22/10/2017

Terra de Lutz


Life's purpose is to co-create together and feel joy in seeing the beauty of it all.

Deel van het terrein en de wijde omgeving (Massif des Corbières)

Een prachtig en boeiend ecologisch woon- en leefproject vierde onlangs haar éénjarig bestaan. Geïnspireerd door de Anastasia boekenreeks en op zoek naar een leven in harmonie met mens en natuur, kochten 2 zusters samen met hun bejaarde moeder vorig jaar een oude melkvee- en kaasboerderij in de omgeving van het befaamde dorpje Rennes-le-Château. Het is een pril en jong ecodorp wat nog volop in de pioniersfase zit, maar het enthousiasme is torenhoog en de mensen die het project dragen zijn super gemotiveerd. Er was onlangs een opendeurdag om nieuwe potentiële bewoners rond te leiden en hen uitleg te verschaffen. Dit is een verslag van mijn bezoek. Alle quotes komen uit de boeken en worden toegeschreven aan Anastasia, de foto's komen van hun website en uit eigen collectie.De zusters vonden hun droomterrein ‘toevallig’ tijdens een zoektocht van amper 1 maand en dat is echt wel uitzonderlijk snel. De meeste projectgroepen zijn jaren bezig met het vinden van de ideale locatie. Het bevestigt wel dat dit project in de juiste (kosmische) stroom zit. De zusters verkochten hun huis nabij Genève en hadden totaal geen idee waar en wat te zoeken. Ze wisten alleen dat ze de stem in hun hart moesten volgen. En wel NU. Het is een veel voorkomend inzicht en opborrelende bedenking bij de lezers van de Anastasiaboeken. De herkenning is zo intens, de herinnering aan de eigen zieletaak toont zich zo ingrijpend dat er geen weg terug is naar het oude leven. Het is de roep die bij steeds meer mensen weerklinkt en aanspoort om het systeem te verlaten, om de matrix van schaarste, geld en geweld los te laten en terug de essentie en de natuur te omarmen.

 In a burst of bright inspiration Man has been co-created by the Creator.
And with his birth has been created for him a Paradise on Earth.

De longère waar de studio's komen.
De zusters bezochten een tiental domeinen en kwamen uiteindelijk terecht in de Aude. De foto’s bij het immo kantoor van deze plek trokken helemaal niet aan (de verwaarloosde gebouwen zijn inderdaad lelijk), maar toch gingen ze een kijkje nemen en werden op slag verliefd op het terrein en de omgeving. Toen kwam alles in een versnelling en stroomde als nooit tevoren. De zusters hadden net genoeg geld om het domein te kopen zonder te hoeven lenen bij de bank (wat heel belangrijk is), de juiste mensen kwamen aansluiten bij de groep, er kwam steun uit allerlei hoeken, enz. Nu, 1 jaar later gaat de gemeenschap verder op haar elan en de overvloed aan mooie ideeën en boeiende plannen stuwen het project verder.

Wat begon als een terugkeer naar harmonie, gezondheid en wilde natuur heeft vele diepere lagen bereikt. Het gaat allemaal veel verder dan wat de zusjes eerst dachten (zeggen ze zelf). Het gaat om niets minder dan de co-creatie van een nieuwe Aarde, de vestiging van een nieuwe samenleving, de initiatie in hogere/diepere dimensies, de integratie van innerlijke vrede, de ontdekking van jouw ware Zelf, de geweldloze communicatie met de andere jij, de start van een groene planeet waar liefde koningin is. Ja, ja, allemaal dikke woorden, maar ik weet diep van binnen dat ze eigenlijk wel gelijk hebben.

 For centuries seekers have been looking for a holy place on Earth.
They believe it is called Shambala and that in that place a connection can happen
between anyone and the universal wisdom.
And they will not find it if they keep searching this way,
for Shambala is inside each of us, and its outward manifestation is recreated by people.

Terra de Lutz ligt in het Massif des Corbières, een natuurlijke regio in het departement Aude, Frankrijk. De Corbière (verwijst naar kraai) is een uitgestrekt rotsachtig middelgebergte (voornamelijk kalk- en leisteen) genietend van een zacht, mediterraan klimaat en de typische begroeiing van garrigue (kreupelhout gewassen), naaldwoud, groene eik, rozemarijn, tijm,...Hoogste berg in dit gebied is de pic de Bugararch (1231 m). De boerderij op het terrein bestaat uit 2 grote maar verouderde gebouwen. Een grote, rechthoekige longère waar vroeger de kaas werd gemaakt en het woonhuis van de boer was. En evenwijdig daarnaast een grote schuur in redelijke staat. Beide gebouwen zullen volledig gerenoveerd worden. De longère wordt omgebouwd tot een comfortabel woonblok met privé studio’s voor de eerste permanente bewoners en de schuur zal uiteindelijk de gemeenschappelijke ruimte worden. 

De Anastasiaplek met achteraan de slangenrots.
Het overwegend vlakke terrein is 57 hectare groot en ligt in een vallei omringd door heuvels en rotsen. Deze zorgen voor enige bescherming bij de hevige windvlagen die frequent voorkomen in de Aude. Het terrein bestaat uit 27 ha bos, 20 ha weide en 10 ha heidebegroeiing. Er zijn diverse vlakke stukken grasland doorsneden door groepjes bomen, terrassen afgezoomd met heggen en keien, een wat verwaarloosde boomgaard met notelaar en appel, bospartijen met loof- en naaldbomen, en op de zuidkant ligt een prachtig open veld omringd door bos en een grillige rotskam. Die laatste plek werd door de bewoners ‘Anastasia’ gedoopt en is een sacraal gebied voorbehouden voor spirituele en energetische activiteiten. Op die plek zal nooit gebouwd of gewassen gecultiveerd worden.
Er is een waterput, een bron en een beek op het terrein en de gebouwen zijn aangesloten op het gemeentelijke netwerk voor elektriciteit en water. Een goede zaak want de beek stroomt enkel tijdens de winter en lente bovengronds (zoals meestal in het zuiden) en de put plus de bron geven niet voldoende debiet om alle bewoners, vrijwilligers, bezoekers, dieren en planten het hele jaar door in water te voorzien.

The main thing which differs a man from all other beings is that a man possesses an ability to create the present and the future by his (her) thoughts, visualizing forms and images that are materialized afterwards.
So the future depends on the brightness, harmony, speed of thoughts
and pureness of intentions of a man the creator.

De schuur wordt het gemeenschappelijk gebouw.
Een geobioloog is het terrein komen uitmeten op kosmische en tellurische velden en op aardstraling en naar verluid sloegen zijn meters tilt. De energie intensiteit op deze plek is ‘off the charts’. Nochtans is op het eerste zicht de feng shui niet ideaal hier, de noordkant is open en de zuidkant is afgesloten door die hoge rotskam in de vorm van een drakenrug (de oude naam voor de rots is trouwens ‘slangenrots’). Maar volgens de geobioloog is de energie op dit terrein (vooral rond de Anastasiaplek) zo hoog dat de feng shui regels en aanbevelingen gewoon niet langer van toepassing zijn. Zulke verhalen verwonderen mij al lang niet meer. Het is niet toevallig dat één der eerste Franse Anastasiadorpen hier in de Aude geboren wordt. Dit gebied is bekend als de Katharenstreek (Aude, Ariège, Pyrénées Orientales en Hérault) en kan bogen op een rijke en woelige geschiedenis vol mystieke en occulte verhalen. De laatste decennia zijn hier duizenden mensen van over de hele wereld neergestreken, aangetrokken door het milde klimaat, de ruimte en de stilte, de natuur en de bergen en de vele ecologische en holistische projecten.

Ecodorp Terra de Lutz (Land van het Licht in het Occitaans) is omringd door de Bugarach (de heilige berg waar UFO’s rondcirkelen), Rennes-le-Château (bekend door het mysterie van pastoor Bérenger Saunière en de Da Vinci Code) en Rennes-les-Bains (met de warmwater bronnen en eeuwenoude thermen). De uitgestrekte vlakte waar het dorpje gestalte krijgt, is momenteel quasi onbewoond, maar 1.500 jaar geleden waren hier vele nederzettingen en wel 30.000 bewoners. Dat was de tijd van de Visigoten, een oud Germaans volk die de Romeinen verdreef en honderden jaren heerste over zuid Frankrijk en Spanje. Hun hoofdstad was Tolosa (Toulouse). Lang voor de Romeinen en de Visigoten leefden er Keltische stammen in dit gebied (3.000 jaar geleden). En er werden prehistorische skeletten gevonden die teruggaan tot maar liefst 450.000 jaar geleden (Homo erectus en Homo heidelbergensis). Gedurende de dertiende eeuw was er dan de veroveringsoorlog (kruistocht) door de Franse koning Philips II en het Vaticaan om de Katharen te vernietigen en om de graafschappen van Toulouse en Aquitanië in te lijven bij Frankrijk. In dezelfde tijdsperiode was ook de orde der Tempeliers actief in dit gebied. En uiteraard is er nog het verhaal over Maria Magdalena (de bruid van Jezus) die met hun kinderen uit Palestina wegvluchtte en in de Aude een nieuw onderkomen vond. Om maar te zeggen dat de Aude en de streek rond Rennes-le-Château beladen is met een rijke historie verweven met talloze verhalen.

Er zijn op Terra de Lutz momenteel (oktober 2017) 11 permanente bewoners, 1 occasionele bewoner en 1 nieuwkomer die een proefperiode doorloopt. De kerngroep bestaat uit 8 vrouwen en 3 mannen en iedereen is ouder dan 30 jaar. Men wil nog graag jonge gezinnen en kinderen aantrekken om tot een meergeneratie dorp van zo’n vijftigtal inwoners te komen. Als er voldoende kinderen zijn, zal er ook een schooltje gestart worden. Daarnaast zijn er nog andere bewoners op het dorp zoals paarden, ezels, geiten, kippen en (veel) katten. De dieren worden nooit geslacht of geëxploiteerd (er wordt dus geen kaas van de geitenmelk gemaakt). Ze zijn er uitsluitend voor het gezelschap en om het land te bemesten en het gras kort te houden.

 There is a law in the Universe that says:
A single creator inspired by love is stronger than all of the sciences combined, which are deprived of love.

Dieren als gezelschap en speelkameraad.
De levensstijl op het dorp is geweldloos, de gemeenschappelijke keuken is dus vegetarisch en zelfs quasi veganistisch (enkel eieren worden nog gebruikt, kaas en dierenmelk niet meer). Ook alcohol, tabak en drugs zijn taboe, niet alleen binnen de dorpsgemeenschap maar ook wanneer openbare feesten en festivals worden gegeven. Dit is niet alleen een goede beslissing als je op weg bent een ‘lichtdorp’ te worden, maar ook een automatische filter om de gewenste mensen vooraf te selecteren. Je wilt niet weten hoeveel feestjes (met kinderen) hier (en elders) verpest worden door alcohol- en drugmisbruik.
Er is ook een goede verstandhouding met de jagers (en dat is in Frankrijk bijna een must want wie ruzie heeft met de jagers maakt het zichzelf wel heel moeilijk). De jagers houden het wildbestand binnen de perken en krijgen tegenwoordig zelfs de verplichting en opdracht van de prefectuur om ‘overtollige’ everzwijnen, herten, hazen, konijnen,...neer te schieten. Meestal om de boeren en hun akkers en cultuurgewassen te vrijwaren van roof en verwoesting. Ook al omdat de natuurlijke vijanden van everzwijn en hert (zoals beren, wolven, lynx…) er niet meer zijn om het evenwicht te bewaren.

De procedure om aan te sluiten gaat als volgt. Een kandidaat bewoner leest eerst de website, de statuten en de documenten om te zien of dit project hem/haar bevalt. Hij of zij dient uiteraard eerst akkoord te gaan met de statuten, het huishoudreglement, de visie, de afspraken, enz. Dan begint een eerste proefperiode van 3 dagen waar de kandidaat komt wooffen op het dorp (vrijwilligerswerk). Als dat goed bevalt, volgt een tweede proefperiode van 10 dagen. Wanneer ook dat meevalt volgt de integratiefase. De kandidaat komt dan gedurende 9 maanden op het dorp wonen en draait mee met de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten. Na 3 maand volgt er een evaluatie om te zien of zowel de kandidaat als de vaste bewoners zich goed bij elkaar voelen. Na 6 maand volgt er een tweede evaluatie en wordt een instapbedrag/voorschot van 5.000 euro gevraagd als volwaardig engagement. Na 9 maand volgt de definitieve beslissing. Als de nieuwe kandidaat aanvaard wordt dan dient hij aandeelhouder te worden van de vennootschap (SCI). De totale prijs van het aandelenpakket komt op 43.000 euro per persoon (uitgezonderd kinderen), er rest dus nog 38.000 te voldoen op het moment van aansluiten (het voorschot wordt afgetrokken). Indien de kandidaat niet aansluit dan krijgt hij een deel van het voorschot terug. De aansluitprocedure is dus omslachtig en langdurig en volgt daarmee een ongeschreven regel in ecodorpland: maak het moeilijk om aan te sluiten en makkelijk om weg te gaan.

 The Universe itself is a thought, a thought from which was born a dream, which is partially visible as matter.
You are infinite, you are eternal, within you are your dreams of creation.

Stuk van het terrein met boven op de heuvel het dorpje Rennes-le-Château.
Het ecodorp blijft dus altijd eigendom van de vennootschap en iedere bewoner bezit aandelen. Wanneer een bewoner beslist om het project te verlaten dan verkoopt hij zijn aandelenpakket (aan een nieuwe bewoner bvb.). Op die manier wordt voorkomen dat het ecodorp zou moeten stoppen wanneer bewoners weggaan. Het geld van de nieuwkomers wordt aangewend om de gebouwen verder af te werken en de tuinen op te starten. Volgens het businessplan is er zo’n 600.000 euro nodig om de studio’s te bouwen, de gemeenschapszaal te maken, de permacultuur percelen te beplanten, enz. Elke (volwassen) bewoner betaalt daarnaast ook maandelijks 365 euro huishoudgeld. Daarin zit alles inbegrepen om te kunnen leven (de 3 dagelijkse biologische maaltijden, onderdak, verwarming, douche, elektriciteit, benzine, autogebruik, taksen, belasting, verzekering,…).

Nu is 43.000 euro best een flink bedrag voor veel potentiële kandidaten. Maar vrijwel ieder ecodorp of intentionele gemeenschap vraagt een instapsom aan wie wil aansluiten en daar zijn goede redenen voor. Ten eerste zal een instapbedrag de louter nieuwsgierigen of de (mogelijke) profiteurs dadelijk afschrikken. In combinatie met de langdurige proefperiode zorgt dit ervoor dat de nieuwe kandidaten sterk gemotiveerd zijn en een weloverwogen engagement nemen. Sommige ecodorpen (die geen instapsom vragen) zijn als een duiventil, er is veel verloop, mensen komen en gaan en er is geen coherente groep die een duidelijke visie uitdraagt, wat de kans op mislukken uiteindelijk groter maakt. Op Terra de Lutz zullen enkel die mensen aansluiten die daar werkelijk bewust voor kiezen en die bereid zijn het hele project financieel, emotioneel, mentaal en spiritueel te dragen. Een tweede reden is gewoon dat er vers geld nodig is om de verbouwingen te financieren. En het is alvast beter en veiliger om daarvoor het instapgeld te gebruiken dan te lenen bij de misdadige banken en zo het onrechtvaardige systeem van rente te steunen.

Maar er komt uiteraard ook iets in de plaats voor wie investeert. Men verwerft een aandelenpakket van 43.000 euro wat ten allen tijde opnieuw verzilverd kan worden. Men heeft recht op een studio als woonplaats en kan gebruik maken van de gemeenschappelijke gebouwen en terreinen. Men kan eigen (zelfstandige en geld genererende) activiteiten opstarten of meewerken aan de bestaande initiatieven. Men kan meebeslissen over de werking en de toekomst van het dorp. Men kan na verloop van tijd zelfs een eigen familiedomein creëren ergens op het terrein. En wanneer de dorpsactiviteiten (verkoop van biovoeding, kunst en artistieke creaties, camping, ambachten, energiewerk en dans, opleidingen, workshops, festivals,…) voldoende geld opbrengen, kan men delen in de winst.

