Welkom dierbare lezers,

het bijhouden van een weblog (naast
de Rivendell website) heeft een drievoudige bedoeling.

 • Verslag uitbrengen van ervaringen en avonturen tijdens mijn reizen.
 • De praktische, theoretische en concrete stappen en plannen beschrijven die de creatie van mijn familiedomein en de realisatie van het ecodorp helpen verwezenlijken.
 • Bijhouden en delen wat boeiend, inspirerend, motiverend, helend en bevrijdend werkt.
Enjoy and be happy !

15/07/2011

Wales deel 5: Family Plot


You have sole ownership of your vision.
And the Universe will give you what you want within your vision.
What happens with most people is that they muddy their vision with "reality". 
Their vision becomes full of not only what they want
but what everybody else thinks about what they want, too.
Your work is to clarify and purify your vision
so that the vibration that you are offering can then be answered.

Alle bewoners op Tir Y Gafel hebben eerst een werkplan, een business plan en een permacultuur plan uitgedokterd vooraleer op de domeinen (plots) te beginnen. Uiteindelijk veranderen die plannen wel en worden aangepast naarmate de woningbouw en de aanleg van de tuinen aan de gang zijn, maar ze blijven wel een belangrijke en essentiële oefening om vooraf duidelijk te krijgen hoe, wat, waar, waarom en wanneer. Zonder plan zomaar beginnen op een plot kan makkelijk tot vergissingen en vertragingen leiden. Laten we even overlopen.

De eerste stap is nadenken over wat je eigenlijk allemaal wilt doen en wat je allemaal nodig hebt op de plot. Wil je dieren houden, wil je extra groenten verkopen, zijn er ook kinderen, wat is je budget, welke soort woning wil je, hoe groot moet het huis zijn, hoe ga je voor energie zorgen, wil je alle voeding die je nodig hebt zelf telen, is er een waterbron of dient er wateropvang te komen, hoe werkt het afvalbeheer en waterzuivering, hoe ga je voor een inkomen zorgen, heb je extra ruimte nodig om mensen te ontvangen, enz? Wanneer je ongeveer weet wat je wilt, dan kun je beginnen aan de ontwerpplannen van de plot.


Een eerste plan is dan het permacultuur ontwerp van de plot. Dit omvat eigenlijk de volledige inrichting van het domein. Het kan enkele tijd vergen om het terrein (in alle seizoenen) grondig te leren kennen (klimaat, overheersende winden, grondsoort, natuurlijke begroeiing, grondwater, neerslag,...). Dan kan de juiste inplanting gekozen worden voor het low impact huis, voedselbos, groentetuinen, fruitvelden, het composttoilet, de swales, een zwemvijver, bijenkorven, een leemoven en alles wat je wenst te creëren. Uiteraard is het aanbevolen om eerst de nodige kennis en inzichten op te doen over permacultuur (zie de permacultuur cursus op de website) om toch een soepel functionerend, natuurlijk en krachtig ecosysteem te kunnen opzetten. En verder komen allerlei bouwkundige vaardigheden en doe-het-zelf technieken heel zeker van pas.

Het tweede plan kan het business plan zijn. Het eerste deel daarvan is het financieel overzicht, het kostenplaatje zeg maar. Dit is behulpzaam om binnen het budget te blijven en om een planning te maken van de investeringen. Wat kosten de bouwmaterialen, de werktuigen, de vele planten en bomen, eventueel het huren van de zwaardere machines, de tijdelijke caravan of yurt tijdens de woningbouw, het dagelijkse voedsel, de aanleg van wegen, enz? Wellicht is het nodig om een meerjarenplan te maken en de financiële lasten te spreiden.
Het tweede deel van het business plan gaat over het verwerven van inkomsten en opbrengsten. Van wat ga je leven eenmaal op je plot? Welke opbrengsten leveren de vele tuinen (en eventueel de dieren)? Er zijn uiteraard diverse mogelijkheden die geld/opbrengst genereren, zowel op vlak van voedsel als allerlei kennis en workshops, het aanleren van oude ambachten tot de verkoop van tuinbouwproducten. Want tenslotte kan je het leven op een plot zien als werken en wonen op een kleinschalig en alternatief boerderijtje.
 
Het derde plan is het werkplan. Hoe gaan we te werk om van een leeg terrein een prachtig woonparadijs te maken? In welke volgorde wordt alles aangelegd? Hoe organiseer ik de bouw van de woning? Worden vrijwilligers ingeschakeld? Waar haal ik de bouwmaterialen? Is er klei op het terrein als er een lemen huis komt? Waar kan ik recyclagematerialen vinden? Hoe gaan we voor energie zorgen? Hoe gebeurt de wateropvang? Welke planten en bomen moeten eerst in de grond? Waar dient een bomenhaag als windbreker te komen? En nog veel meer.

Hard work is not the path to Well- Being.
Feeling good is the path to Well-Being.
You don't create through action; you create through vibration.
And then, your vibration calls action from you.

Zo kunnen we drie grote onderdelen onderscheiden om de plot leef- en bewoonbaar te maken, waarvoor je toch op minimaal 3 jaar moet rekenen om ze alledrie af te handelen. De afwerking duurt dan nog enkele jaren langer. Deze drie zijn: de bouw van het huis, de aanleg van de permacultuur tuinen en het installeren der drie basisvoorzieningen (energie, water, verwarming).
De aanbeveling is om eerst minimaal een jaar uit te trekken om alle voorbereidingen te treffen vooraleer op de plot met de eigenlijke werken te beginnen. Dit is uiteraard afhankelijk van wat je allemaal wilt, maar de 2 hectare domeinen op Tir Y Gafel vragen zeker de nodige voorbereiding. Tijdens dit studiejaar worden de drie plannen uitgewerkt, informatieve boeken gelezen, eventueel cursussen en workshops gevolgd, inspirerende bezoeken gebracht aan bestaande ecodorpen, enz. Op die manier bereik je 2 dingen: je weet steeds beter wat je wilt en je leert de nodige knowhow om zoveel mogelijk zelf te doen. De vakgebieden en ambachten die je best (vooraf) aanleert omvatten onder meer uitgebreide permacultuur kennis, planten, bomen, kruiden, woningbouw (afhankelijk van het type woning), energievoorziening, waterbeheer,...
Nog twee belangrijke tips: vraag jezelf eerst heel goed af of een low impact familiedomein opstarten echt wel datgene is wat je diep van binnen wilt. Indien wel, neem dan zeker je tijd en doe het rustig aan.

If we were talking to you on your first day here we would say, "Welcome to planet Earth.
There is nothing that you cannot be or do or have.
And your work here, your lifetime career is...to seek joy.

Het manifesteren van een ecodorp of een individueel familiedomein gebeurt in 5 grote stappen.
 • Dream. Alles begint met een droom, een beeld, een idee, een visie die ontwaakt in de mens en tot leven wil komen. Schrijf deze droom zo gedetailleerd mogelijk op.
 • Organise. Tweede fase is onderzoeken hoe deze droom (wettelijk) kan gerealiseerd worden. Wat zijn precies de wetten, reglementen, bouwvoorschriften, urbanisatieplannen, officiële verordeningen, dossiers, aanvragen, toestemmingen,...die in orde dienen te zijn om te kunnen beginnen. Het is uiteraard ook mogelijk om buiten de wet te opereren en illegaal te beginnen, zoals trouwens vele gemeenschappen hier doen. De restricties en risico's die daar aan vasthangen, verschillen van land tot land.
 • Buy. Als alles duidelijk is, kan een stuk land gekocht worden. Zoals gezegd kan in Wales ook landbouw- en bosgrond gekocht worden op om te bouwen, mits de keuze voor een low impact en zelfvoorzienend leven.
 • Planning. De voorbereiding kan beginnen met het uitwerken van de drie bovenstaande plannen (permacultuur-, business- en werkplan). Een goede planning is essentieel en zal veel 'problemen' vermijden.
 • Living. Verhuis nu naar het domein en begin aan de werken, rustig en stap voor stap.
May there always be work for your hands to do.
May your purse always hold a coin or two.
May the sun always shine warm on your windowpane.
May a rainbow be certain to follow each rain.
May the hand of a friend always be near you.
And may God fill your heart with gladness to cheer you.
May you live as long as you want,
And never want as long as you live.
May your glass be ever full.
May the roof over your head be always strong.
And may you be in heaven half an hour before the devil knows you're dead.

Mijn voornemen, na het bezoek aan Wales, is om alvast te beginnen met het uitwerken van de drie plannen, het verder verzamelen van alle bruikbare informatie (boeken en films) en wat kleinere projecten aan te pakken, zoals de bouw van een leemoven, als voorbereiding op een veel grotere uitdaging, namelijk de bouw van een heuse woning.
Hieronder een lijst van schitterende basiswerken die bijna onmisbaar zijn bij het ontwerpen van de plot en het uitvoeren van de werken. Allen zijn te bestellen op amazon.com. Op de Rivendell website staan ook nog een aantal gratis boeken op de bibliotheek pagina.

Permacultuur & voedselbos
 • Introduction to Permaculture - Bill Mollison & Reny Mia Slay
 • Earth User's Guide to Permaculture - Rosemary Morrow
 • The Earth Care Manual - Patrick Whitefield
 • Permaculture: a Designers Manual - Bill Mollison
 • How to Make a Forest Garden - Patrick Whitefield
 • Forest Gardening: Cultivating an Edible Landscape - Robert Hart
 • Plants for a Future - Ken Fern
Low Impact woningen
 • Lloyd Kahn - Home Work
 • Cordwood Building - Rob Roy
 • The Natural Plaster Book - Cedar Rose Gaelberth
 • The Straw Bale House - David A. Bainbridge
 • Serious Straw Bale - Paul Lacinski
 • The Hand-Sculpted House - Ianto Evans
 • Building With Cob - Adam Weismann
 • The Cob Builders Handbook - Becky Bee
 • The Good House Book - Clarke Snell
 • Earthbag Building - Kaki Hunter
 • Building With Earth - Paulina  Wojciechowska
 • Earthship: How To Build Your Own (Vol 1, 2, 3) - Michael Reynolds
 • Building A Low Impact Roundhouse - Tony Wrench
 • The Treehouse Book - Peter Nelson
 • The Owner-Built Log House - B. Allan Mackie 
Volgende keer het ecodorp als geboorteplaats van de nieuwe mens.

Laugh often,
 Dream big,
Reach for the stars!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten