valt. Een wandeling door de tuin is dan ook als een ontdekkingstocht langs natuurlijke voedselkraampjes. Overal staan eetbare wilde en gecultiveerde gewassen kris kras door elkaar en ik proef vele voor mij onbekende planten met een waaier aan bijzondere smaken, waaronder ook een verse cederpit die een sterke, terpentijnachtige indruk nalaat. Het is een boeiende kennismaking met de overvloed aan voedsel die overal in de natuur aanwezig is als je afstapt van de courante gecultiveerde gewassen. De smaakpapillen dienen wel even te wennen aan de nieuwe sensaties, maar bedenk wat een werk en tijd je uitspaart door wilde (en uiterst krachtige) planten te eten die zomaar in de tuin komen groeien. En als je een goede sapmachine bezit, kun je er ook groene vitaminedrankjes van persen boordevol verjongend chlorofyl. Een stukje broccoli of een sappige tomaat kan uiteraard ook nog altijd op het menu, voor wie graag in de tuin werkt. Maar ik merk vooral dat het ook allemaal anders kan. Aardappelen hoeven bvb. niet in de grond te worden gepoot, maar kunnen gewoon bovenop de grond blijven en toegedekt worden met hooi en organisch materiaal. Gaat evengoed en spaart veel meer tijd. Dit is wat mij betreft ook permacultuur, namelijk kijken, experimenteren en ondervinden wat werkt en niet werkt. Leren van de natuur, een onuitputtelijke bron van de diepste wijsheden en inzichten.
Er valt veel te ontdekken op dit prachtige domein. Wat dacht je bvb. van papieren bouwstenen om woningen te bouwen. Spotgoedkoop, betonsterk, vederlicht en goed isolerend. Je maakt ze door allerlei (gerecycleerd) papier en karton te vermalen en te mengen met water en wat kalk. Dan kun je ze in mooie vormen gieten en laten drogen in de zon. Bouwen en stapelen maar en afwerken met een waterbestendige leemlaag.

Het zogenaamde leven is een illusie.
De zogenaamde dood is een droom.
Wij zijn nooit of te nimmer gescheiden van het Ene.
De aard van het Ene is leegte.
De aard van die leegte is liefde.

Het voelt fijn en goed om de vele boeiende mensen hier te ontmoeten en de vele mogelijkheden ter plaatse te ervaren. Het ene contact leidt naar het volgende en telkens zijn de verhalen inspirerend en tevens een bevestiging van de oneindige creatieve kracht in iedere mens. Alle oplossingen en antwoorden dragen wij met ons mee. Erg handig en makkelijk natuurlijk en ook ergens logisch. In een holografisch Universum bevat ieder deeltje het volledige geheel. Bron, Schepper, Bewustzijn, Energie, Tao, Leven,...de naam doet er niet zoveel toe, want is slechts een label. “Dat Wat Is” doordringt alles en iedereen. God is overal, vertellen wijze boeken. Een lichtstraal van God woont in ons en wij leven in God als een druppel in een oceaan. Betekent dat dan niet dat alle informatie, kennis, antwoorden en nog oneindig veel meer, gewoon bereikbaar en kenbaar zijn in onszelf. Zo boven, zo beneden; zo binnen, zo buiten. Alles is in alles. Het mooie is nu dat God overal te vinden is, maar wel klopt aan het deurtje van ons hart en geduldig wacht tot we opendoen. En God heeft ongeveer eeuwig de tijd, dus vroeg of laat stuur je Hem een uitnodiging en zwaait je hart open voor die enige Vriend. De kunst om God binnen te laten is alle oordelen en vergelijkingen los te laten en je niet te vereenzelvigen met de vele mentale beelden, verhalen en scenario’s die voortdurend voorbijtrekken op je projectiescherm. Ook wel genoemd: de duizend dingen die je wegleiden van de Ene. Je dient vol te worden van de leegte. Kristalhelder door de stilte. Wakker gekust door het veld van éénheid. Het licht binnenin gebruiken om het Licht buiten jou te vinden. Een beetje als een kind dat onbevangen op ontdekkingstocht trekt en overal in verrukking het wonder, de schoonheid en de perfectie ziet omdat het nog niet bezoedeld en misvormd is. Weet je nog?

Wie jij in werkelijkheid bent werd nooit geboren en zal nooit sterven.
Laat degene die je denkt te zijn los en word degene die jij altijd bent geweest.

Tijd om mijn favoriete muziek elfje erbij te halen. In de erg onthutsende en aangrijpende, maar schitterende musical “Dancer in the Dark” (nog steeds ben ik niet in staat hem een tweede maal zien), wordt Bjork langzaam blind en vindt troost en kracht in de wereld van klank en muziek. Wanneer je jouw constante identificatie met de verblindende beelden en verhalen uit deze aardse dimensie opgeeft, dan treed je een nieuwe wereld binnen met een diepere echtheid. Loslaten betekent terugvinden.

Tot binnenkort, elfjes, somewhere in space and time.


2 opmerkingen:

 1. martine van ishoven25/9/19 18:02

  Ik woon in Zuid Frankrijk en ben op zoek naar een soortgelijke woongemeenschap. Kan u mij coordinaten bezorgen aub ? tina@misho.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn Facebook staat een lijstje van enkele leefgemeenschappen: https://www.facebook.com/RivendellVillage/posts/2793943214010080?__tn__=K-R

   Verwijderen