 A man who is free from aggressiveness, mercenaries, fear and many other later-introduced feelings radiates a light of love.
It is invisible but it is greater than sun light. Its energy is life-giving.
The Creator made it so that only a man is able to possess such a great power. Just a man, a man alone has an ability to warm up all living creatures.
That's why they all long for man's attention.

Zelfbouw chalet als logeerplek en/of yogaruimte.
De groep zit nu midden in de pioniersfase en dat betekent toch een hoop ongemak en mogelijke spanningen en confrontaties. Gezien de comfortabele studio’s in het hoofdgebouw nog niet klaar zijn, kamperen de bewoners nu voorlopig in kleine, geïmproviseerde kamertjes met een minimum aan privacy. En deze situatie kan toch nog wel enkele jaren duren. Gelukkig leeft men hier 9 maanden per jaar hoofdzakelijk buiten (dankzij het zachte klimaat en de lange, warme zomers). Maar er wordt in deze fase toch veel samen gedaan en gedeeld (zoals de maaltijden, de auto’s, de werkzaamheden,…). Het doet denken aan de manier waarop een commune functioneert. Evenwel wordt niemand verplicht om samen met de groep te eten, het is nu eenmaal gewoon veel praktischer tijdens deze fase. De focus ligt nu eerst op het afwerken van de studio’s zodat iedereen comfortabel kan wonen en zich goed en thuis kan voelen. Daarna beginnen dan de grotere werken.

De ontmoeting met de ander reflecteert en triggert vaak onverwerkte en niet geheelde schaduwkanten bij elkaar. Deze spanningen en confrontaties die ontstaan wanneer mensen dicht op elkaar leven, worden prima aangepakt bij deze groep. Wellicht omdat elke bewoner reeds een zekere emotionele en mentale maturiteit bezit en er veel ruimte wordt gemaakt om te praten en te verbinden op gevoelsniveau. De communicatie, het samenzijn en de co-creatie komen eerder uit het ziels- en hartniveau dan vanuit het ego en allerlei angstprojecties. Bovendien wordt je als gemeenschap alleen maar sterker wanneer je samen doorheen de hoogtes en laagtes spartelt, net als bij een goed huwelijk. Je leert elkaar kennen en appreciëren in goede én kwade dagen.

Om de creatie van het dorp wat in goede banen te leiden, werden verschillende werkgroepen opgestart (administratie, keuken, tuinen, bouwwerken, feestcomité,…). Zo worden de taken verdeeld en kan ieder zelf kiezen waar zijn of haar interesse en expertise van pas kan komen. Beslissingen over specifieke onderwerpen van een werkgroep worden binnen de werkgroep zelf genomen. Zo hoeft men niet telkens de hele groep samen te roepen wanneer bvb. de isolatie voor de studio’s wordt gekozen of wanneer het menu van de week samengesteld wordt. De grote beslissingen die het hele dorp aanbelangen worden wel samen genomen. Er komen ook voorstellen uit de groep waar dan samen over gestemd wordt. De procedure tot besluitvorming is ofwel consensus (iedereen dient akkoord te zijn) ofwel consent (toestemming). In het laatste geval wordt een beslissing genomen wanneer niemand van de aanwezigen een valabel argument of een gemotiveerd bezwaar tegen het besluit naar voren brengt. De deelnemer keurt daarom het voorstel niet perse goed, hij is alleen niet tegen en hij geeft toestemming (zie sociocratie). 

Er is ondertussen een permacultuur plan ontworpen om de gebouwen te renoveren en de tuinen aan te leggen. Het plan is mede geïnspireerd door heilige geometrie, astrologie, astronomie en bevat spiralen, mandala’s en andere harmonische verhoudingen en ontwerpen. Zoals gezegd worden tijdens een eerste fase 17 studio’s gemaakt in het hoofdgebouw. Grotere appartementen voor gezinnen met kinderen en ook wat kleinere studio’s voor alleenstaanden (beginnend vanaf 25 m2). Bij het woordje overvloed denkt een typische Vlaming al snel aan een grote villa voorzien van alle luxe, maar overvloed betekent hier eerder een harmonieus en rustig leven midden weergaloze natuur en genieten van de eigen geteelde voeding en leuke activiteiten. Een groot huis, dure auto’s of een zonnige reis naar een ver land zijn hier niet de hoogste prioriteit, wel het contact met de natuur en met elkaar.  Bovendien kost een dikke villa handenvol geld en wordt op die manier voor velen een strop rond de nek en een veroordeling om levenslang in het systeem te moeten werken want de hypotheek weegt als lood.

 Perhaps we should give our children the freedom to grow up without our dogma.
And then ask the children where and which way to go.

Mandala moestuin rond een centrale waterpoel.
De schuur wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijk gebouw met een semiprofessionele keuken, een podium, gezellige zithoekjes, een bar/theeruimte, een bibliotheek,...kortom een gezellige ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Voor de vele verbouwingen wordt naast zelfbouw (met wooffers en door het organiseren van een ‘chantier participatif’) ook samengewerkt met een aannemersfirma. Er werden reeds 20 zonnepanelen aangekocht maar men wil ook andere hernieuwbare energiebronnen aanwenden zoals kleine windmolens, biomassa en aardwarmte.
Zuid Europa ervaart elk jaar steeds langere perioden van droogte en dat is in de Aude niet anders. Het is weliswaar niet zo dramatisch als in Portugal en Spanje waar de aanhoudende droogte voor verwoestijning en het uitdrogen van meren zorgt en waar verwoestende bosbranden hele gebieden verpulveren, maar niettemin valt er hier tijdens de zomer vaak gedurende vele maanden weinig tot geen regen. De beken en riviertjes gaan dan ondergronds, de waterputten raken leeg en de grond droogt uit. We kunnen die grond alvast beschermen met dikke lagen mulch en bodembedekkers om het vocht vast te houden.
In het permacultuur plan voor de tuinen zijn ook waterwerken voorzien waarbij tientallen onderling verbonden bassins voor irrigatie zullen zorgen. Er worden ook swales en dammen gebouwd en het hart van de mandala moestuinen is telkens een diepe poel. Nu de bronnen in de Aude opdrogen, zijn projecten zoals dit ongelofelijk waardevol want in staat om de waterstand op peil te houden en zelfs nieuwe bronnen te laten ontspruiten. Het permacultuur plan omvat namelijk ook de uitbreiding van de boomgaard en de aanleg van het voedselbos. Bomen planten is nu eenmaal een fantastische manier om water vast te houden en de grond vruchtbaar te krijgen.   

A man possesses an energy distinctive to a man alone, it is called 'the energy of thoughts'.
And if a man will realize the greatness of the power he possesses and learn to use it in full measure
he will become the lord of the entire Universe.

Om het ecodorp financieel gezond te houden, worden diverse bronnen van inkomsten opgestart. Men denkt aan het aanbieden van educatieve activiteiten zoals opleidingen, workshops, voordrachten, cursussen,…Of culturele evenementen zoals kunst, muziek, dans, festival,...Of allerlei ambachten, artistieke creaties en artisanale producten,...Of gasten- en toeristen ontvangst op de camping en in de gites/studio’s. Of uiteraard de verkoop van biovoeding, medicinale planten, permacultuur plantgoed,...Er wordt gemikt op diversiteit en op de talenten en passies die aanwezig zijn bij de bewoners. Want het belangrijkste pluspunt en aanwinst bij een project zijn nooit het geld of de gebouwen, maar altijd de mensen zelf en hun creativiteit. In deze regio is ook een alternatieve en lokale munt in omloop (SouRiant) waar het ecodorp dankbaar gebruik van maakt en volop wil steunen. Een complementaire munt biedt vele voordelen ten opzichte van de euro (een munt die hoofdzakelijk gelieerd is aan schuld, rente, schaarste, banken en de elite).

 "Iedereen kiest zelf zijn levensweg.
En de oogst van wat er gezaaid is, komt altijd in dit leven, niet pas daarna.
Maar met het aanbreken van elke nieuwe dag, heeft ieder van ons de mogelijkheid
om de oprechtheid, de waarheid van zijn weg te overdenken, en je hebt de keuze!
Je bent vrij, kies, waar je heen wilt gaan. Je bent een Mens, geboren om in het paradijs te zijn."
Ik vroeg haar: "Waar is dat dan, dat paradijs? Wie heeft ons in het moeras geleid?"
En haar antwoord luidde: "De mens creëert alles voor zichzelf."

De lange termijn visie omvat het plan om uiteindelijk als dorp volledig autonoom en zelfvoorzienend te worden (wat betreft energie, water, verwarming, voedsel, geneesplanten,…). Er is dus nog veel te doen en te realiseren want Terra de Lutz is een groot project, maar alles voltrekt zich op een rustig en menselijk tempo. Het doel is tegengesteld aan wat veel mensen in het systeem ‘normaal’ zijn gaan vinden (namelijk tegen hun zin werken in ruil voor geld), hier gaat het om doen wat je graag doet en goed kan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over facturen en de dagelijkse invulling van de basisbehoeften.  

De bewoners voelen zich geïnspireerd door de inzichten en verhalen uit de Anastasia boekenreeks. De ultieme droom is dan ook om ooit een individueel familiedomein te creëren op het terrein zodat ieder gezin of koppel over een leef- en woonhectare beschikt. Evenwel wordt deze vorm van bewoning (in Frankrijk) momenteel door de vele wetten en regeltjes verhinderd. Er mag bvb. niet gebouwd worden op agrarische grond of in beschermd natuurgebied. Toch hebben de bewoners goede hoop dat dit ooit wettelijk zal toegestaan worden. De burgemeester van Rennes-le-Château steunt alvast dit ecoproject maar de prefectuur (departement) en de instanties in Parijs zijn moeilijker te overtuigen. Ook al omdat Terra de Lutz zich in een geklasseerde zone bevindt (waardevolle natuur), én deel uitmaakt van Natura 2000 (een Europees netwerk van beschermde gebieden), én in een ‘zone montagne’ zit (met strikte woon- en bouwvoorschriften), én op de vlakte ligt beneden aan de voet van de toeristische topper Rennes-le-Château (200.000 bezoekers per jaar). Zelfs mobiele woningen en tiny houses (habitation légère) zijn in principe niet toegestaan. De nationale en Europese wetten en de reglementen zorgen op het eerste zicht dus voor onoverkomelijke obstakels, maar  dingen veranderen en er zijn ook andere wetten en alternatieve wegen om dromen te realiseren. De bewoners hebben alle vertrouwen dat het hen zal lukken.

 The Forces of Light are all the bright thoughts ever produced by people. All space is filled with them.

De kerngroep houdt een rondje.
Een goede inburgering is daarbij cruciaal, feesten en netwerken zijn belangrijk. Het project maakt nu al een positieve indruk en wordt gesteund van bovenaf. Er gaan petities rond, social media worden ingeschakeld, en er zijn architecten, politici en mensen met invloed die met prachtige voorstellen en duurzame oplossingen komen. Nog meer deuren kunnen opengaan wanneer sommige bewoners het statuut van landbouwer, fytotherapeut of producent verwerven want dan gelden plots andere en meer soepele wetten. En er zijn hier ook economische, ecologische en toeristische troeven aanwezig waar beleidsmensen wel oren naar hebben. De bewoners zelf zeggen onomwonden dat wachten zinloos is. We dienen de veranderingen zelf in gang te zetten. Wereldwijd aan de slag en een nieuwe wereld bouwen. Er is op mondiaal vlak een groeiende beweging gaande op weg naar autonomie, zelfbeschikking, transparantie en vrijheid, een beweging die niet uit de politieke of academische arena komt, maar uit de basis, vanuit de mensen zelf (zie ook Catalonië).     

Er zijn tal van redenen waarom dit project grote kans maakt om te slagen en een levensvatbaar ecodorp te worden (ook op lange termijn). 
 • De aankoop van het domein is volledig betaald en de investeringen voor de verbouwing, de inrichting en de aanplantingen komen van nieuwe bewoners. Het dorp is dus volledig onafhankelijk van banken en leningen, zowel bij aankoop als bij verbouwingen en de verdere investeringen. En dat is fantastisch, want banken zijn privé instituten die geld uit niets maken en daar ook nog eens rente over vragen. 96% van het geld in omloop is uit het niets bijgemaakt (gewoon cijfertjes op een scherm tikken) en bij een banklening moet rente bijbetaald worden via echte productie en waarde. Want rente is geld wat in feite niet bestaat en nooit kan bestaan, je betaalt jouw schulden met je eigen bloed, zweet en tranen. Op die manier verwerven de banken (en de elite boven hen) alle eigendommen en rijkdommen op deze planeet. Het banken- en geldsysteem is het meest corrupte en misdadige systeem ter wereld en is de oorzaak voor alle ellende op Aarde waaronder ook alle oorlogen.
 • De pioniersgroep (van 12 mensen) is 200 % gemotiveerd en enthousiast.
 • Er is een duidelijke visie (geïnspireerd op de Anastasiaboeken). Er zijn heldere en realistische plannen, officiële dossiers, wettelijke kaders, onderbouwde dromen, prachtige intenties, stevige daadkracht. Dit zijn geen zwevers en joint rokende hippies (zoals bij veel projecten hier), maar serieuze mensen die weten waar ze mee bezig zijn.
 • De bewoners zijn erg open en emotioneel, mentaal en spiritueel volwassen en er wordt veel tijd gemaakt om op hartsniveau te verbinden met elkaar.
 • De lokale burgemeester en de buren steunen het project.
 • Er is veel humor en gelach. Er wordt veel gefeest en gedanst. Het leven wordt gevierd.
De zusjes hebben tot slot ook nog wat goede raad: ‘Stop met excuses zoeken om het niet te doen. Stop met uitvluchten verzinnen om je droom uit te stellen. Neem NU de beslissing en begin eraan, stap voor stap. Heb vertrouwen, zelfs als het pad niet duidelijk is. Je creëert zelf de weg door die effectief te gaan. En alleen ga je inderdaad snel vooruit, maar in groep ga je ver, heel ver’.

Het hart herinnert zich de droom.
De mind vertaalt die geweldloze droom als een ruimte van liefde.
De manifestatie op Aarde van zo’n liefdesveld is een familiedomein.
Een groepering van deze permacultuur leefhectares noemt men een levensdorp.
Een wereld bestaande uit zulke ecologische dorpsgemeenschappen en zelfredzame nederzettingen
is een hemels paradijs, een natuurlijke biotoop voor een ware Mens.

Wat zijn nu enkele verschillen tussen het leven op familiedomein dorpen (in balans) en het (over)leven in de huidige maatschappelijke matrix (die uit balans is). Ik vergeet een heel pak dingen, maar je snapt het plaatje wel via onderstaande korte en onvolledige opsomming. Ieder mens staat nu voor een belangrijke keuze: een menselijke engel worden of tot zielloze robot vervallen.

 Century after century various systems have come and gone, one after the other, but all with a single goal —
to kill you, a 'ruler' and wise creator, and transform you into a soulless slave.

Klassieke moestuin met groentebedden.
1. Bestuur en politiek.
°°° Uit balans: Een kleine elite die via een patriarchaal en piramidaal systeem van uitbuiting de planeet plundert en vernietigt, de mensheid in een wurggreep uitperst en in voortdurende angstmodus houdt als moderne slaven op een energieboerderij. Ook bekend als de traumamatrix van beperking, geld en geweld die gerund wordt als een big brother productiebedrijf. Men noemt dit soort bestuur ‘kakistocracy’ en het betekent geregeerd worden door de slechtst mogelijke personen, namelijk door compleet gestoorde, egocentrische, machtsbeluste, zieke psychopaten.
Er is op Aarde helemaal geen tekort aan geld, voedsel, water, energie, land of middelen. Er is genoeg van alles en voor iedereen. Er is ook geen overbevolking, er is plaats om 10 biljoen (en meer) mensen op familiedomeinen een menswaardig en vrij bestaan te bieden. Er zijn geen onoverkomelijke wereldproblemen, alles is perfect op te lossen, zelfs armoede, honger en oorlog. Iedereen wil vrede en geluk en vele mensen zijn lief en behulpzaam en willen een samenleving die in harmonie klinkt en zingt. So, what's the problem? Het werkelijke probleem is dat we de controle en de macht over onszelf, over deze planeet en over al haar rijkdommen overgedragen hebben aan hebzuchtige en zielloze instituten (regeringen, banken en coöperaties), aan hun leiders (de cabal) en aan hun stoottroepen (leger en politie), die een eigen duistere agenda willen opdringen waaronder depopulatie en democide.

°°° In balans: Lokaal zelfbestuur op de levensdorpen, consensus en consent beslissingen, sociocratie, holacracy, matriarchaat, horizontale inspraaksystemen, werkelijke vrijheid, persoonlijke verantwoordelijkheid.

Het pad naar de Anastasiaplek.

2. Ecologie.
°°° Uit balans: Plundering en vernietiging, destructie en leegroof, vervuiling en verspilling, manipulatie en ontheiliging, egoïsme en geldgewin, monocultuur en terminator zaad, pesticiden en chemtrails, dierenslacht en vleesconsumptie, ontbossing en overbevissing, oceaanplastiek en fijnstof, straling en fracking.

°°° In balans: Permacultuur, voedselbossen, familiedomeinen, moestuinen, pluktuinen, transitie steden, hernieuwbare energie, afvalbeheer, recyclage, oerrassen, diversiteit, overvloed, holistisch denken, natuurlijke landbouw, biologisch voedsel, vegetarisme, zuurstof, waterzuivering.

3. Economie.
°°° Uit balans: Kapitalisme, groei-economie, consumeren, geld als rente en schuld, misdadige banken, vervuilend transport, kinderarbeid, slavernij, schaarste en tekort, monopolies, slechts 8 mensen bezitten evenveel als de helft van de mensheid.

°°° In balans: Ubuntu, schenkeconomie, ruilen, complementaire munten, lokale productie, eerlijke herverdeling van land en goederen, zelfvoorziening, eenvoud, overvloed, genoeg is een feest.

4. Wetenschap & techniek
°°° Uit balans: Wapens, bommen, petroleumafhankelijke energie, nucleaire energie, achterhaalde verbrandingsmotor, transhumanisme, 5G, artificiële intelligentie, voice2skull,  geo-engineering, robotisering, genetische manipulatie, vaccins, chemische farmaceutica, ziekten als opbrengstmodellen, eugenetica.

°°° In balans: Ethische wetenschap, morele techniek, spirituele wetenschap, mimicry, vrije energie, antizwaartekracht motor, epigenetica, nieuwe wetenschap, verborgen archeologie, fytotherapie, holistische geneeskunst.

De slangenrots achteraan is de zuidgrens van het terrein.

5. Maatschappij.
°°° Uit balans: Egoïsme, armoede, angst, geweld, terreur, burn out, bore out, eenzaamheid, zelfmoord, vervuiling, files, straling, gif, ziekte, lelijkheid, brainwash onderwijs, leugenmedia, onderdrukkende godsdiensten en sekten, valse goden, censuur, controle, camera’s, inplantchips, orde uit chaos, oorlog, brood en spelen, verdeel en heers, vluchtelingen, false flags, gehoorzaamheid, smartphone kinderen, verslavingen, verkiezingen, belastingen.

°°° In balans: Samenwerking, solidariteit, vriendschap, een zinvol bestaan, welzijn, schoonheid, overal veel natuur, respect, gezondheid, echte educatie, ware spiritualiteit, zelfrealisatie, vrijheid, doen wat je graag doet, vrede, geweldloosheid, directe democratie, ik ben een andere jij, liefde, dienstbaarheid, geen meesters en geen slaven, soevereiniteit.En haar zacht uitgesproken woorden vinden stilletjes hun weg door een eindeloze stroom van informatie
die dreunend en krijsend op de tv-schermen en in tal van andere media verschijnt.
Haar woorden vinden hun weg en worden door mensen waargenomen.
En degenen die deze woorden horen, geven antwoord met een gitaarsnaar en een lied, maar dikwijls ook met daden.
Ze geven hun leven op een andere manier gestalte.

Het moge duidelijk zijn: het familiedomein, dacha, volkstuin, permacultuur boerderij, leefhectare,...of hoe je het concept ook wilt benoemen, en bij uitbreiding het autonome ecodorp, zijn de beste peilers om een nieuwe wereld te co-creëren op de puinhopen van een instortend consumptiemodel, op de gecrashte resten van een onmenselijke techno-cyberspace illusie en op de onwetendheid van een voorbijgestreefd bewustzijn. Mensen uit balans creëren een wereld uit balans, en vice versa. Een Anastasia dorp herstelt de harmonie en het evenwicht en brengt mens en wereld terug in balans. So, take back your Motherland! Want dit is niet alles wat er is. Er is meer, veel meer voor wie het pad naar vrijheid en soevereiniteit vindt en wandelt. Stop imagining your fears. Focus op de dingen in balans, op de dingen die kracht geven en goed voelen en ga daarmee aan de slag.

Het wordt nu ook duidelijk dat de zusjes en de bewoners op Terra de Lutz heel goed aanvoelen welke kant het opgaat met de wereld. En hun antwoord is prachtig, eenvoudig, haalbaar, noodzakelijk en uitnodigend. Nee, ze bouwen niet aan een onmogelijk utopia. Ze zetten een positief toekomstbeeld concreet en daadwerkelijk neer op moeder Aarde. Ze verankeren een bewustzijn van liefde, vrijheid, kracht, eenheid en mededogen in het grid van de planeet. Ze zijn de pioniers van het Aquarius tijdperk, de afgezanten van een universeel en allesomvattend bewustzijn, de levende belichaming van liefde in actie. 
Ik doe graag met hen mee, op mijn eigen tempo en wijze. - Come and join us. Join the worldwide grassroots movement. - Contact & Info: Terra de Lutz --- Facebook --- Video

In geen enkel melkwegstelsel zijn er snaren die een mooiere klank kunnen voortbrengen –
de klank van het lied van de menselijke ziel.


We komen niets te kort we hebben alles
Een kind in huis een auto en elkaar
Maar weet je lieve schat wat het geval is
Ik zoek iets meer ik weet alleen niet waar

We zijn nu net een stuk in dertien delen
Aan het einde zijn we allemaal de klos
We leven trouw het leven van zo velen
Ik wil iets meer ik wil 'n beetje los

 
 
 The most powerful energy in the Universe is the energy of Pure Love.

1 opmerking:

 1. Naar aanleiding van dit bericht kwamen een aantal vragen toe via mail.
  Onder andere betreffende het bezitten van eigendom op Terra de Lutz.

  Het is inderdaad zo dat de Anastasiaboeken aanbevelen om volwaardige eigenaar te worden van jouw familiedomein.
  En in de meeste Russische Anastasiadorpen is dit ook het geval.

  Maar in het merendeel der 'klassieke' ecodorpen en ook in de 2 Europese Anastasiadorpen die ik bezocht (Ravenwood en Lammas) behoort het volledige terrein tot de gemeenschap en is de grond geen privé eigendom.
  Soms zijn de gebouwen op de grond wel privé bezit van de bewoner, maar nooit de grond zelf.
  En daar zijn goede redenen voor.

  Let wel, de hectare op zich kan weliswaar nooit jouw eigendom worden maar je verkrijgt wel het (overerfbaar en belastingvrij) vruchtgebruik ervan zolang je leeft.
  Naar mijn overtuiging kun je eigenlijk nooit persoonlijk eigenaar worden van moeder Aarde.
  Het eigendomsrecht is een Romeinse uitvinding die de wereld in verdeel en heers toestand houdt.

  Men zou kunnen zeggen dat ecodorpen zoals Terra de Lutz een eerste stap zetten in de richting van het vrijkopen van de Aarde.
  De 57 hectare behoren namelijk toe aan een vereniging (SCI) die ecologische en duurzame richtlijnen opgesteld heeft wat betreft dit terrein.
  Zolang de SCI bestaat zal deze plek gevrijwaard worden van vervuiling, vernietiging, uitbuiting, speculatie, winstbejag, enz.
  En gezien het bestaan van de SCI niet afhankelijk is van de afzonderlijke deelnemers, kan dit terrein in principe honderden jaren als ecologische plek floreren.

  Als ik bvb. een terrein koop en eigenaar wordt, wat gebeurt er dan mee na mijn dood?
  Het kan evengoed in handen vallen van een gifboer, houthandelaar of bouwpromotor,...
  Zoiets kan hier niet, net omdat er geen persoonlijke eigendommen zijn.

  En verder: men hoeft niet alles wat in de Anastasia boeken staat, voor letterlijke waarheid te nemen.
  Het is een inspirerend maar fictief verhaal die een aantal mogelijke oplossingen toont.

  Een tweede vraag betreft de maandelijkse bijdrage van 365 euro en het (verplicht) werken voor de gemeenschap. Hoe zit dat precies?

  Voor 365 euro per maand krijg je alles wat nodig is om te leven. Dit bedrag is niet lukraak gekozen.
  De bewoners hebben alle kosten die er zijn, opgeteld en gedeeld door het aantal deelnemers en dat was de uitkomst.
  Dit bedrag is dus variabel naargelang deelnemers en uitgaven.

  In dit bedrag zitten zoals gezegd alle maaltijden, aankoop plantgoed, verwarming, energie, water, autogebruik, benzine, verzekeringen, belastingen,...kortom alles.
  Wanneer de studio's en familiedomeinen klaar zijn, zal dit bedrag wellicht lager worden en uiteindelijk wegvallen.

  Men zit in de eerste fase van het project, zodoende wordt er veel samen gedaan en is er weinig echte privacy. Deze fase is niet voor iedereen geschikt.
  Dit is nog geen echt Anastasiadorp maar een aanloop er naartoe. Iedereen helpt mee in de gemeenschap, naar eigen kwaliteit en talent.
  De mensen zijn helemaal niet bezig met vragen zoals 'hoeveel uur moet ik verplicht werken voor de gemeenschap'.
  Iedereen is gewoon superblij en gemotiveerd om überhaupt aan zo'n mooi project mee te kunnen bouwen.
  Men denkt niet in termen van geld of gepresteerde uren, maar eerder van 'hoe kan ik best mijn talenten en passie inzetten voor dit gezamenlijke project'.

  Wie geraakt wordt door het verhaal over Terra de Lutz kan het best even ter plaatse komen voelen en enkele dagen meedraaien in de gemeenschap.
  Zo wordt al snel duidelijk of dit soort leven jou bevalt en aanspoort tot aansluiten.

  BeantwoordenVerwijderen