14/07/2011

Wales deel 3: One Planet Policy


We hold these truths to be self-evident,
that all men are created equal,
that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights,
that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Een tweede familie die hier woont zijn Simon en Jasmine en hun 2 kinderen. Simon Dale is bekend van de low impact hobbithuisjes die hij met veel kennis en inventiviteit bouwt. Ook op Tir Y Gafel heeft hij er eentje gezet en later plant hij nog een groter wat verder op zijn terrein. Daar zou hij ook een tweede verdieping in willen integreren. Een hobbithuis is een eenvoudig, goedkoop en meestal rond huis uit duurzame (en vaak gerecycleerde) materialen wat makkelijk zelf te bouwen is met een aantal vrienden en vrijwilligers. Gebruikte materialen zijn onder meer hout, leem, kalk, stro en glas.

Een aantal bewoners op Tir Y Gafel hebben ondertussen een hobbithuis gezet, terwijl anderen hebben gekozen voor een roundhouse. De oriëntatie van het huis is best op het zuiden om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen door het grote raam vooraan. Die warmte wordt dan opgeslagen in de muren en in de achterliggende heuvel waar het huis half ingebouwd zit. Wanneer het naar de avond toe kouder wordt, komt de opgeslagen warmte terug vrij om de woning op te warmen. Dit is dus een combinatie van thermische massa verwarming en zonne-energie. Vlak voor het huis wordt ook een serre aangebouwd waar eetbare gewassen geteeld worden. Dus een beetje zoals bij een earthship, hoewel een hobbithuis veel goedkoper is (maximaal 10.000 euro) en er geen autobanden gebruikt worden als bouwblokken, maar bvb. strobalen of leem. Achter het huis en onder de heuvel loopt een lange gang langs het hele huis. Daar is het opmerkelijk koeler en die ruimte wordt gebruikt als opslagplaats en natuurlijke koelkast. Bovenop ligt een levend dak, wat niet alleen mooi en natuurlijk oogt, maar ook fantastisch isoleert. Omdat het dak organisch overloopt in de achterliggende heuvel is het belangrijk om voor een goede afwatering te zorgen, vooral in streken met veel regen zoals Wales. Binnen is de grote ronde ruimte verdeeld in verschillende compartimenten zoals keuken, slaapkamer, kinderkamer. De kachelpijp van de houtkachel is volledig met leem omgeven en ook zo lang mogelijk. Zo maak je optimaal gebruik van de opgewekte warmte.

You see things; and you say, 'Why?'
But I dream things that never were; and I say, 'Why not?

In ieder geval is het uitermate inspirerend om de verschillende low impact bouwstijlen hier verzameld te zien op één plaats. Houten huizen, hobbithuizen, roundhouses, yurts, strobalenhuizen, lemen huizen,...het is er allemaal. Mijn eigen keuze voor een woning staat nog niet vast, maar het ontwerp zal zeker leem, hout, veel ronde vormen, een terras met mooi uitzicht en wellicht een levend dak bevatten.  

Na twee jaar hebben de meeste bewoners op Tir Y Gafel allemaal een (bijna) afgewerkte woning en het begin van een eetbare permacultuur tuin aangelegd. Nu kunnen ze het wat rustiger aandoen en dat is voelbaar op het dorp. De grote werken zijn voorbij en iedereen is meer relaxed en neemt ook tijd om andere dingen te doen. Er blijft evenwel altijd de opdracht om zelfvoorziening te bereiken binnen een bepaalde afgesproken tijd (zie verder). Maar de controlerende instantie is heel soepel en zal makkelijk die termijn verlengen als men ziet dat er gestaag vorderingen worden gemaakt.

Naast Policy 52, een wet die ondertussen in heel Brittanië van kracht is en mensen toelaat op goedkope landbouwgrond te wonen (mits bepaalde voorwaarden), is er sinds januari ook de 'One Planet Footprint Policy' wet goedgekeurd in Wales. Het streefdoel van Wales is om het verbruik tot één ecologische voetafdruk per persoon terug te brengen. Indien iedere persoon wereldwijd dit zou doen, dan komen we toe met één planeet. Momenteel hebben we 7 planeten nodig, vooral door de ongebreidelde Westerse consumptiedrang wat ten koste gaat van vele mensen in arme landen en vele prachtige natuurgebieden. Er is maar 1 planeet, daarmee moeten we het doen. De nieuwe wet is vooral bedoeld om mensen aan te sporen zelfvoorzienend te leven op het platteland. Meer nog, ook subsidies behoren tot de reële mogelijkheden. Zo krijgt Tir Y Gafel 350.000 pond subsidie om hun gemeenschappelijk gebouw neer te zetten. Om te vermijden dat misbruik wordt gemaakt van de wet (rijke mensen die grond kopen als investering of vakantieverblijf), zijn er de voorwaarden zoals de verplichting zelfvoorziening na te streven, eigen energiewinning, waterzuivering, enz. Dit is een soort garantie dat de juiste mensen gebruik maken van de wet en zich inzetten om inderdaad op duurzame wijze zelfredzaam te worden en zo de planeet en Wales te verlichten. Deze politiek is werkelijk uniek in de Westerse wereld en lokt vele mensen vanuit Brittanië en Europa naar Wales.

