Welkom dierbare lezers,

het bijhouden van een weblog (naast
de Rivendell website) heeft een drievoudige bedoeling.

 • Verslag uitbrengen van ervaringen en avonturen tijdens mijn reizen.
 • De praktische, theoretische en concrete stappen en plannen beschrijven die de creatie van mijn familiedomein en de realisatie van het ecodorp helpen verwezenlijken.
 • Bijhouden en delen wat boeiend, inspirerend, motiverend, helend en bevrijdend werkt.
Enjoy and be happy !

29/07/2009

Puivert - deel 1


Dag 15 tot 19 – 23 tot 27 juli – Puivert (1)

Om iets te bereiken is het nodig dat je geest er verliefd op wordt.

Het voelt goed in de lieflijke vallei waar Puivert ligt. Mijn camper staat nog altijd in de tuin bij Ingrid en samen voeren we lange gesprekken over vele boeiende onderwerpen en uiteraard over de creatie van nieuwetijdsdorpen zoals Rivendell Village. De kunst van creëren (een droombeeld of een verlangen in de fysieke dimensie materialiseren) is een vermogen dat wij allemaal aan het oefenen en vervolmaken zijn. Zelf kan ik ondertussen volgende stappen onderscheiden (niet noodzakelijk te doorlopen in deze volgorde):

 • Stilte - De Bron spreekt in je hart en toont jouw taak en opdracht in het scheppingsplan. En daaruit volgt...
 • Kennis - Namelijk weten en ontdekken wat jij echt wilt. En ook weten wat je niet (langer) wilt. Niet makkelijk blijkbaar want velen weten niet precies wat ze willen (of weten het wel, maar durven niet) en volgen dan maar een angstpad, een dwaalspoor of een leider/guru in plaats van hun eigen zielepad in te slaan. Maar de Wet van Aantrekking zorgt ervoor dat je meer krijgt van waar je op gefocust bent. Het probleem is dat de meeste mensen vaak gefocust zijn op wat ze niet willen. Waar je aandacht aan schenkt, groeit. Zeg dus bvb. niet: ‘ik wil niet meer arm zijn en nooit tekort hebben’ (want dan wordt arm zijn en tekort hebben aangetrokken), maar zeg wel: ‘ik leef nu in financiële overvloed’.
 • Overtuiging - Weten wat je wilt is één ding, maar je moet het ook écht willen. Alle twijfel uitbannen en bereid zijn alles te doen wat nodig is en alles op te geven wat in de weg staat om jouw droom te manifesteren. Hier nauw aan verwante zielskwaliteiten zijn geloof en vertrouwen (in je eigen creatiekracht en in een succesvol resultaat).
 • Volharding – Er komen altijd uitdagingen, obstakels, vertragingen, belemmeringen, tegenslagen en omwegen op het creatiepad. Dit zijn enerzijds meestal oefeningen en testen om jezelf te sterken of anderzijds maken ze je bewuster en brengen helderheid. De zaak is dan om niet op te geven, maar vol te houden en de juiste intentie en focus te bewaren.
 • Stap na stap – Een grote en veelgelaagde droom (zoals een ecodorp) vraagt een lange en geduldige aanpak. Een grootschalig project kan beangstigend en ontmoedigend overkomen wegens de vele facetten, investeringen (energie, tijd, geld, mensen,...) en onderdelen die er bij horen. Maar je dient enkel de eerstvolgende stap te nemen en daarna de volgende en zo stap na stap het doel te naderen.
 • Visualisatie – Een krachtig hulpmiddel wat bestaat uit verschillende componenten. Begin met een mentaal concept van je droom of verlangen uit te werken, denk er diep over na en weeg alles goed af. Daarna maak je een levendig, gedetailleerd en een zo echt mogelijk beeld van je droom. Ruik de geuren, zie de kleuren, betast de vormen, wandel rond in het droombeeld, let op alle details,...hoe echter en realistischer het beeld, hoe beter. Een vision board maken kan hier helpen om het beeld dagelijks te visualiseren. Als laatste en meest belangrijke impuls breng je zoveel mogelijk gevoel in het droombeeld. Je voelt je alsof je droom al werkelijkheid is geworden, alsof het doel al bereikt is. Leef alsof je verlangen al vervuld is. Tevreden en gelukkig en vooral dankbaar.
 • Schoonmaken – Het grote probleem bij creëren en manifesteren (en waar in ‘The Secret’ trouwens niet over gesproken wordt) ligt in de ondermijning door het eigen onderbewuste. Daar bevinden zich tal van (mentale, emotionele en energetische) blokkades, conditioneringen, negatieve overtuigingen, beperkende patronen, tegen-intenties, weerstanden en belemmeringen die de creatie saboteren. Vaak komen die uit de eigen kindertijd of nog vroeger. Het zijn deze programma’s die de creatie van onze dromen in de weg staan. En de sleutel tot succesvol creëren is je onderbewuste daarvan schoon te maken. Om je vrij te maken van alle innerlijke barrières bestaan tal van technieken, waarvan EFT (Emotional Freedom Technique) er bvb. één van. Vergeven van jezelf en anderen is een andere techniek (want niemand is schuldig).
 • Verantwoordelijkheid – Jij zelf bent verantwoordelijk voor je leven, je creaties en je dromen. Alles wat je ervaart en rond je ziet (situaties en personen) heb je zelf aangetrokken en gecreëerd. Gelukkig maar, want zo kun je telkens nieuwe en betere situaties creëren als je niet tevreden bent met de huidige situatie. Niets of niemand buiten jou heeft schuld aan of is de oorzaak van je omstandigheden (ouders niet, noch partner, opvoeding, maatschappij, God,...). Geef dus je creatiekracht en verantwoordelijkheid niet langer weg, maar neem je leven terug in eigen handen.
 • Loslaten – Jouw droom visualiseren en het onderbewuste schoonmaken van belemmeringen kun je zo vaak doen als nodig. Maar het universum heeft zo haar eigen tijd en planning en wijze om alles te regelen. Laat dus in vertrouwen los maar blijf wel geïnspireerd handelen en zet de stappen die nodig zijn.
 • Synchroniciteit – Wanneer je geïnspireerd handelt, voortdurend je hart volgt en de boodschappen van het universum opvolgt, begin je ook steeds meer synchroniciteit op te merken en aan te trekken. Je bent telkens op het juiste moment op de juiste plaats en ontmoet de juiste mensen om je verder te helpen met je droom. Wat vroeger als toeval werd bestempeld, wordt nu bewuste creatie.
 • Samenwerking – En deze creatiestroom brengt hulp uit soms onverwachte hoek en verbinding met de meest geschikte personen. Noodzakelijke taken worden opgenomen, mensen bieden zich spontaan aan en iedereen neemt zijn/haar plaats in het geheel in. Zo ontstaat op organische wijze samenwerking, allerlei verbindingen en win-win situaties.

