25/12/2015

Off The Grid

Het terrein en de wijde omgeving.

If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be.
Now put the foundations under them.

(H. D. Thoreau)

In een vorig bericht werden diverse mogelijkheden besproken hoe men een gratis of goedkoop terrein kan vinden in Frankrijk om een permacultuur project op te starten of om zelfvoorzienend te leven. Daarnaast werden ook drie belangrijke voordelen uitgelegd waarom wonen op een tijdelijke en voorlopige plek een ideale uitvalsbasis kan zijn tijdens de (soms lange) zoektocht naar een definitieve locatie (om een familiedomein of ecodorp op te starten). En in het laatste deel van het bericht kwam ook mijn persoonlijke zoektocht aan bod en de 4 keuzemogelijkheden die ik toen had. Wat is het uiteindelijk geworden?
Een leuk plekje voor de yurt
 One hectare against world crisis.

Wel, ik heb gekozen om alvast een terrein te huren (foto boven dit bericht). Ten eerste is dit financieel haalbaar voor mij gezien mijn budget niet toelaat om een huis of een stuk grond effectief aan te kopen. En ten tweede komt er geen bureaucratie, administratie en wetgeving aan te pas. Er wordt in mijn geval zelfs geen huurcontract opgemaakt, alles gebeurt in vertrouwen en vriendschap en op basis van een gegeven woord. Er is dus ook geen wachtperiode van enkele maanden (zoals bij een koopakte) en de dag na het mondeling akkoord van de eigenaar ben ik al aan het werk op het terrein. Dit is wel even anders wanneer je vastgoed wil kopen. Frankrijk is berucht om de tergend langzame bureaucratie, de vele ondoorgrondelijke wetten en tal van instanties die zich bemoeien met de aankoop. Soms sleept een aankoop procedure verschillende jaren aan. Wie in Frankrijk wil kopen (of iets gedaan wil krijgen van ambtenaren), heeft heel veel geduld nodig.


My reason teaches me that land cannot be sold.
The Great Spirit gave it to his children to live upon and cultivate as far as necessary for their subsistence,
and so long as they occupy and cultivate it they have the right to the soil,
but if they voluntarily leave it, then any other people have a right to settle on it.
(Chief Black Hawk)

Het kleine huisje met 2 verdiepingen
In de Zoemende Ceders boekenreeks wordt sterk aanbevolen dat het familiedomein effectief geregistreerd wordt als persoonlijk eigendom en dus niet gehuurd wordt. Ik begrijp deze redenering. Een zelfvoorzienend familiedomein creëren, vraagt een flinke investering, niet alleen financieel, maar ook qua tijd, energie en aandacht. Het domein verlaten wanneer het huurcontract eindigt, zou dan ook jammer zijn gezien de jarenlange investeringen. En het is ook de bedoeling dat het domein overerfbaar is door de nakomelingen, wat moeilijk kan bij een gehuurd terrein. Evenwel is (in mijn opinie) het eigendomsrecht een materialistische en typische 3D constructie. De Aarde en al haar vruchten behoren onvoorwaardelijk toe aan iedereen om samen te behoeden en te beheren zonder onderscheid noch geldperikelen. Bovendien is het eigendomsrecht de ultieme truc die de cabal gebruikt om iedereen in slavernij te houden. Vele mensen denken dat het huis en de auto die ze kochten ook hun eigendom zijn. Maar dat is niet echt zo. Men krijgt het huis en de auto in bruikleen van de cabal. Want zodra iemand de taksen en belastingen op huis, auto of andere dingen niet meer kan betalen, komt de deurwaarder langs en wordt alles aangeslagen en afgenomen. Of een regering kan beslissen tot onteigening van een huis als een nieuwe snelweg prioriteit krijgt. Gewone burgers bezitten in werkelijkheid niets, behalve schuldbrieven aan de elite en zolang mensen braafjes hun belastingen betalen, mogen ze blijven wonen in hun 'eigen' huis.
'Take back your Motherland !', zegt Anastasia. Het betekent dat ieder mens het geboorterecht heeft op een stuk land om deze Aarde te cultiveren, te behoeden, te begrijpen en te bewonen,...allemaal zonder dat er geld aan te pas komt. Er is genoeg plaats voor iedereen.

As you simplify your life, the laws of the universe will be simpler;
solitude will not be solitude, poverty will not be poverty, nor weakness weakness. 
 (H. D. Thoreau)

Keien zijn ideaal als grens tussen percelen
Het terrein wat ik huur staat gekadastreerd als 'terrain de loisir', wat betekent dat er niet officieel kan gewoond worden en dat het plaatsen van een domicilieadres er niet mogelijk is. Terrain de loisir is vooral bedoeld als een plek voor ontspanning, groenteteelt, vissen in de vijver, relaxen en genieten. Nochtans staat er een klein en (mits wat renovatie) bewoonbaar gebouwtje op het terrein. En wat verderop nog een houten cabane wat ideaal lijkt als tuinhuis waar dan zaailingen en kiemplantjes kunnen in opgekweekt worden. Het terrein ligt in een langgerekte vallei en de heuvels rondom zijn begroeid met bossen (vooral kastanje, groene eik, beuk, es en naaldbomen) en naast het vlakke terrein stroomt een typische, idyllische bergrivier. Op het terrein van 7000 m2 ontdekte ik al verschillende eetbare planten waaronder appel, kers, pruim, hazelaar, notelaar, kruiden en wilde planten. Er staat ook een prachtige treurwilg en daarom kreeg het terrein de naam: Le Jardin du Saule Pleureur (de tuin van de treurwilg). Maar zoals bekend zijn er bij elk terrein voor- en nadelen. De voordelen hier zijn:

 • Het terrein is gelegen in het beschermde natuurpark Haut-Languedoc (3000 km2) in zuid Frankrijk in de uitlopers van de Montagne Noire in een prachtige omgeving van uitgestrekte bossen, bergen en valleien, kristalheldere rivieren, overal vogels en wild, weinig bewoners, geen industrie, geen grote wegen,...
 • Het is een vlak stuk grond (wat eerder zeldzaam is in berggebied).
 • Er loopt een rivier langs het terrein (dus nooit gebrek aan water) en de grond is ongelofelijk rijk en vruchtbaar (zoals meestal naast een oever).
 • Er staat reeds een gebouw(tje) op het terrein met een kachel als verwarmingsbron.
 • Er zijn geen buren, de stilte is opmerkelijk, enkel natuurgeluiden zijn hoorbaar.
 • Er is geen vervuiling (van lucht, water en aarde), er is godzijdank weinig straling (wifi, g3, g4) en er worden geen chemtrails gesproeid.
 • In de omgeving rond het terrein zijn talrijke dolmen te vinden. Dolmen (of hunebedden) zijn grafmonumenten of rituele plaatsen en markeren meestal een energetisch krachtige plek.
 • Dit is een bekende wijnstreek (Minervois) en overal zie je wijngaarden die helaas flink met pesticiden besproeid worden wat toch een serieus nadeel is door de insijpeling en verspreiding via de lucht, maar rond mijn terrein zijn geen wijngaarden te bespeuren, enkel bossen en bergen.
Enkele nadelen:
 • Het terrein ligt in een vallei waardoor (in de winter) de zon vanaf 16 uur achter de berg verdwijnt.
 • Af en toe is er een felle wind die doorheen de vallei raast, er zijn 2 soorten wind hier: de Marin die vanuit de Middellandse zee warme en vochtige lucht over de Languedoc brengt en de Tramontane die koude noordenwind brengt.
 • Zoals overal in Frankrijk zijn er jagers actief in de herfst en de winter (op woensdag, zaterdag en zondag).
 • Alle moestuinen worden best (elektrisch) omheind als bescherming en afweer tegen herten, everzwijnen en ander hongerig wild.
 • De toegangsweg naar het terrein is een onverharde piste forestière (bosweg) van 1 km waar mijn camper een kwartier over doet.
Men are born to succeed, not to fail.
(H. D. Thoreau)
Deel van het terrein met huisje
Zo, en dan begint (eindelijk) het grote avontuur, de fantastische uitdaging om een familiedomein te creëren. Reeds 10 jaar ben ik bezig met de voorbereiding, onder meer door te studeren, te lezen, filmpjes kijken, een website schrijven, een permacultuur opleiding volgen, pioniersgroepen samenbrengen, prospectiereizen maken, inspirerende projecten bezoeken en nog veel meer, het is een lang verhaal. Maar de tijd is nu gekomen om daadwerkelijk aan de slag te gaan...en dat voelt reuzegoed. Tien jaar voorbereiding werpt uiteraard zijn vruchten af. Ik weet bijna intuïtief wat er allemaal te doen valt, wat de prioriteiten zijn, hoe alles aan te pakken. 
Het is ook belangrijk te beseffen dat ieder familiedomein totaal uniek is, net zoals de bewoners ook unieke zielen zijn die hun vele inspiraties en mooie dromen graag willen manifesteren. Elk familiedomein zal er anders uitzien en anders aanvoelen, met andere geluiden, geuren, kleuren, planten en dieren. Wat een overvloedige weelde, wat een rijke diversiteit, wat een prachtige planeet staat te wachten op onze handen en harten om geboren te worden.
                   
A man is rich in proportion to the number of things which he can afford to let alone.
 (H. D. Thoreau)

De rivier die langs het terrein loopt
Het huisje is niet aangesloten op het distributienet, ik woon en leef nu dus afwisselend off-the-grid en in mijn camper en ook tijdelijk in het huis van een goeie en lieve vriendin. Er is op het terrein momenteel geen elektriciteit, noch leidingwater, noch riolering, noch gsm/internet bereik, wat uiteraard een hele uitdaging is. Zelfs voor iemand die reeds anderhalf jaar als nomade in een camper woont, is dit toch een grote stap, van makkelijk basiscomfort naar spartaanse eenvoud. Sommigen zullen beweren dat zo'n keuze geen verbetering is maar eerder achteruitgang. Stadsmensen zijn zo gewoon dat er licht is als je de schakelaar omdraait, dat er 'drinkbaar' water uit de kraan komt, dat huizen een centrale verwarming bezitten, dat er voedsel ligt in de lokale supermarkt om de hoek, dat de smartphone overal werkt, enz. Op zich misschien interessante pluspunten van de welvaartsstaat, maar die komen met een prijs. Namelijk een levenlang werken, vaak met tegenzin, om geld te verzamelen zodat facturen en aankopen betaald kunnen worden. Door een stap richting eenvoud te zetten, komt veel ruimte en tijd vrij en ontstaat er een zalige vorm van vrijheid plus een krachtige impuls tot creativiteit. Zelf zie ik het niet als een stap terug, maar als een uitnodiging en een kans om de diepe essentie (van het leven en van jezelf) te ontdekken. Een beetje zoals H. D. Thoreau die zich voor enkele jaren afzondert in het bos en er ook een boek over schrijft: 'Walden, Life in the Woods. En bovendien is dit het prille begin, het plan is om te voorzien in hernieuwbare energie, waterbevoorrading, afvalbeheer en allerlei basiscomfort op het terrein. Een familiedomein ontwerpen en creëren is een langdurig levensproject.
 
This world is but a canvas for our imagination. 
  (H. D. Thoreau)

De ezels Caroline en Mandarin krijgen een poetsbeurt
Wat zijn nu de belangrijkste uitdagingen de komende maanden. Vooreerst een eigen woonunit voorzien. Zoals gezegd staat er al een klein huisje, maar dit dient eerst wat gerenoveerd te worden en ten tweede voel ik meer om een yurt of caravan te plaatsen. Gezien dit agrarische grond is, mag er in principe niet bijgebouwd worden, maar een mobiele woning plaatsen, kan wel. Ik ben nu dus op zoek naar een tweedehands yurt of caravan.

Een tweede project is de energievoorziening. Er zijn hier 2 mogelijkheden. Er loopt een rivier langs het terrein waar een hydro-turbine dag en nacht op kan draaien. Tweede mogelijkheid zijn uiteraard zonnepanelen. Beide opties vragen ook nog degelijke batterijen om de opgewekte elektriciteit op te slaan klaar voor gebruik. Op de rivier naast mijn terrein zit er onvoldoende hoogteverschil om een hydro-generator te laten werken, maar 100 meter verder stroomafwaarts ontdekte ik een kleine waterval met zwembassin. De hydro-generator zou daar perfect kunnen draaien. 

Het derde project is drinkwater. Het water uit de heldere rivier is drinkbaar na eenvoudige filtering. Er zijn verschillende manieren om het water te zuiveren: microfiltratie, keramische filtratie, omgekeerde osmose,...De Big Berkey is alvast een mogelijke kanshebber. Een andere mogelijkheid is gewoon lege bidons vullen met bronwater, want er zijn hier overal lekkere bronnen in de buurt.

You never change things by fighting the existing reality.
To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.

(Buckminster Fuller)
Het compost toilet
Met het vierde project ben ik al een tijdje bezig, namelijk de groentetuinen. Met de overvloedig aanwezige keien en stenen worden overal  muurtjes en randen gebouwd om de percelen af te zomen. Er is wel veel opruimwerk op het terrein (prikkende bramen, lianen die alles verstikken, hardnekkige grassen, dode takken,...), maar er is de welgekomen hulp van 2 ezels die rustig alles kort eten en ondertussen voor bemesting zorgen. De bramen en lianen gaan eruit met wortel en al en na een maand liggen er verschillende groentebedden klaar voor de winter. Er zullen erg veel planten nodig zijn om alles vol te zetten, dat is zeker. Een deel wordt opkweekt uit zaad, andere worden aangekocht als plantgoed of geschonken door vrienden of gevonden in het bos.

Een eerste project is ondertussen succesvol afgewerkt, namelijk de bouw van een composttoilet uit recyclage materialen (vooral paletten en een oude deur). Zo'n droogtoilet is een must voor iedereen die de permacultuur principes wil integreren in zijn leven. Er zijn alleen maar voordelen: er is geen (drink)water verspilling meer, er is geen waterzuivering meer nodig, er is geen riolering nodig, de humane mest kan gecomposteerd wordt en (na 1 jaar) gebruikt worden in de tuinen,...en er is bovenal geen waterfactuur meer. Kostprijs van het toilet: 10 €, namelijk 3 nieuwe deur hengsels.
 
Disobedience is the true foundation of liberty.
The obedient must be slaves. 
  (H. D. Thoreau)

De tuin van de treurwilg
Een duistere en koude deken vol angstverhalen, terreur en oorlogsdreiging spreidt zich over de wereld. Steeds meer vrijheden worden afgenomen, steeds meer wetten en regels worden ingevoerd, steeds meer controle- en mindhypnose technieken worden ingezet, steeds meer angst wordt rondgestrooid, de New World Order loert om de hoek. Maar het tij keert snel, steeds meer mensen doorzien de agenda van de cabal, worden wakker en maken nieuwe keuzes. Een nieuw bewustzijn wordt geboren, men kan het benoemen als The New Earth Love Consciousness. Een nieuwe Aarde wordt geboren, niet uit strijd en rampspoed, maar omdat grote groepen mensen anders gaan denken en bewuster worden. Hoe meer mensen aansluiten en focussen op de nieuwe tijd, hoe sneller de 3D matrix zal verdwijnen in de nevelen der tijd. Laat je mind niet verstrikt raken in dit georkestreerde drama op Aarde, laat het circus los, ontkoppel je zoveel mogelijk van de matrix, negeer de propaganda-media, wees de zandkorrel die de machine stopt, zoek de waarheid en verspreid die, open je hart, verhoog je vibratie, leef integer, wees liefde en free your mind. 
Live more, with less !

2 opmerkingen:

 1. Wat geweldig om je zo te kunnen meevolgen via deze blog. Wij zijn hier onze eigen mogelijkheden aan het onderzoeken en ik wil je graag bedanken voor alle informatie en inspirerende gedachten. Bedankt, en veel succes met de projecten!
  Met vriendelijke Groeten Loena

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle succes toegewenst, en dank voor de inspirerende blog!

  BeantwoordenVerwijderen