14/07/2009

Ecolonie

Dag 5 tot 7 - 12 tot 14 juli - Ecolonie

Vertrouw op jezelf.
Creëer het soort leven waarin je je een leven lang gelukkig zult voelen.


Naast ‘De Natuurlijke Tijd’ bevindt zich de ecologische leef- en werkgemeenschap Ecolonie, een professioneel uitgebaat vakantie- en bewustzijnscentrum. Op ruim 40 hectare, verspreid over de gemeente Hennezel, bezitten ze een camping, gites, hotellerie, een geitenboerderij, winkel, kunstatelier, zwemplas en natuurlijk de vele mooie groentetuinen. Een groot en nog altijd groeiend project en daar ligt wellicht ook een gevaar. Groei vereist investeringen, (bedrijf)structuren, voldoende inkomsten en dat kan ten koste gaan van de eigenheid en gemoedelijkheid. Zelf verkies ik de kleinschaligheid en het persoonlijke contact bij ‘De Natuurlijke Tijd’. Maar niettemin, Ecolonie is werkelijk een prachtige plaats waar (vooral in de zomer) tal van activiteiten plaatsvinden en vele Nederlanders hun vakantie doorbrengen. Ecolonie bestaat ondertussen 20 jaar en in de loop der tijd zijn tal van Nederlanders neergestreken in de lage Vogezen waar de prijzen (nog altijd) redelijk laag zijn. Ze kopen een vakantieverblijf, vestigen zich hier permanent of beginnen een eigen project. Zo is een Nederlandstalige enclave ontstaan en hoor je meer Nederlands dan Frans praten in Hennezel.

Hoe dan ook, de Vogezen zijn schitterend, de natuur is overweldigend (zoals op veel plaatsen in Frankrijk). We zijn hier in de Moezelstreek, dicht bij de grens en de uitgestrekte bossen lopen over in het Zwarte Woud in Duitsland. Het klimaat is wel vochtig en het regent vaak. Het voordeel daarvan is vruchtbaarheid, overvloed en altijd voldoende water. De bronnetjes en beekjes zijn niet te tellen. Deze nacht was er een onweer en deden de regendruppels rikketikketik op het dak van mijn camper. Weinig geslapen dus en mijn was droogt ook niet in dit vochtig weer, maar zo heeft iedere plek wel zijn voor- en nadelen. Zelf verkies ik toch een warmer en zonniger klimaat.


Het is altijd inspirerend en boeiend mensen te ont-moeten en hun visie en verhaal te horen. Zo maak ik (opnieuw) kennis met een low-budget levensstijl. Het is toch onwaarschijnlijk hoe gek vele mensen wel niet zijn om de standaard Westerse levensstijl na te streven en vol te houden (allerlei materiele stuff, allerlei luxe, technologische snufjes,…). Welke prijs betalen ze ervoor en welke impact op aarde en natuur betekent dit? En brengt het echt geluk één stap dichterbij? Werken, werken, werken om alles te kunnen blijven (af)betalen en het systeem draaiende te houden. Geld als afgod. Gevolg: geen tijd om te leven, kinderen naar de opvang; kant- en klaarmaaltijd in de magnetron; pilletjes om stress, slapeloosheid, depressie en zielepijn aan te pakken; ’s avonds verdoving en afleiding (afstomping) zoeken op de breedbeeld tv, …Hoe anders en eenvoudiger het ook nog kan, merk ik aan mijn eigen low-budget reis en de mensen die mijn pad kruisen. Ze wonen in een omgebouwde caravan, een camper of een yurt op een prachtige plek midden groen, drinken zuiver water uit de bron op het terrein, eten zelfverbouwde groenten, houden hun kinderen zo lang mogelijk bij zich, maken tijd om echt te leven en doen gewoon wat ze graag doen en hen voldoening schenkt.


Het valt mij op hoe weinig ik echt nodig heb om gewoon in vrede en vreugde te zijn. Hoe minder materie, hoe beter lijkt het wel. De 4 basisbehoeften kun je vrij makkelijk en vrij snel invullen. Lucht, water, voeding (zonlicht !) en onderdak zijn eenvoudig te vinden als je met een camper op een mooie plaats vertoeft (zoals op ‘De Natuurlijke Tijd’). De volgende stappen kunnen dan zijn: het ontwikkelen van vrije energie of zonne-energie op je plekje, planten- en teeltkennis aanleren en afvalbeheer/recyclage toepassen. Het weinige geld dat je dan nog nodig hebt, verdien je makkelijk door je kennis, talent, passie of creaties te verzilveren of gewoon door goederen en diensten uit te wisselen (ruilhandel).
Er is overvloed en het Universum voorziet in alles wat je nodig op het juiste moment. Vertrouw erop. Echt, het werkt.
When all your desires are distilled

you will cast just two votes:
To love more,
and be happy.

Drunvalo Melchisedek vertelt in zijn boek (De Geometrie der Schepping) dat onze planeet binnenkort (2012) volledig in de fotonengordel (= hoogfrequente lichtenergieën) zal rondtoeren. Op dat moment wordt alle materie opnieuw ‘ge-reset’. Dat betekent dat alles wat door de mens is gemaakt en gemanipuleerd terug naar zijn oorspronkelijke staat terugkeert. Alle plastic en kunststof zal bvb. verdwijnen. Enkel natuurlijke grondstoffen blijven intact. Dit zal uiteraard een hoop angst, ontreddering en chaos veroorzaken. De hele technologische beschaving valt in duigen. Maar zo werkt evolutie, want uit die chaos kan dan een nieuwe orde ontstaan. Niet die van de elite, maar die van de ware Mens. Ik weet niet of dit allemaal waar is, we zullen wel zien. Maar ik voel wel dat mijn ziel tegen die tijd in de natuur wil zijn, autonoom en zelfredzaam.

Ondertussen zit ik op Lothlorien, een bijzondere plaats met een heel hoog hobbitgehalte, daarover volgende keer meer.
Maar eerst nog een liedje uit één van mijn favoriete musicals (en gelukkig niet gezongen door Susan Boyle maar door een echte zangeres).Geen opmerkingen:

Een reactie posten