You are given the gifts of the gods,
you create your reality according to you beliefs.
Yours is the creative energy that makes your world.
There are no limitations to the self, except those you believe in.


Hoewel er heel veel te beleven valt in de streek (vooral in de zomer) verlopen de dagen toch rustig op het trage ritme dat typisch is voor het zuiden. Bij goed weer (wat heel vaak het geval is) genieten we van zon en water aan het meer van Puivert. Of we maken uitstapjes naar boeiende plekjes en inspirerende mensen. Zoals naar Rennes le Chateau, het kleine dorpje vol raadsels en mysteries rond een gevonden Tempelierschat, de zoektocht naar de graal en Maria Magdalena. Een andere schitterende plaats is het Engelenheiligdom van Lorrie. Een lieve Ierse dame die prachtige, etherische pastels maakt van Engelen. De originele kunstwerken zijn ondergebracht in een aparte vleugel van een subliem gelegen huis boven op een berg nabij Alet les Bains. Een aanrader. En zo zijn er vele bezienswaardigheden rond Puivert en in de Aude. Uiteraard de Katharen kastelen, abdijen, musea, en gezellige marktjes, maar bovenal de natuur, de bergen, de stilte, de rust, de ruimte en de prachtige wandelingen.

To see a world in a grain of sand
And heaven in a wild flower
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour.

De volgende dag ga ik op wandel in het elfenbos van Nebias. Een werkelijk magische plaats en één van de mooiste bossen waar ik ooit ben in geweest. Alsof de tijd er heeft stilgestaan en je zo dadelijk, na de volgende boom, een Keltische bard of druïde tegen het lijf zal lopen. Eén der weinige plaatsen (in Europa) waar je nog natuurwezens kunt ontmoeten. Ieder plekje tussen de mosbegroeide rotsen en steeneiken is een kunstwerk der natuur. In het bos worden trouwens nog altijd regelmatig rituelen uitgevoerd door druïden, wicca’s en sjamanen.
Ondertussen blijft de berg Bucharach mij boodschappen sturen. Hij is goed te zien van op de plaats waar mijn camper staat. Heel vroeg in de morgen stap ik naar buiten net wanneer de vallei begint op te lichten onder de violette en oranje stralen van de zon. De uitgestrekte diepblauwe hemel is volledig wolkenloos, behalve...één wolk net boven de top van de Bucharach. De wolk heeft de perfecte vorm van een dolfijn, compleet met snuit, oog, staart en een vin op de gebogen rug. Terwijl ik vol verbazing sta te kijken, lost de wolk volledig op en is verdwenen na enkele minuten. Het lijkt of de boodschap speciaal voor mij bestemd is en net op het juiste moment verschijnt. Symbolisch staat de dolfijn voor vreugde, spelen en samenwerking. Een prachtig en duidelijk signaal en trouwens een bevestiging van vorige en komende tekens op deze reis. De creatie van mijn droom mag in vreugde gebeuren en hoeft geen zware dobber te zijn. Leven is spelen en niet werken en zwoegen (bijna iedereen in Vlaanderen is dit vergeten). Hier in Zuid Frankrijk is er tijd om gewoon te Zijn (in plaats van te moeten) en wonen veel mensen die gewoon hun spelend hart volgen. Samenwerking is de derde boodschap en uiteraard noodzakelijk om een ecodorp te creëren. In deze streken is trouwens heel wat belangstelling om gemeenschappen en ecodorpen op te starten. En uit de hele wereld strijken hier voortdurend mensen neer, blijkbaar gehoor gevend aan een innerlijke roep om in dit gebied te wonen en te zijn.

Regelmatig kom ik via Ingrid in contact met verschillende vrienden en interessante mensen. Zo kan een netwerk ontstaan van gelijkgestemden die allemaal op hun eigen unieke en creatieve manier meehelpen aan een nieuwe wereld, waar nieuwe waarden en normen gelden, zoals respect, vrede en liefde. Ik voel hoe ik iedere dag meer en meer thuiskom en mij aan het aarden ben in deze streek. We volgen de synchroniciteit en de levensstroom die ons meevoert langs de lichtbakens van onze droom. Een magische reis onder leiding van Spirit.

Een reis die iedereen onderneemt en onvermijdelijk leidt naar de (her)ontdekking van het werkelijke Zelf. Hereniging met de Bron, waar we nimmer van gescheiden waren. Allemaal zijn we op zoek naar vereniging met de Geliefde, de parel diep verborgen in ons hart. De onvergankelijke Lichtstraal van de levende God. Soms zo dichtbij en toch veraf. En hoewel er in wezen niets te bereiken valt en jij zelf de schat bent die je zoekt, veroorzaakt de Aardse dimensie der dualiteit en afscheiding bij iedereen vroeg of laat de aandrang tot zoeken, het streven naar geluk en het verlangen naar Thuis. Dus nog even een toepasselijk liedje, terwijl we allemaal onderweg zijn naar ons Zelf.2 opmerkingen:

 1. wauwwauwwauwwauwwauw ...
  woorden schieten tekort, amigo ...
  van harte dank voor het delen van zoveel moois!
  tranen, lachen, herkennen, verlangen, synchrone ervaringen, ... tleven is fantastisch!!! ben heeel blij je (weer) te mogen kennen in dit prachtige leven. kwou dat ik je nu een dikke knuffel kon geven, maar waarschijnlijk voel je hem zo ook wel hé :-)
  veeel plezier en tot lezes X Bart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hi brother,
  bedankt voor de knuffel
  ik stuur je later nog wel een langer mailtje
  rivendell komt er ! ooit wel hoor, zeker weten
  dikke kus
  glenn

  BeantwoordenVerwijderen