Het familiedomein concept zoals uitgelegd op de Rivendell website en in de Anastasiaboeken wordt hier gewoon door de regering in Wales volledig gesteund en wettelijk gemaakt. Zo wordt het uiteraard veel makkelijker om een kins domain dorp te realiseren. Wellicht één der hoofdredenen waarom het zo moeizaam lukt met de Anastasiadorpen (behalve in Rusland) is niet het geld, het verschil in visie tussen de bewoners, het niet vinden van geschikte terreinen of juiste mensen, maar wél de tegenwerkende en logge wetgeving, urbanisatieplanning en bouwvoorschriften in andere landen. Wales kiest resoluut een andere weg, trouwens ook wat de industrie betreft, en dit zal het land sterk maken en doen floreren zonder negatieve inbreuk op de natuur. Het gevolg zijn gelukkige en vrije mensen, een prachtig landschap vol eetbare paradijzen, zuiver water en zuivere lucht en een grote stap richting een nieuwe planeet en samenleving. Schitterend ! Mogen België en Europa snel volgen.

You can't take sides against anything.
If you would just be one who is for things, you would live happily ever after.
If you could just leave the "against" part out.


Tijdens de bouw van de huisjes en de aanleg van de permacultuurtuinen en nog vele andere werkjes maken de ecodorp bewoners gebruik van vele vrijwilligers die staan te popelen om mee te helpen en ervaring op te doen en bij te leren. Dit helpt uiteraard de werkzaamheden goed vooruit en er ontstaan vele kansen tot boeiende ontmoetingen. Ook nu de grote werken voorbij zijn, komen nog steeds vrijwilligers langs om te helpen op de familiedomeinen. Velen van hen willen later ook op een ecodorp wonen of zelfvoorzienend leven.

Nochtans mogen de eerste pioniersjaren echt niet onderschat worden. De verhalen die ik hoor over de primitieve omstandigheden tijdens de eerste fase, zijn niet min. Overleven in kleine eenvoudige caravans bij vriestemperaturen (vaak ook met kleine kinderen), het ontbreken van alle basiscomfort, allerlei schimmels, insecten en knaagdieren, veel werken in kou, regen en wind, leven op een vuile en rommelige bouwwerf,...De eerste jaren kunnen zwaar zijn. Maar eenmaal het huisje bewoonbaar is, begint een veel aangenamere tijd en die wordt alleen maar leuker en beter.

Anytime you feel negative emotion, stop and say:
'Something is important here, otherwise I would not be feeling this negative emotion.
What is it that I want?'
And then simply turn your attention to what you DO want.
In the moment that you turn your attention to what you want, the negative attraction will stop,
and in the moment the negative attraction stops, the positive attraction will begin.
And in that moment, your feelings will change from not feeling good to feeling good.

Een andere manier tot steun (op financieel vlak dan), is het organiseren van een 'low impact living experience week'. Dan komen allerlei 'gewone' mensen tegen betaling gedurende een week even proeven van een zelfvoorzienend, ecologisch, eenvoudig en bewust leven in de natuur. Op het goedgevulde programma staan dan onder meer: meehelpen op het domein, 1 dag meewerken aan het gemeenschappelijk gebouw, wilgenvlechten, wilde voeding plukken, tuinieren, leren over permacultuur,...maar ook yoga, meditatie, voordrachten, inspirerende films en de laatste avond muziek en dans. Ook wordt tijd gemaakt om allerlei vragen, emoties en gedachten die opkomen door de confrontatie met vrije mensen die leven in de natuur op te vangen en te beantwoorden.
En zo is iedere bewoner ook bezig met het voorzien in een inkomen. Het organiseren van workshops en ervaringsweken maar ook verkoop van eigen geteelde groenten en artisanale producten. Volgende keer gaan we op bezoek bij Andy en Jane en deel ik wat extra info over het streven naar zelfvoorziening.

May you be poor in misfortune, rich in blessings,
slow to make enemies, quick to make friends.
But rich or poor, quick or slow,
may you know nothing but happiness,
from this day forward.

Een van mijn vele favoriete films is 'The Mists of Avalon' en hoewel Avalon volgens de legende niet in Wales maar in de omgeving van Glastonbury (Graafschap Somerset) gesitueerd wordt, past de sfeer en mythologie van de film ook perfect bij Wales. Prachtig boek ook en prachtige muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten