25/08/2016

Verhoog Je Vibratie


 
You are a spiritual being having a human experience.
All realities are valid realities, nothing ever goes wrong.
Resistance creates resistance; ease creates ease.
The moment is all there is, and all moments are equal.
Source energy is everything everywhere at different vibrations.
Your reality is your creation, in a universe of free will.
In order to have, you must let go.
Anything you do you do to yourself.
Everything is energy, and anything can be created.
With love and awareness comes freedom.

Vorige afleveringen in de Mind Power Serie:
Deel 1: Follow Your Bliss
Deel 2: Feeling Good
Deel 3: De Innerlijke Gids

In dit bericht volgen 15 tips en inzichten die kunnen helpen om de eigen vibratie te verhogen, om je goed te voelen en om gelukkig te zijn. Een hoge vibratie, een goed gevoel en diep geluk zijn alle drie een eigen bewuste keuze en niet afhankelijk van externe factoren. Het is een beslissing. Het is een innerlijk proces. Het is een meditatie. Het is de aandacht verschuiven van de egopersoonlijkheid naar het Hoger Zelf. Het is leven vanuit het hart en gedragen worden door liefde. En je kunt deze dingen dagelijks oefenen tot je meesterschap bereikt.
Our greatest freedom is the freedom to chose our attitude.
(Victor Frankl)

Er is dus inderdaad een relatie tussen een hoge vibratie en je goed voelen. We zijn energetische wezens die een frequentie uitzenden (dit kan gemeten worden met moderne apparatuur). En mensen met helderziende vermogens kunnen de vibraties die de aura uitstuurt ook zien of voelen, vaak via kleurschakeringen waarbij donkere kleuren op een lage frequentie wijzen en lichte kleuren op een hogere. Ook huisdieren kunnen aura's en vibraties waarnemen. En eigenlijk kan iedereen voelen of iemand in een negatieve of positieve bui zit.
Deze menselijke vibratie kan dus een hoge of lage frequentie (golflengte) bezitten. Ook de taal maakt dit duidelijk: we voelen ons down of high, we zijn neerslachtig of euforisch, we zitten in de put of voelen ons onoverwinnelijk. Om een extreem voorbeeld te gebruiken: in een WO2 concentratiekamp waar mensen aan de lopende band vergast worden, is de vibratie erg laag. De gruwel, de martelingen, de pijn, het verdriet, de ziektes, de vernederingen, de ondervoeding, enz. brengen de vibratie naar een dieptepunt. Toch zijn er voorbeelden van gevangenen die zelfs in een concentratiekamp een hoge en liefdevolle vibratie bewust kiezen en aanhouden. En die een baken van licht en liefde zijn voor de medegevangenen, een voorbeeld is Victor Frankl. Een ander voorbeeld: volgens directe getuigen stapten de 225 Katharen uit Montségur op 16 maart 1244 vrijwillig, lachend en zingend op de brandstapel terwijl ze hun beulen vergiffenis schonken. En Tibetaanse monniken overgieten zich met benzine en laten zich opbranden uit protest tegen de Chinese bezetting terwijl ze in een staat van serene vrede zitten en zelfs geen pijn voelen. De omstandigheden buiten jou in de externe wereld hebben dus weinig tot niets te maken met hoe je je innerlijk voelt. Zelfs in de gruwelijkste omstandigheden kun je kiezen om gelukkig en vredevol te zijn.
Kortom: er is een directe relatie tussen de hoogte of laagte van jouw vibratie en hoe je je voelt. Wie zijn vibratie bewust verhoogt, gaat zich steeds beter en beter voelen. En onderstaande tips kunnen daarbij helpen. Het zijn algemeen bekende methodes en er zijn trouwens nog veel andere tips en inzichten, maar onderstaande lijst bevat vooral diegene die mij persoonlijk erg aanspreken en waar ik wat ervaring mee heb. 

1. Prioriteit nr. 1: voel je goed!

Each morning when I open my eyes I say to myself: I, not events, have the power to make me happy or unhappy today.
I can choose which it shall be. Yesterday is dead, tomorrow hasn’t arrived yet.
I have just one day, today, and I’m going to be happy in it.

(Groucho Marx)

Dit thema werd in deel 2 uitgebreid behandeld. Maak een prioriteit van je goed te voelen, werk constant aan je eigen geluk, oefen zelfliefde, zelfrespect en zelfwaardering. Wie gelukkig is, verspreidt geluk. Wie zichzelf graag ziet, kan anderen graag zien. Happiness is an inside job. Denk terug aan periodes (verhalen en herinneringen) waar je gelukkig was en je goed voelde. Hou je bezig met een positieve toekomst waar je dromen uitkomen. Zoek hier en nu naar positieve aspecten in je leven. Wanneer je 's morgens wakker wordt, blijf nog 10 minuten in bed liggen en visualiseer een prachtige dag vol goede gevoelens, positieve ervaringen en constructieve gedachten. Stel dat deze nieuwe dag die aanbreekt jouw allerlaatste dag op Aarde is, hoe wil je die doorbrengen? In vreugde en liefde of in depressie en angst? Leef alsof iedere dag je laatste dag is.
Doe steeds vaker wat goed voelt. Wordt bewust van de dingen die je vreugde, tevredenheid en een goed gevoel brengen. Wat voelt voor jou goed en wat doe je graag? Dat is bij iedereen anders. De volgende stap is dan uiteraard de dingen die je graag doet en die je een goed gevoel bezorgen steeds meer gaan doen en de dingen die slecht voelen, ofwel afbouwen en loslaten, ofwel je houding er tegenover wijzigen. Anastasia is nooit slecht gezind of ongelukkig en voelt zich altijd zinderend van energie, sprankelend van geluk en dankbaar tot in haar diepste vezels. Het is een keuze. Een erg logische keuze. Gelukkig zijn is namelijk veel leuker dan ongelukkig zijn. Evenwel vinden sommigen het ook fijn om ongelukkig te zijn. En ook dat is ok. Het draait allemaal om perceptie. Jezelf van op afstand bekijken als een toeschouwer in de bioscoop die de film over zijn eigen leven live gadeslaat. Het is allemaal maar een spel. Neem het vooral niet te serieus en maak je nooit zorgen. Don't worry, be happy and enjoy the game.

2. Follow your bliss.

In deel 1 wordt hier uitgebreid op ingegaan. Volg je hart, luister naar je intuïtie. Doe enkel nog wat je graag doet en wat goed voelt. Breng je dromen tot leven, vind je passies, vergroot je talenten. Leef meer vanuit je hart en buik en minder vanuit je verstand. Laat alles los wat jou belemmert op weg naar vrijheid. Luister naar de innerlijke gids. Ieder mens bezit een perfect werkend kompas wat hem voortdurend de juiste weg toont (zie deel 3).

3. Draag zorg voor de lichamen.

If you don't take care of your body,
your body won't take care of you.

Ieder mens heeft verschillende lichamen/voertuigen waarvan er eentje ook zintuiglijk waarneembaar is: het fysieke lichaam. Jezelf goed voelen gaat veel makkelijker wanneer het fysieke lichaam gezond is en optimaal functioneert. Het is dus belangrijk om het fysieke voertuig goed te verzorgen en in prima conditie te houden. Sommige mensen zorgen beter voor hun auto dan voor hun eigen lichaam. Onbegrijpelijk. Er zijn 4 belangrijke factoren: voeding, drank, beweging en omgeving.

Voedsel en drank hebben een rechtstreekse invloed op het lichaam en op de werking van het brein. Je bent wat je eet. Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig om optimaal te functioneren. Wie goed oplet, beseft dat het meeste aangeboden voedsel in supermarkten en fastfoodketens uiteindelijk tal van welvaartsziekten veroorzaakt waardoor consumenten verzwakken en afhankelijk worden van big pharma. Beide industrieën (voeding en pillen) zijn in handen van dezelfde belangengroepen, en werken samen met de giflandbouw (Monsanto) om de bevolking onder goedkeurend oog van de regeringen ziek te maken. Maar uiteindelijk is het de consument die beslist wat in de winkelrekken ligt door zijn aankoopgedrag (te veranderen).
We kiezen dus bij voorkeur levend voedsel met een hoge vibratie zoals gekiemde granen en zaden; biologische (zelf gekweekte) groenten en fruit; noten, pitten en gedroogde vruchten; zuiver bronwater; verse sappen en smoothies; wilde planten en kruiden; goeie plantaardige oliën, honing, overvloedig zonlicht,...En we vermijden zoveel als mogelijk het dode voedsel met een lage vibratie (junkfood, fastfood, conserven, industrieel vlees en vis, geraffineerde producten, suiker en frisdranken, koeken en snoep, gmo en pesticiden,...). Dit matrix voedsel berooft het lichaam van vitale levensenergie en belangrijke nutriënten. Bovendien is het veel moeilijker te verteren, het veroorzaakt een hele resem welvaartsziekten en het leidt tot een verlies aan focus en helderheid wat het moeilijker maakt om positieve gedachten te onderhouden.

Ook drugs en alcohol zijn laag vibrerende voedingsmiddelen. Ze zorgen wel voor een tijdelijke roes en geven een artificieel goed gevoel, maar op de lange duur werken ze nefast en veroorzaken tal van angsten, depressie en verdwazing. Om deze negatieve gevoelens te ontlopen worden dan opnieuw roesmiddelen genomen wat een vicieuze cirkel creëert. Het (valse) goed gevoel wat opgewekt wordt door roesmiddelen komt niet uit een voedende connectie met Hoger Zelf (zoals de bedoeling is), maar via een externe bron. Men geeft eigenlijk zijn eigen kracht weg.
Wees ook heel kritisch en voorzichtig met farmaceutische medicijnen. Ze hebben tal van ongewenste bijwerkingen en bestrijden enkel de symptomen der ziekte maar pakken nooit de oorzaak aan. De hoofdreden waarom ze bestaan is geld. Nu kun je zeggen: er is niets verkeerd aan geld verdienen. Maar veel erger is het feit dat (correct gebruikte) medicijnen en medische ingrepen doodsoorzaak nummer 1 zijn. Men noemt het iatrogenese. Kanker komt op de derde plaats en cardiovasculaire problemen op nr. 2.  Moeder Aarde en het eigen zelfgenezend vermogen voorzien in alles wat nodig is om iedere lichamelijke en mentale aandoening en ontsporing te helen. En vaccinaties zijn in 99% der gevallen volledig te mijden en hebben een dubbele agenda: megawinsten opstrijken door het fysiek lichaam te verzwakken en wederom afhankelijk te maken van big pharma.

Bij voeding kunnen we ook denken aan mentale en spirituele voeding (informatie) die het bewustzijn binnenkomt via boeken, muziek, video's, films, leraren,...Ook hier kunnen we selecteren en alleen dingen toelaten met een hoge frequentie. We kiezen bij voorkeur informatie met een positieve, zelf-bekrachtigende, bevrijdende, liefdevolle, inspirerende, creatieve energie.
Toelichting: dat wil dus helemaal niet zeggen dat we de donkere en negatieve kant in onszelf en in de buitenwereld negeren of ontkennen. Het kan zelfs zo zijn dat een mens gedurende een (langere) tijd bewust of onbewust nu net het duistere en de lagere vibraties in zichzelf onderzoekt, exploreert en beleeft. Het kan bvb. zijn dat je tijdje experimenteert met drugs of met een zware alcohol verslaving, dat je als soldaat burgers neerschiet, dat je bij een terreurgroep aansluit, dat je dieren of mensen mishandelt, dat je corrupt bent en je macht misbruikt, dat je jouw lichaam verwaarloost, dat je perverse uitspattingen verkent, enz. De reden is dat ieder mens op een ander ontwikkelingsniveau zit qua bewustzijn. Vaak zoeken 'jonge' zielen bevrediging voor hun lagere instincten en reageren ze op situaties vanuit het reptielenbrein (macht en overleven). En een tweede reden is de keuzevrijheid (vrije wil) door middel van ervaring en het leren van wat vrijheid en verantwoordelijkheid is. Licht en duisternis zijn één, God en de duivel werken samen. Je kunt nooit onvoorwaardelijke liefde begrijpen als je ook niet weet en begrijpt wat het tegenovergestelde is: angst, liefdeloosheid, geweld, haat, minachting,...Als je beide polariteiten kent, dan kun je veel bewuster kiezen. Het draait om contrast en weerstand waardoor ervaring en groei mogelijk worden. Net zoals de machtselite en hun duivelse agenda de trigger zijn die mensen aanspoort om in hun kracht te staan (hun gevangenisplaneet en het slavenbestaan weigeren vraagt namelijk veel kracht, moed en inzicht), net zo helpt het duistere om meer in balans te komen met Hoger Zelf.

Wie ooit een zware depressie door spartelde, weet dat zo'n catharsis of loutering altijd een soort fysieke, emotionele en mentale reiniging teweegbrengt. En na zo'n donkere nacht van de ziel breekt vrij vaak een nieuwe dageraad aan waar de ziel meer inzicht, mededogen, aanvaarding, zelfvertrouwen, kracht,...verworven heeft. Tegenslagen maken sterker en horen gewoon bij het leven op 3D. Maar waar het in feite om gaat, is jouw houding en jouw gedachten tijdens deze moeilijke levensfases. Is het aanvaarding of afwijzing? Ga je mee met de stroom of vaar je tegen de stroom in? Ervaar je een depressie of tegenvaller als het einde van de wereld en voel je jezelf als een slachtoffer van het noodlot zonder hoop op beterschap? Of bekijk je elke ervaring als een neutrale waarnemer en zie je een tegenslag als een kans tot groei en als een proces van loslaten van dingen en overtuigingen die niet langer van nut zijn op je levenspad? Jouw perceptie op het leven en de wereld is cruciaal. Sommige mensen verwelkomen moeilijke momenten en tegenvallers zelfs, want ze zien die als een uitnodiging om te 'werken' aan zichzelf, om de diepere, onbewuste lagen in zichzelf te verkennen en om meer in harmonie te komen met het Hoger Zelf.  

Ook bij ziekte en pijn is het mogelijk je houding zelf te bepalen en te kiezen welke gedachten en gevoelens je daarbij ervaart. Dit gaat niet vanzelf maar vraagt wel oefening. Ziekte is een gesprek tussen Hoger Zelf en de ego-persoonlijkheid op Aarde of tussen God en mens. Wellicht leef je uit balans en dien je bij te sturen en krijg je een erg duidelijk signaal via het lichaam. Bij terminale patiënten en zware ziekten kan het lijden soms ondraaglijk worden en is het vrij lastig om positief te blijven en een hoge vibratie aan te houden, maar toch is het mogelijk en ook hier kan oefenen met de mind power technieken (die we in volgende berichten gaan bespreken) enige verlichting brengen.

Ook voldoende bewegen en slaap zijn belangrijk. Een mens is gemaakt om te bewegen en dagelijks in de natuur werken en wandelen, zijn ideale therapieën. Rust roest. Wat je niet gebruikt, verkommert en verwelkt. Dit geldt niet alleen voor het fysieke lichaam, maar ook voor de mind.
En tenslotte is er de omgeving en de keuze tussen volgende extreme situaties: de harde, intense vibratie van een stad en de zachte, helende frequentie van de natuur. Overleven in een giftige stad waar straling, smog en uitlaatgassen de vibratie verlagen en waar tal van stress-, ziekte- en angst frequenties rondspoken, vraagt erg veel energie van het lichaam en de mind. Vermoeidheid en depressie kunnen dan makkelijker toeslaan. En bovendien is leven in een technologische stad compleet tegennatuurlijk. De promotie voor het gebruik van smart meters is de opstap naar de smart cities, G5 technosteden waar alles wordt gemonitord via computers. Dit betekent niet alleen totale controle en het volledig verlies van privacy, maar ook voortdurend leven in een elektromagnetische kooi. De kankers zullen explosief toenemen. Daarentegen brengt leven in de natuur omringd door vrienden net energie aan in plaats van die weg te roven.

Je goed voelen betekent dus goed zorg dragen voor jezelf en je fysiek voertuig zodat het makkelijk een hoge frequentie kan genereren en toelaten. Net zoals je een sterkere elektriciteitskabel nodig hebt om een hogere spanning te transporteren, net zo heb je een optimaal functionerend lichaam nodig om hogere frequenties aan te kunnen.

No doctor has ever healed anyone of anything in the history of the world.
The human immune system heals. And that’s the only thing that heals.

(Bob Wright)

Het fysieke lichaam van een mens is uitgerust met een ongelofelijk en automatisch werkend systeem dat 95% van alle ziekten uit zichzelf kan genezen (de andere 5% zijn genetische afwijkingen). Dit krachtige vermogen is het immuunsysteem. Een optimaal werkend immuunsysteem kan alle ziekten aan. Het zelfgenezend vermogen van de mens is onovertroffen, noch door farmacie, noch door kruiden, noch door energetische geneeskunst (die wel ondersteunend kunnen werken). Denk aan het grapje wat dokters vertellen: als je griep krijgt en niets doet, duurt het 14 dagen voor het over is en als je de dokter belt duurt het 2 weken. Of denk aan de werking van een placebo, 1 op 3 patienten geneest door een neppil te nemen en die werking versterkt nog als je weet dat je een placebo neemt. Artsen doen niets, we moedigen slechts de arts in jou aan (Albert Schweitzer). Volgens Bruce Lipton is er slechts 1 hoofdoorzaak waardoor het immuunsysteem wordt uitgeschakeld en waardoor alle ziekten een kans krijgen: stress. Bij stress gaat het lichaam in 'vlucht of vecht' modus. Het betekent dat alle niet levensnoodzakelijke systemen in het lichaam tijdelijk worden stilgelegd. Het bloed gaat dan bvb. niet langer naar de maag om het voedsel te verteren, maar het gaat nu naar de spieren zodat die kracht verzamelen om weg te vluchten voor de hongerige leeuw. Ook het immuunsysteem wordt stilgelegd. En sommige cellen krijgen minder zuurstof waardoor ze op 'stand by' gaan. Deze 'vlucht of vecht' modus is handig bij acuut gevaar zodat onze voorouders in staat waren te overleven in de jungle of savanne. Na een korte periode, wanneer alles terug veilig was, werden alle systemen terug opgestart. Het grote probleem van onze tijd is dat de meeste mensen nu constant in 'vlucht en vecht' modus zitten, ze leven voortdurend onder een of andere vorm van psychologische, emotionele, mentale of fysieke stress. En dit betekent dat hun immuunsysteem gebrekkig functioneert en zelfs uitgeschakeld is, waardoor tal van ziekten ontstaan die het lichaam nu niet langer zelf kan genezen. De belangrijkste bron van stress is angst. En gezien de maatschappij dagelijks wordt overspoeld met angstberichten, terreur, vluchtelingen, oorlogsgeweld, werkloosheid, schaarste en tekort,...zit vrijwel iedereen (onbewust) in 'vlucht of vecht' modus. Dit is uiteraard precies de bedoeling van de matrix. Maar, neem de stress en angst weg en het zelfgenezend vermogen zal terug actief worden om de ziekten aan te pakken.

De andere lichamen/voertuigen van de mens (etherisch, emotioneel, mentaal, causaal,...) functioneren in optimale conditie door de 15 tips in dit bericht in het dagelijkse leven te integreren, door positieve gevoelens en gedachten te kiezen en door 'deugden' te oefenen (dingen zoals rechtvaardigheid, eerlijkheid, moed, matigheid, wijsheid, naastenliefde, dienstbaarheid,...). In feite door de lagere natuur en dierlijke instincten in de mens te transcenderen en te ontstijgen (egoïsme, zelfzucht, wraak, geweld, liegen, doden,...).

4. Onderzoek alles en behoud het goede.

God, the Creator of everything, is not a person but a power and presence
whose work is based on definite principles which we call ‘Cosmic Laws' or ‘Natural Laws' or ‘Universal Laws'.

(Thomas Vazhakunnathu)

Zoals Teilhard de Chardin zegt: we zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring beleven. Onze oorsprong is geestelijk, niet materieel. De spirituele wereld is de werkelijke oorzaak, de materiële wereld is het gevolg daarvan. Energie (gedachte) gaat altijd vooraf aan materie (het ding). Alles wat bestaat, was eerst een gedachte. Een architect kan nooit een huis bouwen zonder eerst een ontwerp te maken, zonder eerst ideeën te denken in de energetische gedachtewereld. Er zijn verschillende werelden waar we als multidimensionale wezens tegelijkertijd in leven (fysiek, energetisch, astraal, causaal). De fysieke wereld wordt ontdekt en onderzocht door wetenschappelijke takken zoals biologie, scheikunde, mechanica, fysica, astronomie,...Maar ook de fijnstoffelijke en geestelijke werelden worden onderzocht, met name door de geesteswetenschap.
Mijn eigen zoektocht naar waarheid begon in de tienertijd en is nog steeds gaande. Enkele leraren die inzicht op mijn pad brachten: Rudolf Steiner (Antroposofie), Helena Blavatksy en Alice Bailey (Theosofie), Martinus (Het derde testament), Max Heindel (Rozenkruisers), Nisargadatta Maharaj (Advaita), Vedische geschriften zoals de Bhagavad Gita en de Upanishads. Wie openstaat voor gechannelde boodschappen kan terecht bij Neale Donald Walsh, Jane Roberts (Seth), Darryl Anka (Bashar), Abraham-Hicks, Carla Rueckert (Law of One). Boeiende nieuwe leraars zijn Eckhart Tolle, Alan Watts, Bentinho Massaro, Teal Swan, Gigi Young, Mark Passio.
Sinds de ontdekkingen in de kwantumfysica zien we ook dat de reguliere wetenschap en de spirituele wetenschap steeds meer samenvallen, samenwerken en elkaar aanvullen en bevestigen. Enkele namen zijn: Bruce Lipton, Gregg Braden, Fritjof Capra, Rupert Sheldrake, Lynn McTaggart, Amit Goswami, Fred Alan Wolf, John Hagelin.
Overal zijn fragmenten van de waarheid te vinden. Ga op onderzoek en behoud de dingen die resoneren met jouw vibratie op dit moment. Laat de rest los. Uitendelijk is de waarheid te vinden in het eigen bewustzijn via her-innering, de leraren en boeken zijn slechts wegwijzers op het pad, geheugensteuntjes.

Net zoals de fysieke wereld volgens vaststaande wetten functioneert, net zo zijn er kosmische wetten die de wereld van bewustzijn en energie en de ontwikkeling van de ziel organiseren. In een volgend bericht worden deze kosmische wetten uitgebreid toegelicht. Ondertussen kunnen geïnteresseerde lezers eventueel dit boekwerkje lezen: De Kybalion.

De studie der geesteswetenschap en het begrijpen van de kosmische wetten informeert de mens over zijn oorsprong en bestemming en over de evolutie van de schepping. Geesteswetenschap is in staat veel cruciale levensvragen bevredigend te beantwoorden daar waar wetenschap en religie in gebreke blijven. Zonder duidelijk begrip van de kosmische wetten en zonder inzicht in de geestelijke werelden is de mens als een onwetend kind met duizend vragen en weinig antwoorden.

5. Inspiratie.

Zoek, bekijk, lees en bestudeer regelmatig bevrijdende en positieve informatie, films, boeken, video's, voordrachten, spirituele leraars en inspirerende mensen. Het is broodnodig voedsel voor de ziel en het brengt jouw vibratie automatisch op een hoger plan. De beste uitvinding sinds de boekdrukkunst is ongetwijfeld YouTube. Dankzij dit prachtige kanaal is een schat aan fantastische info, bevrijdende kennis, eeuwige wijsheid, nieuwe wetenschap, boeiende leraars, inspirerende films, grappige comedy, interessante permacultuur, handige doe-het-zelf instructies, alternatieve heelkunst, geleide meditaties, mooie muziek, en nog veel meer...gratis te bekijken. Hoewel ik zelf graag een goed en inspirerend boek mag lezen, kijk ik veel vaker naar inspirerende YT video's.

6. Dankbaarheid.

Cultivate the habit of being grateful for every good thing that comes to you, and to give thanks continuously.
And because all things have contributed to your advancement, you should include all things in your gratitude.

(Ralph Waldo Emerson)

In deel 1 wordt het belang van dankbaarheid al benadrukt. Hier gaan we er uitgebreid op in. Waarom is dankbaarheid zo cruciaal?  Een analogie maakt dit duidelijk. Wie wat ouder is, weet dat geven altijd veel leuker is dan ontvangen. Als je een geschenk geeft aan iemand en die persoon reageert enthousiast, dankbaar en vol vreugde; je ziet de ogen schitteren, je voelt de blijdschap, je merkt het geluk, dan ga je hoogstwaarschijnlijk nog meer cadeautjes geven. Maar als die persoon het geschenk ontvangt met een lauwe houding, niet echt geïnteresseerd, of zelfs ontevreden of boos reageert omdat het cadeau hem of haar niet bevalt, dan ga je wellicht nooit meer iets geven aan die persoon. Zo werkt ook het Universum. Als je oprechte dankbaarheid toont, krijg je nog meer cadeautjes. En omgekeerd.

Life is a series of natural and spontaneous changes.
Don't resist them; that only creates sorrow.
Let reality be reality.
Let things flow naturally forward in whatever way they like.

(Lao Tzu)

We weten nu dat het bewustzijn en de mind van de mens werken als een krachtige magneten die aantrekken wat ze vibreren. De energie (gevoelens en gedachten) die je uitzendt in het Veld zal een gelijke energie (lichtfotonen en subatomaire deeltjes) aantrekken die op dezelfde frequentie vibreren en die zullen met uiterste precisie materialiseren en determineren welke situaties, ervaringen en dingen zich aandienen. De gevoelens die je uitzendt (liefde, vreugde, angst, haat,..) zijn magnetische krachten die gelijkgestemde energieën aantrekken. Angst voor iets zal nog meer angst veroorzaken. Zodoende zal een staat van dankbaarheid de persoon een harmonieuze uitlijning met Hoger Zelf bezorgen en energieën met dezelfde kwaliteit aantrekken.
Telkens wanneer je ondankbaar bent over bepaalde situaties en dingen of er negatief over oordeelt, kom je in een staat van weerstand (je weigert de realiteit) waardoor de aandacht en focus verplaatst wordt naar datgene wat je niet wenst. En focussen op datgene wat je niet wenst, brengt nog meer dingen die je niet wenst. Dankbaarheid is eigenlijk het aanvaarden dat de dingen zijn zoals ze zijn, het is overgave aan dat wat is. Zoals Byron Katie zegt: 'als je de realiteit tegenspreekt, verlies je altijd'. Vechten tegen de realiteit is als zeggen dat een regendruppel geen regendruppel kan zijn. Let wel: dat wil helemaal niet zeggen dat je akkoord bent met er allemaal gebeurt in de realiteit en in de wereld, het betekent alleen dat je de realiteit eerst aanvaard (je kunt eigenlijk toch niet anders). De eerste stap is dus aanvaarden (en dat is een vorm van dankbaarheid) en daarna kun je beslissen of je de situatie wilt veranderen. Je aanvaard eerst dat de regendruppel er is en daarna kun je beslissen om een paraplu open te doen of om nat te worden. Aanvaarding en acceptatie  komen altijd eerst.

Happiness can exist only in acceptance.
(George Orwell)

De eerste stap wanneer stress gedachten en negatieve emoties opkomen, is dus aanvaarding en  acceptatie. Daarna kun je ze onderzoeken met The Work van Byron Katie waardoor ze transformeren. Acceptatie is een belangrijke stap op weg naar geluk en je goed voelen. Laten we 5 richtlijnen even overlopen.
1. Geniet van wat je leuk vindt. Dit lijkt op het eerste zicht logisch en eenvoudig maar niettemin zijn er soms dingen die je leuk vind om te doen maar waar je toch niet echt van geniet omdat je je schuldig voelt als je ze doet, of omdat er allerlei angsten opkomen als je ze doet of omdat je liever iets anders wil doen.
2. Vermijd dat wat je niet leuk vindt. Ook dit lijkt logisch maar veel mensen doen voortdurend dingen die ze niet leuk vinden.
3. Als je iets niet leuk vindt en je kunt het niet vermijden, verander het dan.
4. Als je iets niet leuk vindt en je kunt het niet vermijden en je wilt of kunt het ook niet veranderen, aanvaardt het dan.
5. De sleutel om te aanvaarden wat je niet leuk vindt, is je houding er tegenover veranderen. Je kunt je houding en perceptie altijd veranderen, niets staat vast, alles is gewoon wat het is, neutraal, zonder emotioneel/mentale lading. Jij en jij alleen bepaalt hoe je tegen de dingen aankijkt. De waarheid is wat jij ervan maakt. Verander gewoon je gezichtspunt, verander de gedachtes die je hebt over iets en de buitenwereld zal mee veranderen. Als je afwassen niet leuk vindt (om wat voor reden dan ook), dan kun je bvb. afwassen beginnen zien als de ideale manier om mindfulness te oefenen (= dingen bewust en met aandacht in het hier en nu doen) of zing je favoriete liedjes tijdens de afwas of ga dagdromen over je prachtige toekomst. Alles is gewoon een verhaal wat je vertelt tegen jezelf en je kunt ten allen tijde een ander verhaal verzinnen en kiezen.

Een ander voorbeeld. Je werkt in een fabriek waar je een saaie job aan de lopende band doet. Elke dag ga je met tegenzin naar het werk, je vindt je job afstompend, onwaardig en ver beneden je capaciteiten en diploma's. Je houding tegenover de job is dus afwijzing en ondankbaarheid en dat zorgt voor stress, negativiteit en demotivatie. Maar er zijn ook andere gezichtspunten mogelijk. Je kunt dankbaar zijn dat je überhaupt al een job hebt in deze tijden van werkloosheid. Je kunt dankbaar en blij zijn met het maandelijkse loon waardoor je in staat bent goede voeding te kopen en een comfortabel leven te leiden. Je kunt dankbaar en gelukkig zijn met de collega's en nieuwe vrienden op de werkvloer. Je kunt dankbaar zijn omdat je, door te ervaren en te beseffen wat je niet wenst (fabriekswerk), je steeds beter weet wat je dan eigenlijk wél wilt. Je kunt dankbaar zijn voor de tijd die je nu hebt om een nieuwe toekomst te visualiseren en je daar op voor te bereiden. Het werk aan de lopende band is namelijk een automatisme geworden waar je niet langer bij hoeft na te denken. Tijdens de uren aan de lopende band ga je mediteren en brainstormen over een nieuwe en betere job. Dit is trouwens hoe ik zelf een betere job heb aangetrokken toen ik lang geleden in een fabriek aan de lopende band stond. Na enkele maanden focussen op een nieuwe toekomst kwam een prachtige kans op mijn pad en gaf ik mijn ontslag in de fabriek. Zie je, gewoon door je houding en perceptie te veranderen, door jezelf een nieuw verhaal te vertellen, creëer je nieuwe mogelijkheden en een betere toekomst. 

Maar hoe kun je dankbaar zijn als alles in je leven voortdurend in de soep loopt. Een eerste zaak is beseffen dat jij en jij alleen volledig verantwoordelijk bent voor alles wat in jouw leven voorvalt. De situaties en ervaringen die je nu beleeft, zijn een gevolg van jouw vroegere gedachten en gevoelens. Je oogst wat je ooit gezaaid hebt. Je vroegere gedachten waren de zaadjes die nu vrucht dragen als de situaties die je hier en nu ervaart. Dit kan op het eerste zicht moeilijk te aanvaarden zijn: alles wat je overkomt, heb je zelf veroorzaakt, ook erg ingrijpende dingen als ziekte, een ongeval, een ontslag, een diefstal, pech met de wagen,...Voel je daarover niet schuldig of teneer geslagen, de buitenwereld is gewoon een spiegel. Want in dit besef ligt ook een enorme kracht verscholen. Het betekent ook dat je een nieuwe toekomst kunt aantrekken door je huidige gedachten en gevoelens te veranderen. Daarom is dankbaarheid belangrijk. Wanneer je beseft dat je volledig verantwoordelijk bent voor jouw leven en voor de dingen, mensen en situaties die je aantrekt, en dat je over een enorme creatie kracht beschikt, dan ga je ook veel bewuster in het leven staan en dankbaar zijn dat je een creator bent in plaats van een slachtoffer van het noodlot. Je begint steeds meer bewust te co-creëren in plaats van op automatische piloot te functioneren. Je huidige situatie en omstandigheden werken als een gids die vertellen of je op het pad van jouw verlangen zit of niet.

Just an observation: it is impossible to be both grateful and depressed.
Those with a grateful mindset tend to see the message in the mess.
And even though life may knock them down, the grateful find reasons, if even small ones, to get up.

(Steve Maraboli)

Kijk eens rond in jouw leven. Ben je tevreden met wat je allemaal ziet, beleeft en ervaart? Indien wel, wees dan dankbaar voor al die zegeningen en vervolg je pad. Ben je ontevreden en wil je dingen veranderen? Wees ook dan dankbaar, want de buitenwereld toont exact wat je creëert zodat je eventueel kan bijsturen. Boos of bang worden is zinloos want stuurt negatieve energie naar het Veld en creëert niet datgene wat je wenst. In feite is alles altijd perfect en de 'realiteit' correspondeert precies met de vibraties die je uitzendt. Het is enkel jouw perceptie, jouw overtuiging dat dingen 'verkeerd zijn', die niet klopt. Verander je perceptie en de wereld verandert mee. De sleutel ligt in het deleten van oude programma's uit het onderbewustzijn en het schrijven van nieuwe software die het onderbewustzijn dan zal uitvoeren. Dit komt aan bod in volgende afleveringen.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
(Oscar Wilde)
 
Wat is perceptie? Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Twee vrienden plannen na hun drukke werkweek een wandeltocht in de bergen. Beiden zien er verlangend naar uit. Het weekend breekt aan maar het regent pijpenstelen, de tocht kan niet doorgaan en valt letterlijk in het water. De eerste persoon reageert ontgoocheld en beschouwt het weekend als mislukt en begint met zelfbeklag: 'waarom moet mij dat altijd overkomen, nu zit ik vast in dit stomme huis waar niets te beleven valt...?' Door deze perceptie aan te houden zal de persoon wellicht zelfs nog meer ongewenste situaties aantrekken die inderdaad bevestigen dat het een rotweekend is. Het is een klassiek geval van weerstand tegen dat wat is en ondankbaarheid. De andere persoon reageert aanvankelijk met een kleine teleurstelling vanwege de regen maar aanvaardt de situatie en ziet ook positieve mogelijkheden. Hij denkt aan wat klusjes die nog in het huis te doen zijn, of de tuin die toch dringend water nodig heeft (hij verwelkomt de regen), of hij krijgt het idee om enkele vrienden uit te nodigen,... De tweede persoon kiest dus bewust een positieve en productieve insteek en ervaart een harmonieuze trilling en is een klassiek voorbeeld van dankbaarheid ongeacht wat de omstandigheden zijn. Dit is perceptie: dezelfde situatie maar verschillende personen met een verschillend gezichtspunt die een andere uitkomst genereert. Als je beseft dat alle dingen werken voor het groter goed, ongeacht jouw negatieve perceptie, dan wordt het makkelijker in een staat van dankbaarheid te blijven. Als het Universum merkt dat je dankbaar bent voor wat op je pad komt, dan zal het nog meer sturen. Zo werken de kosmische wetten. Het Universum ziet niets als goed of slecht, het stuurt enkel resultaten op basis van jouw vibratie, van jouw houding en perceptie en jouw algemene staat van zijn.

Acknowledging the good that you already have in your life is the foundation for all abundance.
(Eckhart Tolle)

Een goede techniek om dankbaarheid te oefenen, is het maken van een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan een mentale lijst zijn die je iedere dag innerlijk overloopt tijdens een meditatie of bij het ontwaken (dan is het bewustzijn in theta-staat en ontvankelijk voor programmering). Je kunt de lijst ook overlopen telkens je een klusje op automatische piloot doet zoals afwassen, het gras maaien, een boswandeling, aanschuiven aan de kassa,...Men kan ook een geschreven lijst maken om dagelijks te lezen en bij te werken. Hou je niet in als je de lijst schrijft, je zult versteld staan hoeveel mooie, goede en prachtige dingen er zijn in jouw leven. Zie erop toe dat je de dankbaarheid ook voelt bij het overlopen der lijst. Het draait allemaal rond de gevoelsvibratie. En dagelijkse herhaling is de sleutel, dit hoeft geen uren in beslag te nemen, regelmatig enkele minuutjes zijn voldoende. Deze lijsten helpen om jouw bewustzijn te focussen op de vele goede dingen die gebeuren in je leven en verplaatsen de focus van negatief naar positief.
In essentie is het een bewuste keuze om zich te concentreren op dankbaarheid in plaats van de gedachten en emoties de vrije loop laten zoals de meeste mensen doen. In plaats van te geloven dat je een slachtoffer van de omstandigheden bent, wordt je de schepper van jouw leven en de schrijver van een prachtig script voor de toekomst.

7. Vrienden, familie en gelijkgestemden.

Omring je met gelijkgestemden die jou aanvaarden precies zoals je bent, die je positief waarderen en luisteren naar de dromen in je ziel en die ook bekrachtigen. Ga samenwerken met elkaar in kleine gemeenschappen en ecodorpen. Zoek contact met constructief en positief ingestelde mensen op sociale media of in levende lijve. Bouw netwerken op, wissel informatie uit, deel je wijsheid en inzichten met wie er open voor staat. Maak contact met mensen in de buurt of stad die dezelfde dromen koesteren. Sluit aan bij een spiegelogie groepje. Ga reizen en ontdek de wereld en andere culturen. Ook een huisdier kan een erg goede vriend zijn. Een kat of hond oordeelt nooit en is altijd in het nu, een betere levensgezel vind je moeilijk.

8. Speel met je lichaam en dans met de energieën.

While I dance I cannot judge, I cannot hate, I cannot separate myself from life.
I can only be joyful and whole. That is why I dance.
(Hans Bos)

Er zijn de bekende Oosterse technieken zoals Yoga, Tai Chi en Qi Gong. Meditatief bewegen en bewust ademhalen door middel van eeuwenoude en beproefde technieken om de prana (levensenergie) in het lichaam te brengen, de organen te masseren, de geest tot rust te brengen, de vibratie te verhogen en nog zo veel meer. Laat je ook regelmatig masseren en verwennen. Een goede ademhalingstechniek aanleren is belangrijk want via de adem kun je veel blokkades en spanningen loslaten en je fysiek/mentaal lichaam diepgaand en positief beïnvloeden.
Ook dansen is een aanrader. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om aan een computer te zitten. Ballet, buikdans, biodanza, tango, capoeira, salsa, 5 ritmes, volksdans, trancedans,..het maakt niet uit, bewegen op ritme (alleen of met een partner) is zalig en bevrijdend, en het is bovendien gratis. Het is wellicht mijn favoriete vorm van meditatie en heling. Zet het verstand uit en laat je meevoeren door de muziek, laat het lichaam spontaan bewegen op het ritme en de klank, er zullen tal van blokkades losgeschud worden, je zult al je zorgen vergeten, het bloed spoelt alles schoon, de gewrichten worden gesmeerd en als je trancedans kiest (met blinddoek) dan ga je ook nog eens op reis in de vele dimensies en werelden in en rond ons.

9. Tantra.

Seksualiteit is het verlangen van de Goddelijke vonk in de ene mens om samen met de Goddelijke vonk van de andere mens 
een hemelse eenheid op Aarde te manifesteren.

De kunst van spirituele seksualiteit, aanraking, aandacht, zintuiglijke beleving, hogere liefde, intimiteit, kundalini energie, bewuste verbinding van ziel tot ziel, knuffelen, strelen, masseren en uiteindelijk het ervaren van eenheid met de ander, met je Zelf en met de Bron. Eén der grootste mysteries en geheimen van mens-zijn ligt verborgen in de heilige eenheid tussen man en vrouw via seksualiteit. Alle mysteriescholen en occulte spirituele paden erkennen het belang en de kracht van deze intieme en rituele verbinding. Men gebruikt soms de Griekse term hieros gamos, het heilig huwelijk tussen God en Godin, de natuurlijke seksuele eenwording van man en vrouw waardoor elk van hen geestelijk heel wordt.

10. Meditatie.

Wie naar buiten kijkt, droomt;
wie naar binnen kijkt, ontwaakt.

(C.G. Jung)

Dagelijkse meditatie kan erg behulpzaam zijn in deze hectische tijden en beïnvloedt in hoge mate de eigen vibratie. Stil worden, observeren, bewuste ademhaling, mindfulness, affirmaties, visualisaties, positief denken, positief voelen, hoge morele waarden nastreven,...Het zijn allemaal bevrijdende tools van en voor de ontwaakte en zelfbewuste mens. Hoewel er tientallen meditatie technieken bestaan, van vipassana tot kundalini, van dansen als een derwisj tot zitten in zen, is meditatie eigenlijk gewoon (bewust) waarnemen. Gewoon zijn. Zonder je te vereenzelvigen met de gedachten, gevoelens, handelingen, activiteiten, indrukken. Je bent gewoon getuige, helemaal ontspannen, en observeert objectief wat er gebeurt. Je hoeft daarom niet uren stil te zitten in lotushouding. Alles kan meditatie zijn, tuinieren, winkelen, afwassen, wandelen,...zolang je maar in jouw innerlijk centrum blijft waar altijd vrede en vreugde is, zolang je maar de heldere en onverstoorbare toeschouwer bent van al wat is. Je ziet bvb. een boom, dit zijn 2 aspecten: subject (jij) en object (de boom). Maar merk je dat er ook nog iets anders is? Er is namelijk nog een getuige in jou die jou naar de boom ziet kijken...

Your thoughts, words and deeds are painting the world around you.
(Jewel Diamond Taylor)

En als je nog dieper gaat, dan ervaart die onbewogen getuige de Grote Leegte, de Diepe Stilte, het Oneindige. Een persoonlijk verhaal. Tien jaar geleden kwam ik 'zelf' in dit 'bewustzijnsgebied' tijdens de pelgrimstocht naar Compostella. Ik vond de ervaring van die leegte in eerste instantie beangstigend en erg deprimerend. Wanneer alle gedachten, gevoelens, waarnemingen, indrukken, overtuigingen, conditioneringen, verlangens, relaties en bezigheden wegvallen, dan besef je dat er niets is, dat jij alles zelf invult. Het leven op zich heeft geen enkele inherente zin. Jij zelf geeft er zin aan en op die manier ben jij eigenlijk zelf de zin van het leven en de creator van al jouw ervaringen. Het canvas is leeg en jij schildert de taferelen. Je kunt het vergelijken met de mooie filmscène uit 'The Never Ending Story' waar Bastiaan en prinses Moonchild de grote, duistere leegte herscheppen in een paradijs door hun fantasie de vrije loop te laten en allerlei dingen te wensen.'Why don't you do what you dream?' vraagt ze Bastiaan in dit fragment en dat is precies waar het om gaat, de wereld die jij wenst tot verschijning dromen.
Ik besefte toen ook dat we allemaal en op elk moment volkomen vrij zijn. Je kunt ten allen tijde je leven volledig omgooien en iets anders kiezen en doen (mocht je niet tevreden zijn met jouw huidige situatie). Je hangt niet vast aan een carrière of aan een job, aan een relatie of aan een andere persoon, aan een huis of hypotheek, aan een overtuiging of beperking, aan een geloof of verhaal, aan een lichaam of mind, aan wat dan ook (tenzij jij gelooft dat je wel gebonden bent natuurlijk). Maar in wezen ben je vrij om te doen wat je wilt op ieder moment in je leven. Je bent echt onbeperkt en ongebonden. Het is gewoon een keuze, een beslissing, meer is niet nodig. Op dat moment stierf een stukje angst en onzekerheid in mij. En sindsdien doe ik enkel nog wat mijn hart influistert en wat goed voelt. De toekomst boezemt mij geen angst in, het verleden heeft geen vat op mij. Ik kwam eigenlijk vol-ledig in het nu en daar is vrede, vrijheid en het gevoel één te zijn met alles. Schepper en schepping zijn één, liefde herkent zichzelf als liefde, en alles wat je kunt doen bij dit besef...is lachen, onbedaarlijk lachen want je bent zelf wat je zoekt. Ik was terug thuis, meer nog, ik was nooit weg geweest. Niet echt.

Vijf maanden geleden kwam ik voor de tweede maal in de Grote Leegte tijdens een aanval van angina pectoris. Het was alsof er een olifant op mijn borstkas zat en ik had het gevoel ieder moment te kunnen sterven. Ook deze keer vond ik de ervaring vrij eng en helemaal niet fijn. Het is moeilijk te omschrijven. Niet alleen was mijn ego toen (voor even) gestorven, ook kwam het gevoel op er niet meer te willen zijn, nooit meer, ook niet reïncarneren of als spirit in nirvana vertoeven of zoiets. Ik wou gewoon verdwijnen, voorgoed, zonder herinneringen, alsof ik er nooit was geweest. Maar ik weet dat er een leven na de dood en voor de geboorte is. Geboorte en dood zijn gewoon poorten naar  andere ervaringsdimensies. Dit is niet iets uit een boek of iets wat ik geloof, het is een diep weten sinds de prille kindertijd. Net zoals ik weet dat het leven hier gewoon een spel is. Wat er ook gebeurt, hoe dramatisch en gruwelijk ook, als het toneelspel voorbij is, gaan de maskers af en drinken moordenaar en slachtoffer een pint in de theaterbar. Onze ervaringen zijn wel echt, net zoals de acteurs zich echt inleven in hun rol, maar in wezen kan er niets 'ergs' gebeuren. Moeilijk in woorden over te brengen.
Maar goed, het feit dat ik er nu ben, dat ik nu bestaat, betekent dat ik altijd heb bestaan en altijd zal bestaan. De functie van bestaan, is namelijk bestaan. Bestaan kan nooit niet-bestaan. Maar ik wou toen dat ik dat niet wist. Je kunt niet ontsnappen aan leven. Geboorte en dood zijn overgangen, jij als uitdrukking van leven blijft altijd bestaan in een of andere vorm of vormloos. En ook op dat moment stierf een stukje angst in mij. Namelijk de angst om te sterven. En met het sterven van die doodsangst kwam bevrijding van heel veel concepten die in de mind rondspoken. Een complete zorgeloosheid kwam over mij, ik voelde mij gewoon tot alles in staat, er was geen angst om te mislukken of om gekwetst te worden, in feite was er helemaal geen angst meer. En wat overblijft wanneer alle angst sterft, zijn al die typische cliché woorden uit de spirituele boeken: liefde, vreugde, dienstbaarheid, zaligheid, eenheid, vertrouwen, onschuld,...een ongelofelijk mooie kinderlijke onschuld.   

Deze intense ervaringen zijn ondertussen wat op de achtergrond gezakt want het alledaagse leven gaat verder en de mind neemt al snel terug het roer over en de doodsangst spookt af en toe opnieuw rond. Toch draag ik die inzichten nog mee in mijn bewustzijn en ben erg dankbaar voor deze 'mystieke' fases. Ik bekijk de dood nu vaak als het grootste avontuur ooit. Die mystieke ervaringen zijn trouwens helemaal niet zo exclusief of speciaal. Vrijwel iedereen ervaart vroeg of laat periodes met een verruimd bewustzijn, we zijn tenslotte spirituele, multidimensionale wezens. Denk aan bijna-dood ervaringen, déjà vu belevingen, herinneringen aan parallelle of vorige levens, helderziendheid, astrale reizen, intuïties en synchrone gebeurtenissen, lucide dromen, voorgevoelens, contacten met gidsen of met overleden zielen, gesprekken met natuurwezens,...Ieder mens heeft wel bijzondere verhalen te vertellen.
Meditatie is dus in feite ook zelfonderzoek. Het onderzoeken van je eigen wezen, wie ben je, wat kom je hier doen, wat is de reden van dit alles, waar ga je heen, wat is de zin van het leven, waar zijn we eigenlijk,...Een innerlijke, spirituele zoektocht ondernemen, is misschien niet ieders hoogste verlangen, maar het helpt wel om tot zingeving en een positieve levensinstelling te komen. Hoe beter je jezelf kent, hoe hoger je vibratie wordt. Onthoud dat je een spiritueel wezen bent die een tijdelijke menselijke ervaring beleeft. Jouw echte wezen is veel en veel ruimer dan het fysieke lichaam. Dit hangt nauw samen met meditatie.

11. Creativiteit en schoonheid.

The only unique contribution that we will ever make in this world will be born of our creativity.
(Brené Brown)

Zoek een creatieve en kunstzinnige uitlaatklep. Muziek, dansen, tekenen, kleuren, schilderen, boetseren, decoreren, schrijven, knutselen, keramiek, handwerk, juwelen ontwerpen, een ambacht uitoefenen, dingen uitvinden, een kruidentuin aanleggen, websites maken, lekker kokkerellen voor vrienden, je eigen lemen huisje bouwen, er is zoveel te doen wat leuk is,...Iets creëren, iets scheppen brengt enorm veel vreugde en voldoening. En het is één van de vele manieren om zin aan het leven te geven. Zelf amuseer ik mij erg met het ontwerpen en uitvoeren van allerlei permacultuur perceeltjes en biotopen in mijn tuin. Tuinieren combineert 4 fantastische voordelen: je eigen gratis en gezonde voeding telen, vaak buiten zijn in de helende natuur, het familiedomein mooier en rijker maken en leren samenwerken met de levende natuur. Ik vergeet dan de tijd en ga helemaal op in het creatieproces (net zoals kinderen zichzelf verliezen in het spel). Ook muziek, schrijven en wandelen in de bergen zijn enkele favoriete bezigheden waar ik altijd opgeladen van wordt. Scheppen is jezelf amuseren in de speeltuin van God.

12. Lachen en humor.


God is always joking. Look at your own life — it is a joke!
Look at other people’s lives, and you will find jokes and jokes and jokes.
Seriousness is illness; seriousness has nothing spiritual about it.
Spirituality is laughter, spirituality is joy, spirituality is fun.

(Osho)


Lachen is de meest effectieve techniek om dadelijk (en gratis) spanningen los te laten, het lichaam te ontspannen, het piekeren te stoppen en ogenblikkelijk in een hoger vibrerend veld te komen. Je kunt niet tegelijk lachen en je zorgen maken. Lach zo vaak als mogelijk, neem jezelf en het leven niet te ernstig, het is allemaal een spel (helaas momenteel hoofdzakelijk een Monopoly en Risk spel ipv een overvloed- en liefdespel, maar niettemin een spel).
Lachen stimuleert de aanmaak van gelukshormonen (endorfine,...) en vermindert de stresshormonen (adrenaline,...). Lachen helpt om serotonine en dopamine te maken, wat natuurlijke antidepressiva zijn. Lachen ontspant en verbetert de bloedtoevoer naar alle lichaamsdelen. Lachen vergroot de weerstand en versterkt de immuniteit. Lachen helpt om negatieve emoties los te laten, zoals angst, spanning, verdriet, woede, zorgen,...Lachen werkt aanstekelijk, zodat je altijd een glimlach terugkrijgt. Lachen verbindt mensen en maakt aantrekkelijk. Lachen vergroot het zelfvertrouwen en helpt relativeren. Lachen werkt ontwapenend en heeft vaak magische gevolgen. Lachen maakt gelukkig en is plezant. Er bestaat ook lachyoga.

13. Muziek & klank.

Without music, life would be a mistake.
(Friedrich Nietzsche)

Alles is energie en bezit een bepaalde frequentie, iedere frequentie is trilling en dus ook ook klank (hoewel onhoorbaar voor het beperkte gehoorzintuig). Ieder mens zingt dus een eigen lied, ieder hart speelt een eigen melodie. Muziek en klank werken rechtstreeks (en zonder bijwerkingen) in op alle wezensdelen van de mens (fysiek, etherisch, astraal en spiritueel) en kunnen ofwel harmonie, ofwel disharmonie brengen. Luister vaak naar jouw favoriete muziek. Zing mee of leer een instrument bespelen. Sommige muziek heeft een hoge vibratie (zoals Bach, Mozart, Beethoven, mantra's).  Drummen (op djembé of sjamanentrom) is een fantastische manier om te aarden, om de mind stil te krijgen en om positieve trillingen doorheen het lichaam te sturen.
Dit zijn mijn 2 favoriete mantra's die mij al vaak geholpen hebben, zing ze iedere dag gedurende een maand en je zult snappen dat muziek de hoogste en meest helende kunstvorm op Aarde en wellicht in het Universum is. Snatam Kaur en Deva Premal.

14. De Natuur.

Nature is not a place to visit.
It is home.

Zonder twijfel de krachtigste oplader en energie-opwekker die voorhanden is in 3D. Wandelen, wonen of vertoeven in de ongerepte natuur is jezelf terug rechtstreeks verbinden met de kracht en energie van moeder Aarde en vader Zon. Zoek plaatsen waar je nog uren kunt wandelen door wouden en bergstreken, langs stranden en meren, waar zuivere lucht de longen vullen, heldere rivieren stromen, en nergens artificiële dingen de prachtige omgeving verstoren. Een wandeling van enkele uren is voldoende om terug helemaal opgeladen te zijn. Japans onderzoek bevestigt dat een bosbad nemen ongelofelijk helend werkt. Nog beter is blootsvoets wandelen of in de tuin werken om het helend contact met de aarde te versterken.
Een ander erg belangrijk aspect is vertoeven in de stilte en omringd door natuurgeluiden. Een stad is sowieso al lawaaierig, maar tegenwoordig hoor je overal en voortdurend (lelijke) achtergrondmuziek, in grootwarenhuizen, winkels, restaurants, bibliotheken, tot zelfs in de winkelstraten en parken toe. Ik ervaar dit als erg storend, volstrekt overbodig en frequentie verlagend. Zijn we bang van de stilte geworden? Op mijn woonplek hoor ik enkel vogels fluiten, de bomen ruisen en water kabbelen. Een zalige vibratie.
Een complete aanrader is de voettocht naar Compostella (zelfs als je niet religieus bent). In 2006 liep ik de Camino Frances van St Jean Pied de Port (Frankrijk) naar Santiago en nog verder naar Finisterra (800 km in 34 dagen met zware rugzak) en twee jaar later de Camino del Norte van Somport (Frankrijk) naar Finisterra (Gallicië). Deze laatste route loopt langs de noord Spaanse kustlijnen (met een omweg via de prachtige Picos del Europa) en is grandioos. Ik plan nog een derde maal de Camino te lopen. Niet alleen is de natuur onderweg weergaloos (behalve enkele grote steden die je door moet), maar je leert veel nieuwe vrienden kennen en je zult een ander mens zijn na de tocht. Het is niet zomaar een lange wandeling maar ook een innerlijke, spirituele reis naar de essentie van je wezen. Iedereen die de pelgrimstocht onderneemt, bevestigt de transformerende werking ervan. Let wel, je komt jezelf tegen onderweg en dat is best wel confronterend. Zie ook deze film: The Way.

15. Dienstbaarheid.

Even after all this time, the sun never says to the earth, You owe Me.
Look what happens with a love like that,
It lights the whole sky.

Als laatste (en wellicht de belangrijkste) der nobele paden die leiden naar geluk en vreugde komen we tenslotte bij dienstbaarheid. De mens die het kleine ego op de eerste plaats stelt, komt altijd uit op eenzaamheid en lijden. De mens die zich onbaatzuchtig behulpzaam en dienstbaar opstelt, ervaart overvloed en liefde.  Alles in het Universum staat ten dienste van het grote geheel. Kijk naar de zon die schijnt en alles leven schenkt, kijk naar de natuur die haar vruchten zomaar deelt, kijk naar de Aarde die zich vrijelijk openstelt voor haar bewoners, kijk naar de bron die gedurende eeuwen in water voorziet,... Stel je voor dat de zon, de natuur en de Aarde zich als het zelfzuchtige ego van een mens zouden gedragen. Het Universum zou ophouden te bestaan. Dienstbaarheid is liefde in actie. Het is de koninklijke weg, de heilige Wet van Liefde die door alle grote, spirituele leraren in de praktijk werd gebracht. Elkaar onvoorwaardelijk helpen is de weg naar bevrijding en naar een nieuwe wereld. Een parabel maakt dit duidelijk.
Een zoeker vroeg aan God om hemel en hel te zien. Een eerste deur verscheen met daarachter een feestzaal waar een grote tafel vol met de lekkerste gerechten stond. De gasten aan de feestdis probeerden zichzelf te voeden maar dat lukte niet omdat hun lepels veel te lang waren. Ze konden ze onmogelijk tot aan hun mond brengen. Niettegenstaande de overvloed aan voedsel stierven de gasten de hongerdood. Dit was de hel. Een tweede deur verscheen met dezelfde feestzaal, tafel en gerechten. En ook hier hadden de gasten lange lepels. Maar in plaats van te proberen zichzelf te voeden, reikten ze met de lange lepels naar elkaars mond en zo voedden zij elkaar. Dit was de hemel. Het verschil tussen beide is niet breder dan een haar, het verschil is dienstbaarheid.
Wees dus vriendelijk en behulpzaam voor iedereen, help elkaar, doe zomaar dagelijks een goeie daad. Geef, blijf geven en houd nooit meer op met geven. Iemand belangeloos helpen, voelt goed en brengt je in een hoger vibratieveld. Be kind, everyone you meet is fighting a hard battle.

Volgende keer: een volledig bericht over de ultieme tip nr 16: unplug yourself.

Bonus 1: De Besteldienst

Vraag en het wordt gegeven.

Elk mind power bericht bevat een methode of techniek om bewust te worden van je kracht en overvloed, dit keer de besteldienst zoals uitgelegd door Bärbel Mohr. Er is een belangrijk verschil tussen de Wet van Aantrekking en de Besteldienst. Vergelijkbaar met het verschil tussen zelf een stoel leren maken en een stoel bestellen bij een webwinkel. Bij de WvA gaan we de mind aanscherpen, oefenen en leren gebruiken zodat we bewust onze realiteit creëren. Zo ontwikkelen we innerlijke kracht. Bij de besteldienst schakelen we het Universum in om onze verlangens te voldoen. We ontvangen een geschenk vergelijkbaar met het verkrijgen van een gunst na het uitspreken van een gebed.

You get in life what you have the courage to ask for.
(Oprah Winfrey)

Bij het hoofdstuk over meditatie ontdekten we dat alles slechts een verhaal is wat we onszelf vertellen. En als we dat verhaal geloven, dan wordt dat ook werkelijkheid. En als we het verhaal veranderen wat we voor waarheid aanzien, dan verandert ook onze realiteit. Sommige mensen geloven dat het leven een zware dobber is, dat je onnoemelijk veel moet afzien om dit tranendal door te spartelen en dat je een hoop vermoeiende dingen tegen je zin moet doen om te bereiken wat je wenst. Maar anderen (waaronder ikzelf) verkiezen te geloven dat leven een speelse oefening is die vanzelf gaat, die makkelijk is, die meer energie levert dan wat je erin stopt en die bovenal leuk en plezant is. Het is maar wat jouw perceptie is. Want perceptie = ervaring. Wat je gelooft, dat ervaar je. Geloof je dat je een slachtoffer bent of geloof je dat je een schepper bent?

De test. Overloop in gedachten vorige week en ga voor jezelf na welke mensen je hebt ontmoet en welke ervaringen je had (op het werk, in de trein, op straat, in de kroeg, je vrienden,...). Waren die positief of negatief? Waren de mensen aardig en vriendelijk of ambetant en veeleisend. Volgens de wet van resonantie spiegelen de mensen en situaties die je aantrekt jouw eigen innerlijk. Zie je de schoonheid in anderen, dan heb je in feite de schoonheid van je eigen Zelf ontdekt. Word je doodmoe van anderen, dan word je eigenlijk doodmoe van jezelf. De besteltechniek werkt beter bij positief ingestelde mensen die met een open en vertrouwvolle houding in het leven staan.

De besteldienst werkt heel eenvoudig. Net zoals bij een on line orderbedrijf bestel je gewoon wat je wenst aan het Universum. Zoals we namelijk in vorige berichten konden lezen, staat het Universum volledig ter onze beschikking om al onze wensen en gedachten te vervullen. Het is onze partner in succes en overvloed. Het Universum en de natuur zijn vooral geïnteresseerd in gelukkige mensen. Gelukkige mensen hebben namelijk eerbied voor de natuur en gaan bewust met haar om. Allemaal simpel genoeg, maar niettemin toch een aantal raadgevingen.
 • Wees voorzichtig met wat je bestelt, je krijgt wat je wenst, soms sneller dan je ziet aankomen. Weet je zeker dat hetgeen je bestelt ook echt wilt.
 • Plaats bestellingen waar en wanneer je er zin in hebt (liefst wanneer je in speelse, positieve en vredevolle bui bent). Eén of ander ritueel of meditatie ter bekrachtiging is niet nodig, tenzij je dit zelf leuk en noodzakelijk vindt. Kies dan een ritueel waarin je gelooft.
 • Geef maar 1 keer de bestelling op. Voortdurend dezelfde bestelling opnieuw plaatsen en er energie naar sturen, betekent dat je geen vertrouwen hebt in het Universum. Bij een echt postorder bedrijf ga je ook maar 1 keer de bestelling plaatsen. Je gaat niet elke dag opnieuw hetzelfde bestellen of voortdurend telefoneren en mailen om te checken of de bestelling wel ontvangen is en waar ze blijft. Je kunt het bestelde ook weer annuleren.
 • Het Universum (en je onderbewustzijn) begrijpen geen negaties, woorden als 'niet' en 'geen' mag je nooit gebruiken. Als voorbeeld: denk eens 3 minuten NIET aan een olifant. Uiteraard duikt het beeld van een olifant op in je bewustzijn. Dus nooit bestellingen formuleren als: ik wil NIET ziek worden of ik wil GEEN ongeluk met de wagen. Je dient de bestelling positief te formuleren en uitsluitend te verwoorden wat je WEL wenst. Je gaat het postorderbedrijf toch ook niet mailen met een bestelling als: ik wil GEEN groen tafellaken.
 • Je hoeft niet te geloven in deze techniek om er mee te werken. Het is voldoende om open te staan voor de mogelijkheid dat het zou kunnen werken. De techniek is eenvoudig genoeg, gewoon bestellen wat je wenst. De enige moeilijkheid is echt begrijpen hoe eenvoudig het is. Onze onderbewuste programmering blokkeert vaak de bestelling. Zodra je begrijpt dat het eenvoudig is, zal het onmiddellijk eenvoudig zijn.
 • Begin met kleine bestellingen zodat je vertrouwen groeit. Een ideale parkeerplaats bestellen bvb. of  'lief Universum, mijn bril is verdwenen, graag een tip waar ik hem gelegd heb'. Vaak krijg je dan ingevingen.
 • Bij een echt postorder bedrijf is er een factuur te betalen. Maar het Universum levert gratis tenzij je in het onderbewuste gelooft dat wat je bestelt eigenlijk onmogelijk is. Je kunt een kasteel bestellen maar als er in je achterhoofd een gedachte leeft als 'ik heb daar eigenlijk geen recht op' of  'dat kan niet, dat is onmogelijk' of  als je angstig bent voor rekeningen of zelfs straf, dan zal het niet lukken natuurlijk. We creëren alles zelf, de wereld is zoals jij denkt dat hij is. 

 • Duidelijke bestellingen bevorderen duidelijke leveringen. Als je niet tot een besluit kunt komen (ook op andere levensgebieden), bestel dan duidelijkheid. Bestel een tip over wat op dit moment goed voor je is. Bevestig de aanwijzing als je hem krijgt.
 • Wees heel alert op ingevingen, impulsen, inzichten, plotse invallen,...die je krijgt wanneer je een bestelling hebt geplaatst. Dat is namelijk de manier waarop het Universum de bestelling aflevert. Via het volgen van ingevingen kom je op de juiste plaats op de juiste tijd om de bestelling te ontvangen. Stel: je bestelt een parkeerplaats dicht bij winkel waar je naar toe wilt. Maar je krijgt de ingeving om een andere route te nemen naar de locatie. En door die andere weg te nemen, kom je iets later dan gewoonlijk aan. Namelijk net op tijd om een vrije parkeerplaats in te rijden. Of je bestelt een nieuwe job en je krijgt de impuls om een wandeling te maken in het park. En daar ontmoet je 'toevallig' een oude kennis die een vriend heeft in wiens bedrijf binnenkort een droomjob vrijkomt.
 • Spreek je waardering uit als een bestelling gelukt is. Wees dankbaar. Daardoor versterk je het vertrouwen in je eigen bestelkunst.
 • De bestelling ontvangen blijkt bij veel mensen moeilijker dan de bestelling plaatsen. Men noemt het de Wet van Toelaten. Leer om te ontvangen in gratie en dankbaarheid.
 • Hou het speels en los, als een onbevangen kind. Wees ontspannen.
Bonus 2: Ode to Joy
Creativity is an ode to life.
It is not a form of entertainment. It is a form of joy.

(Wynn Bullock) 

Wat krijg je als je een geniale componist, de grootse choreograaf, de beste dansers en een subliem orkest samenbrengt? Een onversneden meesterwerk, pure magie, een wonder van creativiteit, verbijsterende schoonheid, en hopen talent en emotie die van het scherm spatten.
De zin van het leven? Dit is het, zoek niet verder. De zin van het leven is samen mooie dingen co-creëren en die delen met de wereld zodat iedereen kan meegenieten. Wij allen zijn kunstenaars en artiesten, geboren om te scheppen, ieder op zijn of haar unieke manier. De zin van het leven is jouw passie, vreugde en liefde in de wereld brengen en zo het Universum laten stralen als een zon. Het hele leven is één grote ode aan de vreugde. Of omgekeerd klopt ook, vreugde is wat jij in wezen bent en leven is dan uitdrukking geven aan die extase. Telkens wanneer ik hier naar kijk, voel ik mijn vibratie stijgen en heb ik zin om iedereen een knuffel te geven. Alle Menschen werden Brüder.


What you are, the world is.
And without your transformation, there can be no transformation of the world.
(Krishnamurti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten